1.6.20

Χριστόφορος Πισσαρίδης: Ο ρόλος της Επιτροπής και τα 32 δισ. ευρώ [Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ]

Ο καθηγητής, ο οποίος το 2010 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, αποκαλείται ήδη ο "Τσιόδρας της οικονομίας" καθώς καλείται να σχεδιάσει μαζί με μια ομάδα επιφανών και καταξιωμένων πανεπιστημιακών και όχι μόνο, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και διαχείριση του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας ύψους 32 δισ. ευρώ. 
Όλοι μαζί αποτελούν την Επιτροπή που θα λαμβάνει τις προτάσεις των εκάστοτε υπουργείων και εν συνεχεία θα προτείνει στο Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα βήματα. "Για τον τρόπο που θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα επανέλαβε ότι σημασία έχει ο σωστός σχεδιασμός και πως η Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο κ. Πισσαρίδης εξετάζει το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας" δήλωσε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
H Επιτροπή, η οποία είχε καθοριστεί ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, αποτελείται από οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής, με επικεφαλής τον κ. Πισσαρίδη. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είχε βρεθεί στο προσκήνιο και το 2017 όταν σε δηλώσεις του για τα αίτια που κρατούν την Ελλάδα τόσα χρόνια σε κρίση, είχε επισημάνει επισήμανε ως κύριους παράγοντες την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις, καθώς και την πολιτική αστάθεια. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε πως έπρεπε να προηγηθεί ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, και στη συνέχεια να ακολουθούσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Ποιος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης

Ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης, γεννημένος στη Λευκωσία, είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου. Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στη μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Του απονεμήθηκε Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, από κοινού με τους Dale Mortensen του πανεπιστημίου Northwestern και του Peter Diamond του MIT, για το έργο του στην ανάλυση των αγορών με τριβές. Προηγουμένως, το 2005, ήταν ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ που κέρδισε (μαζί με τον Dale Mortensen) το διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ) στα Οικονομικά της Εργασίας. Έχει γράψει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο, ενώ το βιβλίο του «Equilibrium Unemployment Theory» αποτελεί σημείο αναφοράς στα οικονομικά της ανεργίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Συχνά παραθέτει τις απόψεις του στον Τύπο για θέματα που αφορούν την Ευρωζώνη και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι εκλεγμένο μέλος του Econometric Society, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Ευρώπης και αρκετών άλλων επιστημονικών συλλόγων, ενώ επίσης, είναι ισόβιο επίτιμο μέλος του American Economic Association. Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε ιππότης του βρετανικού στέμματος το 2013. Κατείχε την έδρα οικονομικών Norman Sosnow του Τμήματος Οικονομικών και διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα στην Μακροοικονομία στο Κέντρο Οικονομικής Απόδοσης της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, όπου εργάζεται από το 1976. Στις 5 Νοεμβρίου 2015 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα «Οικονομικές Επιστήμες-Ανάπτυξη και Απασχόληση» στην τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών...