27.1.24

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Εκδήλωση ανάτασης και ίασης από το Δημόσιο ΙΕΚ ΓΝΚ που μάγεψε το κοινό-100 ΦΩΤΟ


Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει.
(Γιάννης Ρίτσος)
Η υγεία, η ασθένεια, ο πόνος, η καλοσύνη, η αγάπη, η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία και η προσφορά στον συνάνθρωπο, ήταν το απαύγασμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Βοηθών Νοσηλευτών Γενικής Νοσηλείας» του Υπουργείου Υγείας και του Γ.Ν. Κατερίνης, με θέμα «Η Υγεία και η ασθένεια στη λογοτεχνία».
Ήταν μια εκδήλωση η οποία θα μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό όσων είχαν την χαρά να την παρακολουθήσουν.
Από τους καταρτιζόμενους του ΔΙΕΚ, παρουσιάστηκαν ποιήματα και αποσπάσματα έργων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, που περιλαμβάνουν λέξεις και έννοιες που αφορούν την υγεία και την ασθένεια. 

Η διευθύντρια του ΔΙΕΚ κ. Κατερίνα Μαρβάκη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας στον χαιρετισμό της ότι "η εκδήλωση δεν αποποιείται των δύο βασικών αξόνων της υγείας και της ασθένειας, διανθίζοντάς τα με τη λογοτεχνία. Τη λογοτεχνία που εξευγενίζει την ψυχή και τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Πολλές μελέτες άλλωστε επιβεβαιώνουν τη συμβολή των τεχνών, της μουσικής, της ποίησης στην ίαση του ανθρώπου... Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια με δράσεις που συμβάλλουν στον κοινωνικό ρόλο του ΔΙΕΚ αλλά και την πολυεπίπεδη συμμετοχικότητα. Ο πολιτισμός είναι θεμέλιο ανάπτυξης και μετάβασης στην επόμενη μέρα, με την υγεία προτεραιότητα κατά το "νους υγιής εν σώματι υγιεί...".
Στην ομιλία του ο εκπαιδευτικός του ΔΙΕΚ ποιητής και συγγραφέας κ. Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, επεσήμανε ότι:
" Δε γίνεται, να μην αγαπάς τον άνθρωπο όταν αποφασίζεις να γίνεις "υπηρέτης" του, να τον φροντίζεις στις πιο δύσκολες και πονεμένες στιγμές του. Οι αρχαίοι Έλληνες, απέδωσαν αυτή τη φροντίδα στον ασθενή με το μέδομαι (μεριμνώ, έχω την έγνοια, κατορθώνω)και από το μέδομαι βρίσκουμε τη ρίζα med-(φροντίζω), στο λατινικό mederi (περιθάλπω) για να φτάσουμε στον διεθνή πλέον όρο της υγείας, του φαρμάκου, της θεραπείας, που επικρατεί διεθνώς την λέξη, medicin.
Έχοντας την υγεία του, ο άνθρωπος αναζητά την ευτυχία. Κι εδώ έρχεται η άποψη που λέει ότι «ευτυχία είναι η καλή υγεία». Καλή υγεία σημαίνει ευτυχία και ευτυχία στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, σημαίνει ποιότητα ζωής, με την αγωγή υγείας, την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, την σωστή υγιεινή, την άσκηση, τις κοινωνικές σχέσεις, την ενσυναίσθηση, τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη, την αγαστή συνεργασία και πολλά άλλα και βέβαια την καλλιέργεια του πνεύματος, αυτό το "κάτι τις", την τροφή που χρειάζεται να δίνουμε τόσο στο σώμα μας, όσο και στην ψυχή μας.
Αυτό το προσφέρει ο πολιτισμός, το βιβλίο,
(η ποίηση, η λογοτεχνία,) οι τέχνες γενικότερα. (Απόψε εδώ συναντώνται, ο λόγος, η ποίηση, η μουσική, ο χορός, και η υποκριτική με τις θεατρικές απαγγελίες).
Όλες αυτές οι τέχνες που συνιστούν τον πολιτισμό, μπορούν να διευρύνουν τα όρια της συνείδησή μας, να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε τις αλήθειες της ζωής και να επανα-τοποθετήσουμε στο χώρο και στη σκέψη μας, την ευαισθησία, την αισθητική, την ευγένεια, την αρμονία, την ομορφιά, την αγάπη, που τόσο ανάγκη έχουμε οι άνθρωποι σήμερα μέσα σε αυτό το γκρίζο περιβάλλον που ζούμε".
  
Ακολούθησε από τους καταρτιζόμενους η απαγγελία ποιημάτων των: Τίτου Πατρίκιου, Χρήστου Εμμανουηλίδη, Τσιμάρα Τζανάτου, Αργύρη Ολοκτσίδη, Ζωής Καρέλλη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Γιάννη Βαρβέρη, Κωνσταντίνου Λουκόπουλου, Πέρθας Καλέμη, Ελένης Αρτεμίου -Φωτιάδου, Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ, Αντώνη Σκιαθά, Kικής Δημουλά, Anne Sexton, Κατερίνας Γώγου, Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, Τόλη Νικηφόρου και αποσπάσματα από έργα των Αλμπέρ Καμύ και Εντουάρντο Γκαλεάνο.

Μεταξύ του πρώτου και δεύτερου μέρους της εκδήλωσης, έπαιξε με την κιθάρα του γνωστές μπαλάντες ο εκπαιδευτής του ΔΙΕΚ κ. Γιώργος Μαχαιράς, ενώ με τη φροντίδα της εκπαιδεύτριας κ. Τάνιας Λίαπη, οι μαθήτριες της «Νέας Σχολής Χορού και Μπαλέτου Κατερίνης, Φούλας Σαλασίδου», εντυπωσίασαν το κοινό με τη χορογραφία "σύγχρονου χορού" που παρουσίασαν.

Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση ο κ. Μπικηρόπουλος υπογράμμισε ότι: "Εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν προσπαθούμε, μόνο να διδάξουμε αλλά και να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας όχι μόνον να γίνουν καλοί επαγγελματίες, αλλά κυρίως καλοί άνθρωποι σε ένα δύσκολο από κάθε πλευρά επάγγελμα, που δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα".

Η εκδήλωση καταγράφεται ως ένα πολιτιστικό γεγονός που άφησε ένα διαφορετικό "ιαματικό" αποτύπωμα στους παρευρισκόμενους αλλά και τους συμμετέχοντες από το ΔΙΕΚ.
Παρευρέθηκαν 
οι Περιφερειακές Σύμβουλοι κ. Χρυσαυγή Δριστά (μαζί με μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας ως διευθύντριά του) η κ. Άννα Τζήκα, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Ανέστης Μυστρίδης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, αλλά και ως τ. Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης που στήριξε το ΔΙΕΚ, ο τ. Νομάρχης Πιερίας κ. Παπαστεργίου με τη σύζυγό του κ Καίτη Μπέλου, η διευθύντρια της Ν.Υ. του ΓΝΚ κ. Ε. Βεργαδή, η ποιήτρια κ. Μίνα Παπανικολάου, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (ΕΠΟΚ) και οι Πιεριείς ποιητές Αργύρης Ολοκτσίδης και  Θάνος Κόσυβας.
Οι καταρτιζόμενοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν: 
ΤΣΟΥΡΕΚΑ ΕΛΕΝΗ
ΚΩΝΣΝΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ ΘΑΝΟΣ –ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΒΑΡΑΓΚΑΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΦΑΝΗ
MANOY ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΑΛΑΜΟΥΡΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
ΝΤΑΝΙΕΛΑ ΝΤΕΝΤΙΑ
ΚΑΒΑΓΙΑ ΚΛΟΡΙΑΝΑ
HALITA ANA-MARIA
ΚΟΤΣΙΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

  
 













  






























































































..........................................................................................................................................................


Ανθολόγηση ποιημάτων

Υγεία και ασθένεια στην λογοτεχνία

 

1.  Στις Ηρωίδες Νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Δράμας(που κατέληξαν με κορωνοϊό)Χρήστος Εμμανουηλίδης «Κοβιδιανά σύμμεικτα», εκδόσεις ΜΑΤΙ 2021. (Νοσηλεύτριες, πόνος, ανάσα, η κλινική, καθήκον και χρέος)

2. “Η Πανώλη”, του Αλμπέρ Καμύ, -απόσπασμα.(η πανούκλα, νεκρών, σειρήνες ασθενοφόρων)

3. ΤΟ ΧΑΔΙ,  Θεοχάρη Μπικηρόπουλος,  Gli amori dellEndorfine, δίγλωσση τριλογία της Ελληνοιταλικής έκδοσης " EDIZIONI UNIVERSUM, ITALIA (αιμορραγεί, το άλγος, των οιδημάτων, φλεγμαίνει)

4. Η βία του βίου Τσιμάρας Τζανάτος ,(Αγνώστου)η βία του βίου.(αντισώματα, κρυάδες, θερμομετρώ)

5. Μη ξύνεις τις παλιές πληγές, Αργύρης Ολοκτσίδης, Λάλον αίμα, η  εσωτερική κόλαση της εγκατάλειψης. (πληγές, πόνοι, οδυνών, γιατρειά, το αίμα των πληγών, ο πόνος,  θα σε παραλύσει)

6. ΑΡΡΩΣΤΙΑ,  ΖΩΗ ΚΑΡΕΛΛΗ, «Η εποχή του θανάτου» (1948)(πεθαμένος, μνήμη, το θάνατο).

7. Η ΕΛΠΙΔΑ, Τίτος Πατρίκιος, ο δρόμος και πάλι, εκδόσεις Κίχλη(πόνος)

8. Υποψίες περί τα όργανα της τάξεως, Γιάννης Βαρβέρης , «Άευρο θαύμα» (1996), (Νεφρούς, καρδία, συκώτι, πνεύμονες).

9. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΟΥ. Κωνσταντίνος Καβάφης,  Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984(άρρωστος βαρειά, πυρετός, πλακούντας, δε γιάνει)

 10. Επέτειος, Ντίνος Χριστιανόπουλος,  Ἀνυπεράσπιστος καημός, 1955-1970

11.ΔΩΡΕΑ, Τόλης Νικηφόρου, Δακτυλικά αποτυπώματα, εκδόσεις Μανδραγόρας 2024.

 12. «Ένας κόσμος ανάποδα”, Εντουάρντο ΓκαλεάνοΑπόσπασμα από το βιβλίο  ”Ένας κόσμος ανάποδα”.(υπνωτικά χάπια, διεγερτικά, χάπια, του θανάτου, της ζωής)

 13. Εγκιβωτισμός V /Τρία ορόσημα, Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Πόλεις τον χειμώνα, Έναστρον 2018(λιποθυμήσει, ασθενοφόρο, τυφλοί, στο ισχίο)

 14. ΣΤΙΓΜΗ, Πέρθα Καλέμη, «Αταξίδευτα όνειρα», 2017(πόνος, παραισθήσεις, μυαλού)

 15. ΑΜΠΙΓΙΕΖ,  Ελένη Αρτεμίου -Φωτιάδου, «Φώτα στη διαπασών»,  Εκδόσεις «Μανδραγόρας»  2022. (φλέβες και αρτηρίες, δέρμα).

 16. Στον Ουρανό τού Τίποτα με Ελάχιστα, Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, Στον Ουρανό τού Τίποτα με Ελάχιστα, Εκδόσεις «Καστανιώτη».(πεθαίνω, αρρώστια, τραύμα, αναστεναγμούς)

 17.  ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ, Θεοχάρης  Μπικηρόπουλος,  ΔΥΠΝΟΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗ, εκδόσεις ΜΑΤΙ 2022 (της υγειάς μας, πρωτόκολλο ασφαλείας, ανάσες, μάσκες, αντισηπτικά, Εντατική, φόβος)

 18. Η ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ , Αντώνης Σκιαθάς,  «Φαντασιώσεις ενός οδοιπόρου», εκδόσεις,  Δελφίνι 1996.(λεπροί, μαμή της γέννας)

 19. Ο πληθυντικός αριθμός, KIKH ΔΗΜΟΥΛΑ (Τό λίγο τοῦ κόσμου, 1971)(μνήμη, θλίψη, φόβος)

 20. Γιατροί, Anne Sexton, DOCTORS (Πενικιλίνη, νυστέρι. Καρκίνο, του δέρματος. Πεθαίνουν, γιατροί,  θεραπεύουν, καρδιακή ανακοπή)

 21.«Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά», Κατερίνα Γώγου, Τρία κλικ αριστερά, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1980 (Χάπια, ημικρανίες, κολπίτιδες, τριχομονάδες, ασθενοφόρο, λαιμός, γλώσσα)