6.9.22

Φάρος πολιτισμού το 5 ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. 280 φωτογραφίες


Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ με τη συμμετοχή 65 σημαντικών ποιητών από 13 διαφορετικές χώρες εκ των όποιων οι 20 από το εξωτερικό.Η θεματική του PWPF2022 αφορούσε στην ίαση της τέχνης και ειδικότερα της ποίησης, με τίτλο «Από τον Ιπποκράτη στο poetry therapy» ενώ και το πρόγραμμα όλων των δράσεων σχεδιάστηκε με σκοπό να δημιουργεί μια συνεχόμενη αλληλεπίδραση των τεχνών, της ποίησης και της ψυχολογίας.
   
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικούς κάθε φορά χώρους της Πάτρας όπως το Θέατρο Επίκεντρο, το Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά, την Αχάϊα Clauss και τη Βίλλα Κόλλα, όπου τιμήθηκε ο σπουδαίος έλληνας ποιητής, Τίτος Πατρίκιος.
Η τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, περιελάμβανε ανάγνωση ποιημάτων στην Αρχαία Ολυμπία με ολοήμερη εκδρομή βιωματικού χαρακτήρα.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ήταν διανθισμένο με ξεναγήσεις, γευσιγνωσία, οινογνωσία και δραστηριότητες πολιτιστικού τουρισμού δίνοντας έτσι την ευκαιρία οι καλεσμένοι να θαυμάσουν την Πάτρα συνοδεία της ποίησης!
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν σημαντικοί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων οι Πρέσβεις των συνεργαζόμενων χωρών, αναγνωρισμένοι με διεθνές κύρος πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες και εκπρόσωποι φορέων.
 

Ξεχωριστές στιγμές του Φεστιβάλ αποτέλεσαν το αφιέρωμα στον Τίτο Πατρίκιο, η επίσκεψη στο «Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά» με τις εκθέσεις μοντέρνας τέχνης από σημαντικούς απόδημους Έλληνες Καλλιτέχνες και η συναυλία μελοποιημένης ποίησης με τίτλο «Σαν ένα ρίγος...» που πραγματοποιηθεί στην Τιμητική Βραδιά του Φεστιβάλ, προς τον Τίτο Πατρίκιο.

Παράλληλα, το φεστιβάλ (επειδή η τέχνη ενώνει και πρέπει να ενώνει), φιλοξένησε δυο εικαστικά project και ένα φωτογραφικό:Art Platform | Lagrange Points, (πλατφόρμα τέχνης Lagrange Points) με την ευκαιρία της συνεργασίας, της γκαλερί σύγχρονης τέχνης Cube Gallery και της Λιάνας Ζωζά, με την ιδιότητά της σαν επιμελήτρια, με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας.
To Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας διοργάνωσαν το «Γραφείον Ποιήσεως» Πάτρας και το CultureBook (culturebook.gr), με υποστηρικτές το Υπουργείο Εξωτερικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, την Πρεσβεία Ουγγαρίας, την Πρεσβεία Τσεχίας, την Πρεσβεία Πολωνίας, την Greek Library of London, την World Poetry Movement, το Θέατρο Επίκεντρο+, την Cube Gallery και άλλους φορείς. 
Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας, τον μεγαλύτερο της περιφέρειας και έχει ήδη ξεχωρίσει μεταξύ των πλέον αξιόλογων φεστιβάλ ανά τον κόσμο.
Κάθε χρόνο φιλοξενεί στην Πάτρα σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει ποιητικές αναγνώσεις, παρουσιάσεις ημερίδες και εκδηλώσεις πολιτισμού.
 Έχει όραμα να προβάλει την ελληνική λογοτεχνική δημιουργία παγκοσμίως και να καταστήσει την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας ένα ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας. Μέσα από τις δράσεις του συνομιλεί με έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο και καταγράφει τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο εν λόγω θεσμός που ξεκίνησε στα χρόνια της παρακμής των μνημονίων με τους ιδρυτές "να μας παρηγορούν", όπως είπε ο Ελύτης, "ως κάποιοι πεισματάρηδες, που αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά", δίνοντας σε όλους τους συμμετέχοντες, την ευκαιρία να εμπνευστούν για να πατήσουνε στις "ροδεσιές" τους, όπως γράφει ο Τίτος Πατρίκιος.
Οι εμπνευστές του Φεστιβάλ Ποίησης, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ και ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, μαζί με τους συνεργάτες τους, έφεραν σε πέρας, με απόλυτη επιτυχία το φετινό φεστιβάλ που κατά κοινή ομολογία, θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων. Όχι μόνο στον οργανωτικό τομέα, αλλά -κυρίως-  με τη φιλόξενη στάση και συμπεριφορά τους και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. 
Η αεικίνητη φιγούρα του 94χρονου ποιητή ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ δεν προκαλούσε μόνο σεβασμό στην ομήγυρη αλλά και θαυμασμό για τη "στάση ζωής του", που άλλωστε εκπέμπεται και μέσα από την ποίησή του. Ο ίδιος δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του περιστοιχισμένος από 65 ποιητές από τις 12 χώρες που συμμετείχαν. Άκουγε προσεκτικά τα ποιήματα, έχοντας πάντα ένα καλό λόγο στα χείλη του. Ακολούθησε με προσήλωση ολόκληρο το "φορτωμένο" πρόγραμμα των εκδηλώσεων με "εφηβικό" ενθουσιασμό. Συμμετείχε. 
Έζησε τις στιγμές. 
Τις μοιράστηκε με όλους.
"Εκεί που αναρωτιέσαι για πράγματα 
που πρώτη φορά
αντικρίζεις
για πράγματα χιλιοειπωμένα 
που έχουνε πια περάσει
για πράγματα που ξαφνιάζουν 
κι ας γίνονται κάθε μέρα
για πράγματα που έλεγες 
δεν θα συμβούν ποτέ
και τώρα συμβαίνουν μπρος στα μάτια σου
[...]
Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση"...
Εκεί γύρω γύρω και μέσα στην ποίηση, τον βρήκε η τιμητική βράβευση του σπουδαίου έργου του από το Φεστιβάλ. 
Σε μια ατμοσφαιρική εκδήλωση, λαμπρή, συγκινητική, ξεχωριστή.
Κάτω από τον έναστρο ουρανό. Που το πιο λαμπρό αστέρι του, ήταν κάτω στη γη. Στη βίλα Κολλά της Πάτρας, εκεί που ο Τίτος Πατρίκιος, απήγγειλε το πρώτο του δημοσιευμένο ποίημα(1943), εκεί που διάβασε τα αγαπημένα του ποιήματα..! 
Κόντρα στις δύσκολες συγκυρίες, την πανδημία, τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, την επερχόμενη ενεργειακή κρίση, η ποίηση επιτέλεσε τον σκοπό της με τον καλύτερο τρόπο, οι δημιουργοί, άναψαν τη φλόγα της ελπίδας, στέλνοντας μηνύματα εξωστρέφειας, αλληλεγγύης, αδελφοσύνης, αλλά και αγωνιστικότητας.
Όλα μπορούν να επιτευχθούν όταν υπάρχει σκοπός, όταν υπάρχει θέληση. Λαμπρά παραδείγματα τόσο οι διοργανωτές Αντώνης Σκιαθάς, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, όσο και ο αειθαλής Τίτος Πατρίκιος.
Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, πέρασε στην ιστορία, προαναγγέλλοντας νέες δράσεις και πρωτοβουλίες σε ένα δίκτυο "πόλεων" και δημιουργών.

   
                              
































 












































 
































































































ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ PWPF2022
ΑΛΒΑΝΙΑ Alma Braja
ΑΜΕΡΙΚΗ Don Schofield
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Michailo Svidersky, Andrej Al Asadi. Gjoko Zdraveski
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Roman Kissiov, Nadya Radulova
ΙΤΑΛΙΑ Mattia Tarantino
ΚΡΟΑΤΙΑ Marija Dejanović
ΚΥΠΡΟΣ Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου
ΟΥΓΓΑΡΙΑ Weiner Sennyei Tibor, Izsó Zita, Bék Timúr
ΠΟΛΩΝΙΑ Anna Adamowicz,, Antonina Tosiek
ΣΕΡΒΙΑ Ana Marija Grbić
ΣΛΟΒΕΝΙΑ Petra Kolmancic
ΤΣΕΧΙΑ Josef Hrdlička, Jan Škrob , Τim Postovit

ΕΛΛΑΔΑ Κούλα Αδαλόγλου, Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, Πόπη Αρωνιάδα, Άννα Αφεντουλίδου, Σπύρος Βρεττός, Θάνος Γώγος, Γιάννης Δούκας, Λένα Καλλέργη, Δημήτρης Καλοκύρης, Κώστας Καναβούρης, Μενέλαος Κάραλης, Χρήστος Κατρούτσος, Νίκος Κατσαλίδας, Γιώργος Κοζίας, Αλέξανδρος Κορδάς, Έλσα Κορνέτη, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Γιώργος Κουτούβελας, Χλόη Κουτσουμπέλη, Κώστας Κρεμμύδας, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος , Βασίλης Λαδάς, Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, Κωνσταντίνος Μπούρας, Βασίλης Πανδής, Φάνης Παπαγεωργίου, Σωτήρης Παστάκας, Τίτος Πατρίκιος, Αγγελική Πεχλιβάνη, Ελένη Σιγαλού, Αγγελική Σιδηρά, Αντώνης Σκιαθάς, Γιάννης Στεφανάκις, Μάνος Στεφανίδης, Βαγγέλης Τασιόπουλος, Γιάννης Τόλιας, Λίνα Φυτιλή, Θανάσης Χατζόπουλος