21.12.23

Από την Κατερίνη ξεκίνησε το συναρπαστικό ταξίδι του το BLACK PEARL του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου. 100 φωτογραφίες από την Βιβλιοπαρουσίαση.

Στο βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου το νέο βιβλίου του πολυγραφότατου δημοσιογράφου, blogger, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα κ. Θεοχάρη Μπικηρόπουλου με τίτλο “Black Pearl” (μαύρο μαργαριτάρι) των εκδόσεων ΜΑΤΙ.
Το βιβλίο παρουσίασαν στο πολυπληθές κοινό βιβλιόφιλων της Κατερίνης οι κ.κ. Γιώργος Παπαστεργίου (τ. Νομάρχης) και η Σημέλα Ελευθεριάδου (Δασολόγος). Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος αποκάλυψε τα "τεχνικά" μυστικά του έργου, το κοντράστ των αντιθέσεων και τις πολλαπλές ανατροπές στην εξέλιξη της μυθοπλασίας που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 



Το 15ο βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, με τίτλο «BLACK PEARL» διαπραγματεύεται στον κεντρικό πυρήνα του την «τύχη». Οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας, αυτό που είμαστε, αυτά που καθορίζουν την πορεία μας είναι θέμα επιλογών ή της τύχης μας;
Ο διευθυντής των εκδόσεων ΜΑΤΙ κ. Κυριάκος Προβατίδης, καλωσόρισε το κοινό, επισημαίνοντας την εμπιστοσύνη του στο βιβλίο, το είδος και το θέμα καθώς και την πεποίθηση ότι το BLACK PEARL,   θα κάνει αίσθηση και θα αγαπηθεί.
Ο κ. Παπαστεργίου μεταξύ των άλλων επισήμανε:" Πως μπορεί η φθαρμένη ζωή να γίνει αντικείμενο μυθοπλασίας; Το μυθιστόρημα είναι ικανό να ξεφύγει από την παράθεση απλών καθημερινών γεγονότων; Δηλαδή να ξεφύγει από το ρεπορτάζ και να προσφέρει μια αυθεντικότητα;
Ναι το"BLACK PEARL" το μυθιστόρημα του Χάρι Μπικηρόπουλου προσφέρει μια αυθεντικότητα, είναι κάτι μοναδικό. Στο ατμοσφαιρικό αυτό μυθιστόρημα αναδεικνύεται ο ψυχισμός στους πολύπλοκους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, μπροστά στα τρέχοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Μέσα στον μικρόκοσμο της μυθοπλασίας, καθρεπτίζεται η κοινωνία. Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, πάντα μιλούσε με όρους παρόντος. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, αποτυπώνεται το σήμερα και όλα όσα βιώνουμε. Κι ενώ φαίνεται «σκληρό βιβλίο», προσφέρει πολύ γέλιο στους διαλόγους, κρατάει επίσης την αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα που ακόμη και στην τελευταία παράγραφο πάλι όλα αλλάζουν με νέα ανατροπή. Ένα είναι σίγουρο, ότι δε μπορείς να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου αν το ξεκινήσεις. Είναι ένα βιβλίο ζωντανό, του σήμερα που θα σας συναρπάσει..."

Η κ. Ελευθεριάδου, ξεδίπλωσε τη μυθοπλασία φωτίζοντας τα στοχαστικά μηνύματα του βιβλίου: "Ο συγγραφέας, φωτίζει με τη γραφή του τη σκοτεινή πλευρά της προσωπικής ηθικής, της φιλίας και της κοινωνίας μας. Πραγματεύεται εμμονές και υπαρξιακά ερωτήματα, που αναδύθηκαν για όλους μας βασανιστικά, μεγεθυμένα κι επανατοποθετημένα σε άλλη βάση, στον καιρό του Αρμαγεδδώνα των μνημονίων και της πανδημίας. Έτσι, οι διάλογοι είναι φυσικοί και οικείοι. Η πλοκή της ιστορίας σε συνδυασμό με το σκηνικό, συνθέτουν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.
Η γραφή διέπεται από τη "δύπνοο έκφραση" του συγγραφέα, πότε μέσα από τη δημοσιογραφική του πένα και την παραστατική αφήγηση και πότε με τον ποιητικό του λόγο, για τον έρωτα ως αξία και ως πράξη. Καθώς, η αγωνία κορυφώνεται με το αίσθημα της απειλής να κυκλώνει τον πάσχοντα ήρωα, τον Ντίνο, εύχεσαι να μη βρεθείς ποτέ σε παρόμοια πάθη και καταλήγεις να νιώθεις συμπάθεια για εκείνον. 
Και σελίδα τη σελίδα, περιμένεις τη λύτρωσή του που θα σημαίνει λύτρωση και της Αρετής, της Γαλάτειας και του μικρού Αλέξανδρου. Όλοι θέλουμε ένα καλό τέλος. Όλοι θέλουμε ο Οδυσσέας, όσο αλαζονικός κι αν υπήρξε, να καταλήξει στην ασφάλεια και τη γαλήνη της Ιθάκης του. Η συνέχεια επί του βιβλίου και γιατί όχι, επί της οθόνης".

Ο Θ. Μπικηρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους δεκάδες παρευρισκόμενους, διάβασε ο ίδιος αποσπάσματα από το βιβλίο,
"φώτισε" τις πτυχές του, το κοντράστ των αντιθέσεων, τα κρυφά και φανερά μηνύματα, τις ανατροπές:
"Πίσω από μικρές αστείες ιστορίες, κρύβονται σοβαρές περιπέτειες. Πρωταγωνιστής και σε αυτό το βιβλίο, άντρας, κόντρα στην επιλογή της πλειοψηφίας των συγγραφέων, που επιλέγουν γυναίκες ηρωίδες. Μέσα στο BLACK PEARL καταλύεται κάθε εικόνα τάξης, πολιτισμού, σεβασμού, καθωσπρεπισμού. Οι επιβάτες, πίνουν, καπνίζουν, ερωτοτροπούν, τζογάρουν, διεκδικούν το πολύ χάνουν τα πάντα.
Αποκαλύπτεται το πορτρέτο της κοινωνίας μας, σήμερα.Αυτά που ζούμε. Όλα καλύπτονται από ένα μυστήριο, από το σκοτάδι της νύχτας. Και το μαύρο μαργαριτάρι, BLACK PEARL, μας ταξιδεύει σε αχαρτογράφητα νερά… και όπου βγει!"

ΠΗΓΗ: 
https://odigos-pierias.gr
https://www.pierianews.gr
Αντώνης Μούμος φωτό
Μ.Μ.











Τα  βιβλία του και οι συμμετοχές σε συλλογικές εκδόσεις :

·   «Κάτι στιγμές» (1992), Eκδόσεις ΠΕΡΙ

·   «Ο κήπος με τα ρόμπολα» (2003).

·    Εικονογράφησε μέρος του βιβλίου  «Η  Ελλάδα με χρώμα ,ήχο, εικόνα και λόγο» (2002) των εκδόσεων «Εκδοτική Όλυμπος -Γ. Ράπτης»).

·   «Η εξ-ΟΥΣΙΑ της Επικοινωνίας –Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων» (Eκδόσεις Παπαζήση, Πρόλογος του Άρη Σπηλιωτόπουλου)

·   Η Βαλίτσα, Eκδόσεις Σαββίδη 2008 (μετάφραση  στα Αγγλικά, Κρυσταλλία Παπαδοπούλου,   One-act play : “The suitcase”).

·   Εγώ; Εσύ… Θέατρο, 2011.

·   «Αλκυονίδες Νύχτες»,  Τα  Ερωτικά - ανθολογία περιόδου 2004-2011

·  «Οδυσσέα, μη γυρίσεις στην Ιθάκη». Τα  Ερωτικά - ανθολογία περιόδου 2004-2011. 2011.

·     «Οι έρωτες της Ενδορφίνης», Ποιητική ενότητα στην  ελληνοιταλική δίγλωσση έκδοση Tra ludiche evoluzioni interior si cerca l’amore /Ανάμεσα σε εσωτερικά παιχνίδια εξέλιξης αναζητάται η αγάπη/Θεοχάρης Μπικηρόπουλοσς, Ornella Cappuccini, Giovanni Campisi.  [Μετάφραση στην Ιταλική γλώσσα των ποιημάτων του Θεoχάρη Μπικηρόπουλου: Χαϊδεμενοπούλου Γεωργία. [ΠΟΙΗΣΗ-Δίγλωσση Ιταλοελληνική έκδοση, εκδόσεις Edizioni UniversumItalia  2014.

·   Κρίσεις επιΚρίσεων (Ήταν λέει... στο σπίτι του πρωθυπουργού. Γιατί δε μιλάς; Υπό Σκιήι). Εκδόσεις Όστρια , 2015

·  ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΗΣΕΩΣ- Συλλογικό έργο. Εκδόσεις Όστρια, 2016.

·  Αλκοόλ –Αλκοολισμός. Χρήση και κατάχρηση. Έρευνα για τις στάσεις και αντιλήψεις νέων 18-30 ετών στη Μακεδονία. Εκδόσεις Όστρια, 2016.

·                      Ορφέας και Λειβηθρίδες (Χαικού) Εκδόσεις Όστρια, 2017.

· Ποιητική Ακαδημία Ελλάδας, Συλλεκτική έκδοση, συλλογικός τόμος,  επιμέλεια Δ. Ιατρόπουλος, Εκδόσεις της Νέας Διάστασης, 2018.

· Χωροχρόνος, Παναγιώτης Φτάρας, συμμετοχή στο «φωτογραφικό λεύκωμα και λογοτεχνία», 2018, εκδόσεις Όστρια.

· Ο Κένταυρος που αγαπούσε τη Γοργόνα, μυθιστόρημα,656 σελ.,  2018, εκδόσεις Όστρια.

·    ΚΕΦΑΛΟΣ-λογοτεχνικό ημερολόγιο 2021. (Συλλογικό έργο Δεκέμβριος 2020).

·  GalaxyΕκδόσεις Edizioni UniversumItalia 2021 (συλλογικός τόμος στην Αγγλική γλώσσα)

·   Είδωλα στον καθρέπτη, θέατρο. (Πλήρης ημερών, Η εξομολόγηση της πεταλούδας,  Σοκολάτα υγείας.) Εκδόσεις Οξύνοια, 2021.

·         EMERGENZA CLIMATICA, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, ΙταλίαEdizioni  Universum (συλλογικός τόμος σε 5 γλώσσες) 2022.

·  Δύπνοος έκφραση, ποίηση και κολάζ, Θεοχάρης Μπικηρόπουλος –Ειρήνη Μητούδη, εκδόσεις ΜΑΤΙ 2022.

· POETAE MUNDI, πολύγλωσση  συλλογική ποιητική ανθολογία στην Ιταλία, εκδόσεις Edizioni  Universum, (συμμετέχει με 9 ποιήματα).

·   PAX TOTO ORBE TERRARUM πολύγλωσση συλλογική ποιητική ανθολογία στην Ιταλία, εκδόσεις Edizioni  Universum, 2023.

·  «BLACK  PEARL», Μυθιστόρημα, εκδόσεις ΜΑΤΙ Δεκέμβριος 2023.