18.2.24

«50 χρόνια μετά: Τα οικονομικά της Δικτατορίας»

Με θέμα «50 χρόνια μετά: Τα οικονομικά της Δικτατορίας» το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσε συνέδριο, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων,

Κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός

Στα... χέρια του Ολυμπιακού, για τρίτη διαδοχική σεζόν, παρέμεινε ο τίτλος του Κυπελλούχου Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκοι»

Νίτσα Μαντζαροπούλου, Μις Ελλάς από την Κατερίνη. Παρασκευά Καλπακτσόγλου, η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η προσφάτως αποβιώσασα συμπολίτισσά μας εκλεγείσα Μις Ελλάς κατά τη δεκαετία του ´50 Νίτσα Μαντζαροπούλου, όταν είχε εκλεγεί Μις Θερμαικός.

« Εμμηνόπαυση: Όχι παύση από τη ζωή», εκδήλωση από το παράρτημα του Ν.Πιερίας ΕΛΕΤΕΜ

 

ΚΑΥΤερΗ ΠΙπΕΡΙΑ...τα παραΠολιτικά μας. ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, νομοσχέδιο για τους γάμους ομοφυλόφιλων, στο δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ (ξανά)


2024. Άγιος Φεβρουάριος με ...αναθέματα. Mια ανάσα πριν την άνοιξη...Με τον καιρό μαζί μας, σύμμαχο καλό.
***
Πρόσφατα διάβασα μια ανάρτηση της ΆΝΝΑΣ ΤΖΗΚΑ (της νεαρής Περιφερειακής Συμβούλου Πιερίας)για τα θέματα που συζητήθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας καθώς παρακολούθησε τις εργασίες της 54ης Συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).
***
Υπογράμμισα (στο μυαλό μου) την αναφορά της στην ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Έγραψε στην ανάρτηση της: "Στην κορυφή της ατζέντας ήταν η Τεχνητή Νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν είναι η επόμενη ημέρα, αλλά το παρόν!"
***
Αυτό με έκανε να σκεφτώ, πως ζούμε σε μια νιρβάνα, "χαλαραααά" (Σαλονικιώτικο αααα), και πρέπει να κινηθούμε πριν χάσουμε το ΤΡΕΝΟ της εξέλιξης. Αυτή η γενιά, η γενιά της ΑΝΝΑΣ λχ μεγάλωσε με τα μνημόνια, την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες του, αλλά παλεύει με όνειρα και ελπίδες. Αυτή η γενιά παρεμπιπτόντως είναι η πιο μορφωμένη γενιά, της νεότερης Ελλάδας με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, 2-3 ξένες γλώσσες....
***
Πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη γενιά και τις μικρότερες που έρχονται από πίσω, γιατί οι ταχύτητες εξελίξεις είναι τρομακτικές. Είμαι σε εγρήγορση για να μπορέσω να παρακολουθήσω τις εφαρμογές με τις οποίες ασχολείται για το διάβασμα ή το παιχνίδι του ο 11χρονος γιός μου...Μάλλον χρειάζομαι εντατικά μαθήματα για να τον φτάσω, αυτόν και τους φίλους του bro.

***
Που θέλω να καταλήξω: Να κάνουμε μισό βήμα πίσω εμείς οι μεγαλύτεροι, γιατί όσο κι αν -θα - θέλαμε να είμαστε οι παντογνώστες -πρωταγωνιστές, πλέον σύντομα θα έχουμε "μαύρα μεσάνυχτα"... Na ανοίξουμε το δρόμο στη νεολαία μας, δίπλα της. Αρκετά έζησαν, ας μην είμαστε κι εμείς εμπόδιο.
Το παραπάνω σχόλιο το γράφω περσότερο για να το "διαβάζω" εγώ και να μη το ξεχάσω.
Ελπίζω και εύχομαι να λάβουν κι άλλοι το μήνυμα της -πραγματικά- νέας εποχής. Για να γίνουν τα παιδιά μας καλύτερα, πρέπει κι εμείς να γινόμαστε καλύτεροι και να ζούμε το 2024...

***
  

***Στον κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πιερίας ΣΑΚΗΣ ΓΚΟΥΝΑΣ. Πρόσφατα σε κομματικό επίπεδο με καλεσμένο τον ΡΑΓΚΟΥΣΗ στην ΕΚΑΒΗ συνέβαλε στον διάλογο στο δρόμο προς το ΣΥΝΕΔΡΙΟ. 

***
Παράλληλα με ενέργειές του έφερε στη Βουλή το Θέμα του Παλιού Παντελεήμονα. Κινείται όπως αρμόζει πιστός στους ψηφοφόρους που τον τίμησαν...

***
"Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα και τα ρεπορτάζ έπαιξαν με τον βαρύγδουπο τίτλο "η πρώτη Χριστιανική χώρα που ψηφίζει τον γάμο ομοφυλόφιλων".

***
Νομίζω ότι ο Κασσελάκης ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο (ή τον ασκό του Αιόλου) για το εν λόγω νομοσχέδιο...Με τη δήλωση της σεξουαλικής του ταυτότητας και την εκλογή του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σοκαρίστηκε η Ελληνική Κοινωνία. Οι ίδιοι προοδευτικοί "σύντροφοι" που αναζητούσαν και αναζητούν ενδεχομένως ιδεολογική ταυτότητα, έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους με την σεξουαλική ταυτότητα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει...

***
Προφανώς οι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες είναι πολύ σημαντικό ποσοστό...10%,
20-30% ? Μικρότερο? Μεγαλύτερο?
Δεν γνωρίζω.
Σημαντικό όμως ποσοστό, για να σπεύσει ο Μητσοτάκης να αρπάξει την μπουκιά από το στόμα ...του ...προοδευτισμού και των "ανοιχτών μυαλών" από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ!!!


***
Μη μου πείτε ότι είμαι βαθιά νυχτωμένος και αραδιάσετε τα σενάρια περί Ευρώπης και αξιωμάτων που εποφθαλμιά ο πρωθυπουργός και τα άλλα τα σχετικά με τις παρακολουθήσεις /υποκλοπές και την μπάλα στην κερκίδα. Αφήστε το.

***
Συμμαθητής μου που ζει στην Αμερική έγραψε σε πανεπιστήμιο τον γιο. Στο σημείο που είθισται με τα μέχρι τώρα δεδομένα να δηλώνεται "το φύλο", "άρρεν -θήλυ", το έντυπο έχει 17 επιλογές... Δεκαεπτά ολογράφως! Με άλλα λόγια, αυτό που συμβαίνει στον κόσμο, είναι πρωτόγνωρο κι αν δε θέλουμε να το δούμε το πρόβλημα θα το έχουμε εμείς...

*** Στην Ελλάδα έχουμε τους LGBTQI-ΛΟΑΤΚΙ, ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται για την κοινότητα των Λεσβιών (Lesbian), των Ομοφυλόφιλων (Gay), των Αμφιφυλόφιλων (Bisexual), των Tρανς (Trans), των Koυίρ (Queer) και των Ίντερσεξ (Ιntersex).

***
Αφού η συντηρητική Αμερική προχώρησε σε αυτήν την "αναγνώριση" γρήγορα, πολύ γρήγορα αυτό θα είναι μια πραγματικότητα στον πλανήτη...


*** Θα μου πείτε, και τι πρέπει να κάνουμε; Να τα δεχόμαστε όλα αμάσητα; Όχι βέβαια. Η Ελληνική οικογένεια, οφείλει να είναι κοντά στα παιδιά, να προσφέρει τις αξίες, με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, χωρίς να έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
  

***
Στην Ελλάδα, κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο. Ή με το δάχτυλο στο μάτι δε θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα γύρω μας. Μετά την ψηφοφορία, βγήκαν τα μαχαίρια. Υπέρ και κατά αυτών που ψήφισαν ή δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο. Όσον αφορά τους βουλευτές της Πιερίας, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. ΝΑΙ, ΌΧΙ, ΑΠΟΧΗ, ΟΧΙ. Με σειρά σταυρών των εκλεγμένων μας βουλευτών. Όλως περιέργως τα πυρά συγκέντρωσε ο Νεαρότερος όλων, βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Κουλκουδίνας! Και ποιος δεν του την "έπεσε" ειδικά με την "εξήγηση" που έσπευσε έγκαιρα να δώσει, με τις αναρτήσεις του. Γράφει λοιπόν ο νεαρός Βουλευτής:
"ο ορισμός της οικογένειας έχει για μένα μια μοναδικότητα, είναι κάτι ιερό. Κανένα νομοθέτημα δεν μπορεί να αλλοιώσει την πραγματική, διαχρονική και ουσιαστική της έννοια. Η οικογένεια, οι παραδοσιακές αξίες ήταν αυτές που κράτησαν όρθια την Ελλάδα, σε όλες τις μεγάλες κρίσεις. Η οικογένεια είναι θεσμός και όχι δικαίωμα που απορρέει από οποιοδήποτε νομοθέτημα. Με τον ίδιο τρόπο το φύλο δεν είναι ζήτημα επιλογής και τα φύλα είναι δύο, ενώ η αρχή της ζωής και το θαύμα της γέννησης στηρίζονται στην ένωση των δύο φύλων. Για μένα επαναλαμβάνω, το ζήτημα είναι αξιακό. Τοποθετήθηκα καθαρά και έντιμα".

***
Ξεκάθαρες κουβέντες. Με την στάση του λοιπόν, ψήφισε. Σα νέος γονιός, που βιώνει τις μοναδικές στιγμές του πατέρα. Που ακούει να τον φωνάζει το παιδί του "μπαμπά".
Ψήφισε "όχι", δηλαδή αυτό που ήθελαν όσοι του ασκούν κριτική!!! Αλλά το ΟΧΙ το θέλανε κάπως αλλιώς. Δεν ξέρω πως. Να μπει με καλάσνικωφ στη Βουλή;

***
Τι δεν καταλαβαίνουν όσοι τον πυροβολούν;
Καταλαβαίνουν. Δεν είναι κουτοί.
Πονηροί είναι κι εκδικούνται την κομματική "αντιπαλότητα".
Γι΄ αυτό στην Ελλάδα δεν ασκούμε πολιτικές. Στην Ελλάδα, απαγορεύεται η διαφωνία. Ασκούμε πολιτικές "συμπάθειας" και πολιτικές συμφερόντων.
Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας. Όποιος δε μας αρέσει τον πετροβολούμε.
Όποιος ήρθε, δεν πρέπει να μείνει (ειδικά αν κινδυνεύουν τα δικά μας καλά και συμφέροντα...)

***
Κάποια στιγμή, πρέπει στην Ελλάδα να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και όχι με τους άλλους κουτσομπολεύοντας.
Γιατί κουτσομπολιό και παραπολιτική ταυτίζονται πλέον. 'Οποιος δεν έχει "κάτι" για να ασχοληθεί με τον εαυτό του, να γεμίσει δημιουργικά το χρόνο του, ασχολείται με τους άλλους.

***
ΠΑΜΕ Ιδιωτικά πανεπιστήμια.
«Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι αγώνας όλων μας». Με αυτό το σύνθημα
βγήκαν στους δρόμους οι φοιτητές και καθηγητές, και υπερασπίζονται το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος που ορίζει, στις παραγράφους 5 και 8 αντίστοιχα, ότι η ανώτατη εκπαίδευση μπορεί να παρέχεται αποκλειστικά από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και απαγορεύει την ίδρυση ανώτατων σχολών από ιδιώτες.

***
Από που να το πιάσω και που να το αφήσω... Τα λεφτουδάκια που δίνετε Ω, Έλληνες στα φροντιστήρια και τα "ιδιαίτερα", τόσα χρόνια δεν μας πειράζουν. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι το πρόβλημα; Ο αγώνας θα έπρεπε να είναι για την καλύτερη παιδεία. Αυτοί που φωνάζουν για τα ιδιωτικά, βάζω το χέρι μου στη φωτιά, είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της σημερινής παιδείας...

**** ΑΓΡΟΤΕΣ-Αγροτικό.
Θα το γράψω εγώ γιατί είναι κοινό μυστικό. Κουμάντο κάνουν τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. Αν τολμάει η κυβέρνηση ας τα βάλει μαζί τους. Με τα πρόστιμα δε γίνεται τίποτα. Αν βγάζει λχ 1 δις το χρόνο κάποιο, καρφί δεν του καίγεται αν "φάει" πρόστιμο 2 εκατομμύρια!! Ψύλλοι στα άχυρα!!
Το δίκιο είναι με τους αγρότες, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας...
  



Καλή εβδομάδα...


Ο πρόεδρος του Σ.Φ.Κ. «ΠΙΕΡΙΚΟΣ» Θανάσης Παπαδόπουλος Αγωνιά, αισιοδοξεί και φιλοδοξεί

Ο κορυφαίος εκφραστής του ποδοσφαίρου της Κατερίνης και της Πιερίας γενικότερα, ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Κατερίνης «Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ», σήμερα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ στο OlymposVoice και τον Θεοχάρη Μπικηρόπουλο. "Η ποίηση παραμένει ακμαία στην Ελλάδα"

Ο Βαγγέλης Τασιόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, έχει να επιδείξει σπουδαία εργογραφία αλλά και πολιτιστικές δράσεις. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Ειδική Αγωγή και Ελληνικό Πολιτισμό. Εξειδικεύτηκε στην εκπαίδευση παιδιών με νοητική καθυστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες- εγκεφαλική παράλυση και εργάστηκε σε σχολεία Ειδικής Αγωγής. Δημοσίευσε ποιήματα, δοκίμια, μελέτες, άρθρα, καθώς και βιβλία για παιδιά. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα Αγγλικά, Σλαβομακεδονικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρουμανικά και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε σε σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και σε εργαστήρια: Λογοτεχνία, Διδασκαλία της Ποίησης και Δημιουργική Γραφή. Επίσης δίδαξε «Ανάγνωση και γραφή της ποίησης» στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΑΠΘ, «Δημιουργική Γραφή στη Λογοτεχνία και την Εκπαίδευση». Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Jean Moréas.
Δεν επιλέγει ερεθίσματα για να κατανέμει την ποιητική διάθεση κατά το δοκούν, γι΄ αυτό υποστηρίζει ότι η έμπνευση είναι το άλλοθι του ποιητή. Ισχυρίζεται ότι η ποίηση παραμένει ακμαία στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρεί την μεγάλη αποδοχή του είδους της "ποιητικής πρόζας". Μιλάει για το καλεντάρι του 2024 και τα σχέδια της Ε.Λ.Θ.
Δεν υιοθετεί την άποψη πως υπήρξε "ποιητική Σχολή Θεσσαλονίκης", ενώ το προσωπικό του απόφθεγμα, με το οποίο ολοκληρώνει τη συνέντευξή του μας αρέσει και μας εμπνέει!
Επιμέλεια:
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας -Blogger

Παρασκευά Καλπακτσόγλου, η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ-φωτο

 

Η γωνία των οδών Παν. Τσαλδάρη και Ειρήνης (πρώην Βασ. Γεωργίου) στην πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης, όπως