Τα τεστ PCR που έγιναν σε όλους όσοι είχαν συμμετάσχει στη συναυλία, 15 ημέρες μετά, έδειξαν ότι "δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και αυτός ήταν ο στόχος της μελέτης", ανέφερε ο Λίμπρε.
Σύμφωνα με τον γιατρό, μόνο έξι θετικά περιστατικά ανιχνεύθηκαν ανάμεσα στους 5.000 θεατές δύο εβδομάδες έπειτα από τη συναυλία και οι διοργανωτές είναι βέβαιοι ότι "για τα τέσσερα από τα έξι περιστατικά, η μετάδοση δεν έγινε κατά τη διάρκεια του live". "Με βέλτιστο εξαερισμό, τεστ αντιγόνων και την χρήση μάσκας, μπορούμε να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον", είπε.
Εκτός από τα τεστ και τις μάσκες FFP2, ο εξαερισμός καθώς και οι δυνατότητες πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους όπως οι τουαλέτες ήταν αυστηρά ελεγχόμενες.
Το "πείραμα", από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, οργανώθηκε από εταιρείες διοργάνωσης φεστιβάλ και το νοσοκομείο Germans Trias i Pujol που ήθελαν να αποδείξουν ότι η πραγματοποίηση συναυλιών είναι δυνατή παρά την πανδημία. Μία ακόμη συναυλία-τεστ οργανώθηκε στις αρχές του Μαρτίου στην Ολλανδία με την συμμετοχή 1.300 ατόμων.
"Για μία ακόμη φορά, η Βαρκελώνη και η βαρκελωνέζικη κουλτούρα είναι πρωτοπόροι σε μία πρωτοφανή κατάσταση κατά την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική δραστηριότητα με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις", δήλωσε ο Ζάουμε Κολμπόνι, αντιδήμαρχος του δήμου της Βαρκελώνης κατά τη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του "πειράματος" και πρόσθεσε: "Είναι εφικτή η χαλάρωση των περιορισμών και ο συνδυασμός του με πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να ξαναξεκινήσουν".
"Ο κόσμος είχε τα μάτια στραμμένα επάνω μας, πολλοί μας ρωτούσαν πώς το κάναμε" εξήγησε ο Αντζελς Πόνσα, αρμόδιος για τον Πολιτισμό στην τοπική καταλανική κυβέρνηση.
Ηδη τον Δεκέμβριο, η ίδια ομάδα ερευνητών είχε οργανώσει πιλοτικό πρόγραμμα σε αίθουσα της Βαρκελώνης με 500 θεατές που είχαν προηγουμένως περάσει από τεστ. Λίγες ημέρες αργότερα, κανείς δεν είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ε-ΝΙΚΟΣ