Συστήνονται 1.500 οργανικές θέσεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και 300 θέσεις εξειδικευόμενων γιατρών στο ΕΣΥ για τη στελέχωση νέων κλινών
στις Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η σύσταση των εν λόγων θέσεων προβλέπεται σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τον νέο κορωνοϊό που κατατέθηκε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 33 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι: «Συστήνονται στα Νοσοκομεία της Χώρας: α) πεντακόσιες (500) οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., β) τριακόσιες (300) θέσεις εξειδικευόμενων ιατρών στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης στην εντατική νοσηλεία και γ) χίλιες (1.000) οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού».
Οι θέσεις αυτές όπως διευκρινίζεται συστήνονται για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των πρόσθετων κλινών νοσηλείας των ΜΕΘ του ΕΣΥ. Όσο για τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις νέες κλίνες ΜΕΘ στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί μέσω δωρεών.
Υπουργείο Υγείας: Αναγκαίες οι οργανικές θέσεις για την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας που μίλησαν στο healthpharma.gr οι προκηρύξεις για την πλήρωση των 1.500 οργανικών θέσεων στις ΜΕΘ αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα. Στόχος είναι να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στο ενδεχόμενο ενός νέο κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο. «Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ εν μέσω της πανδημίας είναι αναγκαία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Αισιοδοξία για το χρόνο προσλήψεων –«Ανάσα» για το ΕΣΥ οι 943 προσλήψεις γιατρών
Οι διαδικασίες όμως των προσλήψεων στο ΕΣΥ είναι αρκετά χρονοβόρες. Τα ίδια στελέχη του υπουργείου Υγείας όμως εμφανίζονται αισιόδοξα για την μείωση του χρόνου προσλήψεων τουλάχιστον στο κομμάτι των γιατρών. «Ήδη η διαδικασία για την πρόσληψη 943 μόνιμων γιατρών διάφορων ειδικοτήτων στο ΕΣΥ πηγαίνει πολύ καλά. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των διαδικασιών για τις προσλήψεις των γιατρών. Αυτό θα δώσει μια μεγάλη «ανάσα» στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Μια διαδικασία που μπορεί να φτάσει και στα 3 με 4 χρόνια. Το υπουργείο Υγείας είχε προτείνει τη σύσταση δύο ξεχωριστών κλάδων νοσηλευτών έναν ΤΕ και ΠΕ και έναν για τους ΔΕ Βοηθούς. Με τη σύσταση των δύο κλάδων οι προσλήψεις των νοσηλευτών θα γίνονταν με γρηγορότερες διαδικασίες. Η διαμάχη όμως που ξέσπασε μεταξύ νοσηλευτών ΤΕ-ΠΕ και ΔΕ Βοηθών νοσηλευτών για την δημιουργία ενιαίου κλάδου μάλλον απομακρύνει για ακόμα μια φορά τη σύσταση κλάδου νοσηλευτών.
Στόχος η δημιουργία 1200 κλινών ΜΕΘ
Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, είχε εξαγγείλει ότι : «Στόχος είναι να δημιουργηθούν 1.200 κλίνες ΜΕΘ ώστε να πιαστεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος: 12 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πολίτες».
Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί 1.017 κλίνες ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές και από αυτές οι 352 είναι κλίνες για το νέο κορωνοϊό.
Εκπαίδευση νέων εντατικολόγων
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι με την εν λόγω διάταξη: «Θα επιτευχθεί η εκπαίδευση νέων εντατικολόγων. Ενώ η σύσταση επιπλέον θέσεων ιατρών προς εξειδίκευση. Θα δώσει τη δυνατότητα στο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό να αποκτήσει τον τίτλο της εξειδίκευσης σε συντομότερο χρονικό διάστημα, λόγω της μικρότερης αναμονής για την τοποθέτησή του σε ΜΕΘ, καθώς οι θέσεις αυτές αυξάνονται».
Επίσης τονίζεται ότι «Παρέχεται η δυνατότητα σύστασης προσωποπαγών θέσεων για το ειδικευμένο προσωπικό. Προσωπικό που έχει την εξειδίκευση της εντατικολογίας, προκειμένου να απασχοληθεί σε ΜΕΘ. Ενώ παράλληλα προβλέπεται η αντίστοιχη δυνατότητα και για τους εξειδικευόμενους ιατρούς. Με θέση στο ΕΣΥ, μετά την ευδόκιμη ολοκλήρωση της εξειδίκευσής τους».
Η κατανομή των θέσεων ανά νοσοκομείο, κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα και αριθμό, πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).
170 θέσεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία Σάμου, Χίου και Μυτιλήνης
Στο άρθρο 35 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι « Συστήνονται, πέραν των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, εκατόν εβδομήντα (170) θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ. Νοσηλευτικού και Λοιπού προσωπικού στα ακόλουθα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.:
(α) Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο»,
(β) Γενικό 291 Νοσοκομείο Σάμου «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» και
(γ) Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο».
Το υπουργείο Υγείας με αυτή τη ρύθμιση προσπαθεί να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες των εν λόγω νησιών. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της πανδημίας και των μεταναστευτικών ροών. Οι ανάγκες αυτές αναμένονται να αυξηθούν κι άλλο με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι « Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να καταστεί εφικτή η λειτουργία τους. Επιπροσθέτως, με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Όπως επίσης η μείωση των διακομιδών και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών αυτών, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα. Ιδιαίτερα εν μέσω της ταυτόχρονης υγειονομικής και μεταναστευτικής κρίσης».