21.3.20

Coronavirus Pandemic! Αυστηροποίηση νομοθεσίας. ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΛΕΖΑΣ Δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παραβίαση του Συντάγματος & τής ΕΣΔΑ
Περιστολή ατομικών δικαιωμάτων για την επιβολή της δημόσιας θέλησης.

Κράτος Δικαίου & δικαιοκρατικές εγγυήσεις.


ΓΝΩΜΗ
Αντιμέτωπη η ανθρωπότητα με έναν ακήρυχτο πρωτόγνωρο πόλεμο με αντίπαλο έναν άγνωστο φονικό ιό ,ένα βιοχημικό όπλο που προκαλει πανδημία, που μεταξύ άλλων προκαλει παγκόσμια οικονομική κρίση και οδηγει σε περιστολή ατομικών δικαιωμάτων για λόγους γενικής πρόληψης και ασφάλειας.
Η κάθε χώρα λαμβάνει προκειμένου να περιορίσει τήν εξάπλωση του επιθετικού επιδημικού CoVid 19 αυστηρά μέτρα θεσπίζει κανόνες περιορισμού και απομόνωσης.
Ώστε να αντιμετωπίσει και να αναχαιτίσει τόν ιό που προσβάλλει τον πλανήτη.
Μάχη άνιση και δύσκολη.
Χρειάζεται σύνεση,πειθαρχία και συμμόρφωση ώστε να περιορισθεί ο θανατηφόρος Coronavirus.
Φρονώ παρα τις εργώδεις προσπάθειες καθώς είναι πλασματικός ο αριθμός τών μολυνθέντων θα χειροτερεύσει η εξέλιξη του φονικού ιού τους επόμενους μήνες και η κάθε Κυβέρνηση θα αναγκασθεί να νομοθετήσει εκτάκτως περαιτέρω απαγορεύσεις μετακινήσεων η συναθροίσεων και συνάμα συρρίκνωση και απενεργοποίηση θεμελιωδών βασικών ατομικών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων(απολύσεις) όπως της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του συνέρχεσθαι της μετακίνησης,  η της θρησκευτικής ελευθερίας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και οικονομίας.
Επιχειρώ μια ψύχραιμη νομική προσέγγιση.
Ιδιαίτερα επίκαιρες είναι οι επισημάνσεις του επίτ.Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Αρ Μάνεση και ως προς το ζήτημα της σχετικότητας της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων[17].

 Η σχετικότητα της προστασίας τους οφείλεται -κατά τον Μάνεση- ιδίως στο γεγονός ότι «η κρατική θέληση, βούληση, τις θεσπίζει και τις ρυθμίζει σε συνάρτηση με τη διασφάλιση και τη μη υπονόμευση της δικής της επιβολής»[18]. Για παράδειγμα, πολλά από τα ατομικά δικαιώματα τελούν υπό την επιφύλαξη υπέρ του νόμου και έτσι η έκταση της συνταγματικής τους κατοχύρωσης εξαρτάται, σε τελική ανάλυση, από τη νομοθετική τους εξειδίκευση και κατ’ επέκταση τη δικαστική πρακτική. Ο εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος που εκδίδεται στο πεδίο των συνταγματικών ελευθεριών είναι ρυθμιστικός και θα πρέπει πάντως να αποσκοπεί, όπως υποστηρίζει ο Αρ. Μάνεσης, πρωτίστως στην εξασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος και δευτερευόντως στη θέσπιση περιορισμών[19]. 
Επίσης, οι ρήτρες της «δημόσιας τάξης», των «χρηστών ηθών» και της «κοινωνικής προόδου» ή οι συνταγματικές επιταγές της απαγόρευσης της καταχρηστικής άσκησης των δικαιωμάτων και του χρέους κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης δεν θα μπορούσαν, κατά την άποψή του, να καταστήσουν τις ελευθερίες εξυπηρετικές ενός «κοινού συμφέροντος». Όπως δεχόμαστε και σήμερα, μια τέτοια αντίληψη θα αντέστρεφε την όλη λογική του συστήματος προστασίας των συνταγματικών ελευθεριών[20]. 
Τελικά, μέσα από το σύνολο της θεώρησής του για τα θεμελιώδη δικαιώματα, ο Αριστ. Μάνεσης τονίζει επαρκώς την παραπληρωματικότητα[21] και τη δυναμική τους, εφόσον πιστεύει στην αλληλεξάρτηση της προστασίας τους και στον διαρκή αναπροσδιορισμό τους[22].
Μία ομολογουμένως επικίνδυνη θεομηνία με πολλαπλές επιπτώσεις που πλήττει ανεξέλεγκτα τήν αιφνιδιασμένη ανήμπορη ανθρωπότητα που βρίσκεται σε καραντίνα.
Μια βαθιά οικονομική ύφεση έρχεται που θα προκαλέσει αβεβαιότητα ανησυχία αλλά και μαζικές απολύσεις και φτώχεια.
Ένα νέο σκληρό 4ο Μνημόνιο μια επιδημία υποχώρησης η κατάργησης θεμελιωδών δικαιωμάτων που ενσωματώνονται στο Σύνταγμα 1975/2008 στην ΕΣΔΑ και Πρόσθετα Πρωτόκολλα που έχουμε προσυπογράψει και επικυρώσει ώς χώρα με την επίκληση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και απώλειες οπισθοδρόμηση για τις μικρές οικονομίες που θα διαταραχθούν και θα βυθιστούν απο τήν γενικότερη ύφεση.
Ο κόσμος μας αλλάζει δραματικά.
Μία οικονομική πολιτική " δικτατορία "έρχεται.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΛΕΖΑΣ
Δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων