υπόλοιπα μέλη του Κογκρέσου με την ευκαιρία της δήλωσης της ανεξαρτησίας της Αμερικής από τη Μεγάλη Βρετανία: «...λοιπόν κύριοι, στον νέο κώδικα νόμων που υποθέτω ότι θα είναι απαραίτητο να διαμορφώσετε, επιθυμώ να θυμάστε τις κυρίες και να είστε πιο γενναιόδωροι και ευνοϊκοί σε αυτές από ότι οι προηγούμενοι σας... γιατί αν δεν δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή στις γυναίκες, είμαστε αποφασισμένες να εξεγερθούμε αφού δεν θα δεσμευόμαστε από νόμους για τους οποίους δεν έχουμε φωνή ή εκπροσώπηση».
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και κύλησε πολύ νερό στο μύλο της ιστορίας της διεκδίκησης ίσων δικαιώματων των γυναικών. Εκατό χρόνια μετά σταδιακά σε διάφορες χώρες οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπιση στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Σήμερα η χώρα μας έχει κάνει βήματα μπροστά με πρόσφατη την εκλογή μιας γυναίκας στο ανώτατο πολιετιακό αξίωμα, αυτό της προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από εκεί μέχρι την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι μακρύς ο δρόμος.
Η ποσόστωση είναι ένα εργαλείο, που αν η πολιτεία το διαχειριστεί σωστά, βλέπε σκανδιναβικές χώρες, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και δώσει την ευκαιρία σε ικανές και σημαντικές γυναίκες να ηγηθούν σε πολλούς τομείς. Μέχρι τότε όσες μπορούμε θα συνεχίσουμε με παρεμβάσεις να διεκδικούμε το αυτονόητο της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και θα καλούμε την ηγεσία «να θυμάστε τις γυναίκες» κύριοι!!
Έφη Μπάσδρα*
Η Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρόεδρος του ΙΚΥ, και πρώην Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ.
Στη φωτογραφία, εκπροσωπώντας τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις Βρυξέλλες.