Η πανδημία του κορονοϊού έφερε νέες προκλήσεις στην εκπαίδευση, τόσο για εκπαιδευτικούς, όσο και για μαθητές και φοιτητές. Ωστόσο, με τα κατάλληλα εργαλεία, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πετύχουν ουσιαστική διδασκαλία online μέσω διάφορων τεχνολογικών εργαλείων όπως το Viber, το Zoom, τα Google Hangouts, το Skype και άλλα.
1. Κοινότητες Viber
Ένας τρόπος για τους μαθητές που βρίσκονται στο σπίτι να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους είναι να έχουν ένα κοινό τόπο όπου θα μοιράζονται νέα και πληροφορίες, ιδανικά σε μία πλατφόρμα μηνυμάτων με την οποία είναι ήδη εξοικειωμένοι όλοι. Ένα τέτοιο μέρος όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συναντήσουν όλους τους τους μαθητές online είναι οι Κοινότητες του Viber.
Οι Κοινότητες δεν έχουν περιορισμό μελών, διαθέτουν εργαλεία διαχείρισης και όποιος γίνει μέλος στο μέλλον, μπορεί να δει το περιεχόμενο που είχε δημοσιευτεί νωρίτερα.
Ορίστε τα βήματα για να δημιουργήσει κάποιος μια Κοινότητα στο Viber:
1. Ανοίξτε την Κοινότητα, πηγαίνοντας στις Συνομιλίες > πατώντας στο εικονίδιο 📝 επάνω δεξιά σε iPhone ή στο μωβ κύκλο με το εικονίδιο
💬 κάτω δεξιά > Νέα Κοινότητα > Προσθέστε όνομα και πληροφορίες.
2. Αποφασίστε τι τύπο Κοινότητας χρειάζεστε για την τάξη σας:
🔒 Κλειστή – με συγκεκριμένα άτομα που καλεί ο εκπαιδευτικός
📢 Δημόσια – οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μέλος και να καλέσει κι άλλους, αν έχει το link.
3. Επιλέξτε αν η επικοινωνία θα είναι:
➡️ Μονόδρομη – Θα δημοσιεύετε μόνο εσείς και οι μαθητές θα μπορούν να διαβάζουν και να προωθούν μόνο
↔️ Αμφίδρομη – Θα μπορούν να δημοσιεύουν και τα μέλη της
Μπορείτε να αλλάζετε αυτές τις ρυθμίσεις όποτε θέλετε.
4. Βάλτε κανόνες στο καινούργιο σας κανάλι. Γράψτε όρους και προϋποθέσεις και καρφιτσώστε τους στην κορυφή για να τους βλέπουν όλοι. Αν κάποιος δεν τηρεί τους κανόνες μπορείτε να τον μπλοκάρετε.
5. Τέλος, το πιο ουσιαστικό: Δημιουργία περιεχομένου και απασχόληση της τάξης. Θυμηθείτε ότι οι συνομιλίες μπορούν να είναι ένας πολύ γρήγορος τρόπος επικοινωνίας, οπότε διατηρείστε τις δημοσιεύσεις σας μικρές σε μήκος, πάντα σχετικές και ακριβείς. Δοκιμάστε τις Ψηφοφορίες για να συλλέγετε εύκολα και γρήγορα αντιδράσεις.
Προσθέστε μέλη και διαχειριστείτε την κοινότητά σας. Κοινοποιείστε online μαθήματα, δώστε οδηγίες, στείλτε ηχητικά μηνύματα διάρκειας μέχρι 15 λεπτών, ή αρχεία οποιουδήποτε είδους με μέγεθος μέχρι και 200ΜΒ.
Για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε απορίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν οι Κοινότητες του Viber στη διδασκαλία εξ αποστάσεως, γίνετε μέλος της ελληνικής Κοινότητας για e-εκπαιδευτικούς εδώ: https://vb.me/4ab08c
⚠️ Σημείωση: Το Viber δεν απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών ⚠️
2. ZOOM
https://zoom.us/
Το Zoom είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης με HD ποιότητα εικόνας και ήχου, το οποίο μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Παρέχει δωρεάν αλλά και επί πληρωμή υπηρεσίες όπως webinar βίντεο, δωμάτια Zoom, δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης, χρήση διαδικτυακού πίνακα και chat και επιτρέπει απεριόριστες διαδικτυακές συναντήσεις, είτε για μαθήματα ενας προς έναν είτε για μεγαλύτερα group.
Σημειωτέον, στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή για συναντήσεις τριών ατόμων και πάνω, η διάρκεια της κάθε τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 40 λεπτά (στο δωρεάν πακέτο).
Για να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα θα πρέπει να δημιουργήσετε λογαριασμό χρησιμοποιώντας τo email σας και έναν κωδικό. Στη συνέχεια η πλατφόρμα σας δίνει ένα προσωπικό link για τη δική σας διαδικτυακή συνάντηση. Οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο.
Για να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα θα πρέπει να δημιουργήσετε λογαριασμό χρησιμοποιώντας τo email σας και έναν κωδικό. Στη συνέχεια η πλατφόρμα σας δίνει ένα προσωπικό link για τη δική σας διαδικτυακή συνάντηση. Οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο.
3. Google Hangouts
https://hangouts.google.com/
Τα Google Hangouts είναι ακόμα μια δωρεάν πλατφόρμα επικοινωνίας, η οποία δίνει δυνατότητα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, συνομιλίας μέσω βίντεο, SMS και κλήσεων.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας λογαριασμό στην Google και θα «ανοίξετε» τα Google Hangouts στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε αντίθεση με το Skype, δε χρειαζεται να κατεβάσετε κανένα λογισμικό στον υπολογιστή.
Όσον αφορά στη χρήση της βιντεοκλήσης, η βασικη διαφορά είναι πως η τηλεδιάσκεψη στα Ηangouts έχει περιορισμό 10 ατόμων. Τέλος, η μόνη μορφή αρχείων που μπορείτε να μοιραστείτε στο chat των Hangouts είναι εικόνες, σε αντίθεση με το Skype που υποστηρίζει σχεδόν όλα τα είδη αρχείων.
4. Skype
https://www.skype.com/el/
Το Skype είναι ίσως η πιο γνωστή πλατφόρμα, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για συνομιλίες «ένας προς έναν» όσο και για ομαδικές συνομιλίες. Η χρήση του είναι δωρεάν για αποστολή μηνυμάτων, πραγματοποίηση φωνητικών κλήσεων αλλά και βιντεοκλήσεων .
Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ή στο κινητό σας τηλέφωνο το λογισμικό και να ζητήσετε από τους μαθητές σας να κάνουν το ίδιο. Μόλις αποκτήσετε τους λογαριασμούς σας, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το μάθημά σας.
Κατά τη βιντεοκλήση μπορείς να επιλέξεις ο μαθητής να βλέπει τον καθηγητή του (π.χ. κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης) ή να μοιραστείς την οθόνη σου (Screenshare). Η επιλογή του διαμοιρασμού οθόνης έχει μεγάλη χρηστικότητα επειδή δίνει πρόσβαση στο μαθητή σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό υλικό έχετε στον υπολογιστή σας, όπως μια παρουσίαση.
Να θυμάστε ότι το διαδίκτυο έχει πολλά εκπαιδευτικά εργαλεία για δημιουργία ασκήσεων, quiz, παιχνιδιών που θα κάνουν το μάθημα πιο ενδιαφέρον και πιο διαδραστικό. Χρειάζεται φαντασία, έρευνα και όρεξη και εξαρτάται από τον κάθε καθηγητή να επιλέξει εκείνα που του ταιριάζουν καλύτερα. Μέσα από την εξοικείωση με την τεχνολογία και την εφαρμογή τους στα διαδικτυακά μαθήματα, η εκπαίδευση θα αποκτήσει μια άλλη διάσταση και η απόσταση με τους μαθητές σας δεν θα αποτελεί κανένα εμπόδιο!