18.4.24

8 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ

Οι μύθοι γύρω από το σεξ μπορεί να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να μας κάνουν δυσλειτουργικούς και δυστυχισμένους. Ας τους αφήσουμε λοιπόν στην άκρη κι ας χαρούμε απλώς τη ζωή.
Τι συμβαίνει με το σεξ;
 Γιατί έχουμε οι περισσότεροι μια συγκεκριμένη εικόνα στο κεφάλι μας που συχνά απειλεί να χαλάσει την ερωτική μας ζωή; Φταίνε τα glossy περιοδικά των παλιότερων δεκαετιών; Φταίνε τα μεγάλα λόγια ορισμένων που κάποιοι άλλοι εκλαμβάνουν ως αληθινά;

Όπως και να 'χει οι πιο πολλοί από εμάς τείνουμε να πιστεύουμε ορισμένα πράγματα για τη σεξουαλική ζωή, που δεν ισχύουν. Με μοναδική εξαίρεση ίσως εκείνους που παρακολουθούσαν συστηματικά τον Θάνο Ασκητή και έχουν καταρρίψει αυτούς τους μύθους, οι παρακάτω προκαταλήψεις εξακολουθούν να μας συντροφεύουν.

Ποιες είναι και γιατί οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην τις πιστεύουμε; «Επειδή μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά», απαντάει η Laurie Mintz, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η οποία ασχολείται επαγγελματικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

8 μύθοι για το σεξ

1. Όλοι κάνουν περισσότερο σεξ από μένα

Ίσως ο πιο συνηθισμένος μύθος που μας ακολουθεί για όλη μας τη ζωή. Εξαιτίας του, οι έφηβοι μπορεί να βιαστούν να ολοκληρώσουν μια σχέση, ενώ δεν νιώθουν έτοιμοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών να νιώθουν πολύ άσχημα, ενώ απλώς βιώνουν μια φυσιολογική (λόγω ηλικίας) καμπή της ερωτικής επιθυμίας τους.

«Βάσει ερευνών που έγιναν στις ΗΠΑ, διαπιστώνουμε ότι περίπου 1 στους 3 δεν είχε ερωτικές επαφές κατά το προηγούμενο έτος», αναφέρει η Debby Herbenick, διευθύντρια του Κέντρου Προαγωγής της Σεξουαλικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και συγγραφέας του βιβλίου Yes, Your Kid: What Parents Need to Know About Today's Teens and Sex.


Τέλος, ας μην ξεχνάμε και το άλλο: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Οι ειδικοί προτείνουν να καλλιεργήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στο σεξ που θα περιλαμβάνει και συναισθηματική επαφή με τον σύντροφό μας, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον.

2. Σεξ σημαίνει διείσδυση

«Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τον ορισμό του σεξ με μία μόνο συμπεριφορά», αναφέρει ο Ian Kerner, σεξολόγος-θεραπευτής και συγγραφέας του She Comes First. Ο μύθος αυτός βρίσκεται πίσω από το χάσμα απόλαυσης του σεξ στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% των ετεροφυλόφιλων αντρών δήλωσαν ότι είχαν οργασμό κάθε φορά που είχαν σεξουαλική επαφή, σε σύγκριση με το 33% των ετεροφυλόφιλων γυναικών. Ο γυναικείος οργασμός δεν είναι κάτι μονοσήμαντο και ίσως υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν γνωρίζουν γι' αυτόν και τα δύο φύλα.

Η ταύτιση του σεξ με τη διείσδυση αφήνει επίσης απ' έξω τους ανθρώπους που κάνουν σεξ με άλλους τρόπους, όπως ορισμένα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, άτομα με συγκεκριμένες αναπηρίες, καθώς κι εκείνους που απλά δεν απολαμβάνουν τη διείσδυση.
Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση από το στοματικό σεξ ή απλώς και μόνο από τη σωματική επαφή. Μήπως είναι καιρός το σεξ να αποκτήσει τη νοηματική υπόσταση που του αρμόζει; Στο γραφείο πάντως, επικρατεί διχογνωμία.


3. Αν χρειάζεστε λιπαντικό, υπάρχει πρόβλημα

Καμία σχέση. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, όπως έχει δηλώσει και η Naomi Watts, μπορεί να χρειάζονται κάποια λιπαντική κρέμα, επειδή είναι συχνό το φαινόμενο της κολπικής ξηρότητας και του πόνου. Αλλά ενώ η κολπική ξηρότητα επηρεάζει τις γυναίκες αυτής της ηλικίας σε υψηλότερο ποσοστό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής.
Εκτιμάται ότι το 17% των γυναικών μεταξύ 18 και 50 ετών αναφέρουν κολπική ξηρότητα κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ ένα 50% το βιώνει μετά την εμμηνόπαυση. Πλην όμως, κολπική ξηρότητα μπορεί να προκαλέσει και ο θηλασμός και η περιεμμηνόπαυση και ορισμένα φάρμακα.

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες Αμερικανίδες έχουν χρησιμοποιήσει λιπαντικό κάποια στιγμή ατη ζωή τους, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα. Οι γυναίκες μπορούν να νιώθουν διέγερση, έρωτα ή επιθυμία, ακόμη κι αν χρειάζονται λιπαντική κρέμα και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

4. Ο πόνος στη σεξουαλική επαφή είναι φυσιολογικός

Αν και το λιπαντικό μπορεί να βοηθήσει μερικές γυναίκες να βιώσουν περισσότερη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο διαρκής και επαναλαμβανόμενος πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή δεν είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Το σεξ δεν πρέπει να πονάει κανέναν.

Κι όμως, εκτιμάται ότι το 75% των γυναικών βιώνουν επώδυνο σεξ, το οποίο μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες: γυναικολογικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές, θεραπεία καρκίνου, ψυχικό τραύμα κ.ά. Ο πόνος αυτός λέγεται δυσπαρευνία και υπάρχουν τρόποι να τον αντιμετωπίσουμε.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πολλές γυναίκες συνεχίζουν να έχουν πόνο ακόμη και μετά την πρώτη επαφή, η οποία δικαιολογημένα ίσως να είναι λίγο επώδυνη, και παρ' όλα αυτά να θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό, ενώ σε ορισμένες φυλές της Αφρικής, ο πόνος θεωρείται ένδειξη καλού σεξ. Αλλά ακόμη και οι άντρες έχει παρατηρηθεί ότι νιώθουν πόνο. Οι ειδικοί συστήνουν σε κάθε τέτοια περίπτωση να απευθυνόμαστε στον γιατρό.

5. Οι άντρες θέλουν πάντα περισσότερο σεξ από τις γυναίκες

«Η διαφορά επιθυμίας είναι το Νο1 πρόβλημα που αντιμετωπίζω στο γραφείο μου και σε καμία περίπτωση ο σύντροφος που επιθυμεί πιο συχνά σεξ δεν είναι πάντα άντρας», αναφέρει ο δρ Kerner.
«Αλλά εξαιτίας αυτού του μύθου, οι άντρες συχνά αισθάνονται μια αίσθηση ντροπής για την έλλειψη επιθυμίας τους και μια πίεση να ξεκινούν πάντα εκείνοι το ερωτικό παιχνίδι».

Και τα ερευνητικά δεδομένα όμως δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η ερωτική επιθυμία των γυναικών έτεινε να έχει περισσότερες διακυμάνσεις, όπως άλλωστε και οι γυναικείες ορμόνες, καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά ότι άντρες και γυναίκες παρουσιάζουν παρόμοιες διακυμάνσεις επιθυμίας κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

6. Αν δεν είναι αυθόρμητη η σεξουαλική επιθυμία, το σεξ δεν είναι καλό

Οι θεραπευτές και οι ερευνητές γενικά πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο τύποι επιθυμίας: η αυθόρμητη, που έρχεται ξαφνικά και μοιάζει σα να θέλουμε σεξ από το πουθενά και εκείνη που προκύπτει ως απάντηση σε ερεθίσματα, όπως το άγγιγμα.
Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η αυθόρμητη επιθυμία, που μας κατακλύζει συνήθως στην αρχή μιας νέας σχέσης, είναι καλύτερη. Αλλά η Lori Brotto, ψυχολόγος και συγγραφέας του Better Sex Through Mindfulness, λέει ότι μπορεί να γίνει δουλειά όσον αφορά την ανταπόκριση της επιθυμίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις.
Η ίδια η δρ Brotto το παρομοιάζει με το να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, όταν δεν έχουμε όρεξη. «Οι ενδορφίνες αρχίζουν να κυλάνε, αισθάνεστε πολύ καλά και μετά είστε ευγνώμονες που πήγατε», σχολιάζει. Εμείς εδώ στην Ελλάδα πάντως λέμε το περίφημο
 Τρώγοντας έρχεται η όρεξη.


7. Το προγραμματισμένο σεξ είναι βαρετό

Αν είσαι από αυτούς που αντιδρούν στην πρακτική του προγραμματισμού του σεξ, θα σε ρωτήσουμε: Όλες οι άλλες δραστηριότητες που αγαπάς ή που είναι σημαντικές για εσένα δεν μπήκαν ποτέ στον προγραμματισμό της ατζέντας σου;
Το προγραμματισμένο σεξ έχει πολλά πλεονεκτήματα για μία σχέση. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι ιδανικό για να προετοιμαστούν οι σύντροφοι και να φαντασιωθούν, δηλαδή για να καλλιεργήσουν την ανταποκρινόμενη επιθυμία, ενώ παράλληλα περιφρουρείται και ο χρόνος τους από περισπάσεις.

8. Το μέγεθος (και η στύση) μετράνε

Πόσο καταπιεστική είναι αυτή η πεποίθηση για τους άντρες, που νομίζουν πως οτιδήποτε αφορά το μόριό τους πρέπει να βρίσκεται στην εντέλεια κάθε στιγμή της ημέρας!

Οι νεότεροι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να έχουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ οι μεγαλύτεροι έχουν την εντύπωση ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι θέμα ηλικίας και εμπειρίας.

Τα δεδομένα όμως λένε κάτι άλλο. Αν και η στυτική δυσλειτουργία, η οποία ορίζεται ως μια συνεπής αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης και δεν αφορά περιστασιακά προβλήματα στύσης, τείνει να αυξάνεται με την ηλικία, επηρεάζει επίσης περίπου το 8% των αντρών στα 20 τους και το 11% εκείνων στα 30 τους. Ενώ το 20% των ανδρών ηλικίας μεταξύ 18 και 59 ετών αναφέρουν πρόωρη εκσπερμάτιση.

Το ότι οι άντρες με πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κακοί στο κρεβάτι ή σεξουαλικά εγωιστές αποτελεί μύθο. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη ένα μικρό μπλε χάπι που θα την εξαφάνιζε, όπως υπάρχει για τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων.

Ομοίως, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άντρες ανησυχούν για το μέγεθος του πέους τους, ενώ οι σύντροφοί τους δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες τους. «Το συντροφικό σεξ είναι περίπλοκο και πολυπαραγοντικό», λέει ο δρ Kerner. Και σίγουρα δεν περιορίζεται σε νούμερα, μετρήσεις και λοιπά στατιστικά στοιχεία που αντί να μας ανεβάσουν, μάλλον μας ρίχνουν τη λίμπιντο. Περιλαμβάνει άγγιγμα, συντονισμό, σύνδεση και επικοινωνία.