18.4.24

ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣ Αντώνη Κάλφα Το τελευταίο τσιγάρο - δεύτερη ανάγνωση

Δευτέρα 22 και Τετάρτη 24 Απριλίου
Ένα έργο ιστορικής και πολιτισμικής για τον τόπο -την Κατερίνη και τους ανθρώπους της- σημασίας παρουσιάζει το θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ, σε δυο μόνο παραστάσεις, τη Δευτέρα 22 και την Τετάρτη 24 Απριλίου.
Η παράσταση βασίζεται στο ποιητικό έργο του Αντώνη Κάλφα «Το τελευταίο τσιγάρο», έναν θεατρικό -στην ουσία- μονόλογο, στον οποίο φαίνεται να ομιλεί ο λήσταρχος Παπαδημητρίου (εκ Δρυανίστης, εκτελεσθείς στις 23 Ιουλίου 1924 στους στρατώνες της Κατερίνης) στην ουσία όμως μιλά ο ίδιος ο ποιητής διαπλέκοντας διαχρονικές μνήμες και βιώματα.
Το αφήγημα βρίθει από εικόνες που ξεκινούν από τα Πιέρια όρη και φτάνουν στη φτωχική κωμόπολη της Κατερίνης του μεσοπολέμου, στις γειτονιές και τους δρόμους της , αλλά και στο σήμερα, στους ανθρώπους της και την καθημερινότητά τους.
Ο ποιητικός μονόλογος του Κάλφα επιμερίζεται ανάμεσα σε τρεις ηθοποιούς, τον ληστή, τη γηγενή και την πρόσφυγα γυναίκα, που, όπως και ο ποιητής, πασχίζουν, ως συλλογικό πια υποκείμενο, να μεταφέρουν στους θεατές γνωστές και άγνωστες εικόνες του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος.
Ως εμβόλιμα στον ποιητικό λόγο, λειτουργούν αποσπάσματα από το έργο του επισκόπου Παρθενίου Βαρδάκα « Περιγραφή επισκοπικής περιφέρειας Κίτρους επί τουρκοκρατίας» και τα απομνημονεύματα του Σάββα Κανταρτζή, αλλά και συνδετικά κείμενα του Χάρη Αμανατίδη.
Ως εργαλεία της μαγείας της θέασης, λειτουργούν και η μουσική, τα τραγούδια, το φωτογραφικό υλικό, αλλά κι ένα ανέκδοτο βίντεο με κινηματογραφικές λήψεις της καθημερινότητας της Κατερίνης τη δεκαετία του ΄30.

Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Βέτα Χαϊλατζίδου
Μουσική επιμέλεια: Νατάσσα Ιωαννίδου
Φωτισμοί: Κώστας Παπουτσίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Παρλίτση, Δανάη Αμανατίδου, Χάρης Αμανατίδης.
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9.00 μ.μ
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, εκπτωτικό 7 ευρώ
Για κρατήσεις στο τηλέφωνο: 6938594554