18.4.24

Σπύρος Κουλκουδίνας: Να στηριχθεί η ζωή στα χωριά

«Τα χωριά μας μπορούν να ζωντανέψουν μέσα από τη στρατηγική για τα « Έξυπνα Χωριά», που θα χρηματοδοτηθεί σε αυτή την προγραμματική περίοδο από το πρόγραμμα LEADER» τονίζει ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας σε μια νέα του κοινοβουλευτική πρωτοβουλία με αποδέκτη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τονίζει ότι συζήτηση που έχει ανοίξει για αλλαγές και τροποποιήσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική συνδέεται με ένα ουσιαστικό στόχο τον οποίο οφείλουμε να θέσουμε ως χώρα: την αναγέννηση των χωριών μας, ιδιαίτερα στις ορεινές και αγροτικές περιοχές, που εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τον πρωτογενή τομέα.


Σε ότι αφορά τις δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από τη στρατηγική για τα «Έξυπνα Χωριά» ο κ.Κουλκουδίνας αναφέρει:


1ον-Την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών για την κατάρτιση του τοπικού πληθυσμού αλλά και τηλεκπαίδευσης και e-learning για παιδιά.

2ον-Τη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών τηλεϊατρικής για τους πολίτες.

3ον- Την ενεργοποίηση ψηφιακών portal για την προώθηση της τοπικής παραγωγής και την ηλεκτρονική εμπορία προϊόντων.

4ον- Την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων για την επιτήρηση περιοχών και καλλιεργειών.

5ον-Τη χρηματοδότηση δαπανών και υπηρεσιών μετακίνησης πολιτών και προϊόντων σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.

Όπως επισημαίνει ο Σπύρος Κουλκουδίνας, μέσα από αυτές τις δράσεις θα στηριχθεί η ζωή σε αυτά τα χωριά, θα γίνει περισσότερο ελκυστική για τη μετεγκατάσταση σε αυτά νέων ανθρώπων, θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ερημοποίησης της υπαίθρου και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των χωριών μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας και πρότασης του κ.Κουλκουδίνα:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Η στρατηγική για τα «Έξυπνα Χωριά» στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, ως μοχλός περιφερειακής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης»

Κύριε Υπουργέ,

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για αλλαγές και τροποποιήσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική συνδέεται με ένα ουσιαστικό στόχο τον οποίο οφείλουμε να θέσουμε ως χώρα: την αναγέννηση των χωριών μας, ιδιαίτερα στις ορεινές και αγροτικές περιοχές, που εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τον πρωτογενή τομέα.

Η στρατηγική για τα «Έξυπνα Χωριά» , που θα χρηματοδοτηθεί σε αυτή την προγραμματική περίοδο από το πρόγραμμα LEADER, ανοίγει νέες προοπτικές για τα χωριά μας.

Αρκεί να υπάρξει πρόσθετη και αυξημένη χρηματοδότηση προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες δράσεις για να στηριχθεί η ζωή στα χωριά μας.

Οι δράσεις αυτές, μπορούν να επικεντρωθούν:

1ον-Στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών για την κατάρτιση του τοπικού πληθυσμού αλλά και τηλεκπαίδευσης και e-learning για παιδιά.

2ον-Στη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών τηλεϊατρικής για τους πολίτες.

3ον- Στην ενεργοποίηση ψηφιακών portal για την προώθηση της τοπικής παραγωγής και την ηλεκτρονική εμπορία προϊόντων.

4ον- Στην ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων για την επιτήρηση περιοχών και καλλιεργειών.

5ον-Στη χρηματοδότηση υπηρεσιών μετακίνησης πολιτών και προϊόντων σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.

Μέσα από αυτές τις δράσεις:

α) Θα στηριχθεί η ζωή σε αυτά τα χωριά, θα γίνει περισσότερο ελκυστική για τη μετεγκατάσταση σε αυτά νέων ανθρώπων.

β) Θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ερημοποίησης της υπαίθρου.

γ) Θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των χωριών μας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Πως αντιμετωπίζει το Υπουργείο την πρόκληση διαμόρφωσης στρατηγικής και χρηματοδότησης δράσεων για τα «Έξυπνα Χωριά» στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.Πέρα από το LEADER που μπορεί να χρηματοδοτήσει τις συγκεκριμένες δράσεις, ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης;



Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας