16.1.23

Ο επικήδειος του γιου του Κωνσταντίνου: «Μεγαλειότατε, βασιλιά, πατέρα μου, Ολυμπιονίκη..."

«Κωνσταντίνε, μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου, παππού, ολυμπιονίκη, την οδυνηρή αυτή ημέρα του χωρισμού, για την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας, για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια σου, για όλους όσους ήρθαν σήμερα να σε αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να είναι σήμερα μαζί σου, ήταν η εκκίνηση του επικήδειου που εκφώνησε ο συντετριμμένος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος Γκλύξμπουργκ, με την οικογένειά του να βουρκώνει ακούγοντάς τον, μετά την ολοκλήρωση της εξόδιου ακολουθίας στη Μητρόπολη Αθηνών.

«Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας. Όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια, όταν χάνει ό,τι πιο αγαπητό και ό,τι πιο πολύτιμο έχει στη ζωή της», τόνισε.
 


«Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου βασιλέα Παύλο και παππού μου. 
Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του όταν ανέλαβες την ευθύνη του θρόνου. 
Σου είπε "αφιέρωσον τη ζωήν σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος, ουδεμία ευγενέστερα και αξιόλογος αποστολή, ενθυμού πάντοτε ότι είναι προτιμότερον να υποφέρει ο βασιλεύς παρά ο λαός και η χώρα», συνέχισε, ενώ πρόσθεσε πως «δόξασες τη χώρα με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. 
Ο αγώνας ήταν ένας σκληρός αγώνας που έδωσες με το νου και το σώμα μέχρι την τελική νίκη με το αείμνηστο πλήρωμα».

«Ήταν μια δύσκολη εποχή όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις και πάθη αβυσσαλέα, με αποτέλεσμα που δεν ήθελε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες στους πραξικοπηματίες. 
Η προσπάθειά σου απέτυχε, όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. 
Δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού», σχολίασε και συνέχισε λέγοντας πως «η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. 
Δημιουργήσατε μια οικογένεια που την ενώνει η αγάπη και το καθήκον προς την Πατρίδα».

«Ο Θεός έφερε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα. Όπως μας δίδαξες πατέρα εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα» είπε και τόνισε «Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για κάθε Έλληνα και κάθε οικογένεια η ισχύς είναι η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν».
«Καλό ταξίδι» είπε με δάκρυα στα μάτια και τη φωνή του να «σπάει», ενώ στη συνέχεια εκφώνησε την ομιλία του και στα αγγλικά.