16.1.23

Το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Στο λαϊκό προσκύνημα παρά την απόφαση για κηδεία ως ιδιώτης-φωτο

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, κηδεύεται σήμερα ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 έτων την περασμένη Τρίτη, ύστερα από σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί, η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη έως τις 10.30 για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Εν συνεχεία, στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της. Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η διάταξη των θέσεων θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που θα προεξάρχει της Εξοδίου Ακολουθίας θα βρίσκεται στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, θα βρίσκονται οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, 6 και 6. Ακολούθως, αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο θα βρίσκεται η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.

Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών. Δηλαδή, τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πίσω τους, οι πρώην βασιλείς και θα ακολουθούν οι διάδοχοι των θρόνων.