“Σήμερα είναι ημέρα χαράς, είναι ημέρα αισιοδοξίας. Και αυτό γιατί το νέο Μουσείο Βεργίνας, το νέο Μουσείο Αιγών, που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παραδίδουμε σήμερα, στους συμπολίτες μας απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, δεν είναι απλώς ένα ακόμα μουσείο. Είναι ένα οικουμενικό σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού. Τα μοναδικά του εκθέματα, τα πραγματικά σπουδαία κειμήλια και οι διαχρονικοί συμβολισμοί τους, μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του κόσμου την ουσία του ελληνικού πολιτισμού. Το πνεύμα, την αισθητική, το ακατάβλητο σθένος. Και για εμάς τους Μακεδόνες, είναι και κάτι παραπάνω: Είναι η ταυτότητά μας, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη και για την οποία είμαστε υπερήφανοι”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, “το νέο Μουσείο Βεργίνας, ένα μοντέρνο και σύγχρονο μουσείο, εδώ στην Ημαθία, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και τους μακεδονικούς τάφους, είναι ένα έργο που ανήκει σε όλους τους Μακεδόνες, σε όλους τους Έλληνες. Και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς και κτήμα του οικουμενικού πολιτισμού, με τους θησαυρούς που εκτίθενται και συμβολίζουν αξίες και ιδανικά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να ανήκουν σε όλο τον κόσμο, συνεχίζοντας να φωτίζουν και να εμπνέουν στο πέρασμα των αιώνων. Και οι χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, που θα αντικρίζουν αυτά τα σπουδαία εκθέματα θα γίνονται τελικά οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορικής αλήθειας και της μοναδικότητας της Μακεδονίας”.
Αναφερόμενος στα έργα που έγιναν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας εξασφάλισε τους ευρωπαϊκούς πόρους, με τους οποίους χρηματοδότησε την κατασκευή του κτιρίου του Μουσείου Βεργίνας, τους εκθεσιακούς χώρους, το αμφιθέατρο, τους χώρους εκπαίδευσης και επιστημονικών δραστηριοτήτων, τα εργαστήρια συντήρησης, αλλά και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, την εγκατάσταση ψηφιακών συστημάτων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Επίσης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα σημαντικότερα από τα έργα Πολιτισμού της Περιφέρειας, όπως:
-Τις εργασίες στο ανάκτορο της αρχαίας Πέλλας, στο Δίον, στο Μουσείο Πετραλώνων και σε περισσότερα από εκατό μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.
-Τα έργα συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, ενός ακόμα μακεδονικού μνημείου, που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
-Τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή αναβάθμιση των μουσείων.
-Την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Μονής Βλατάδων.
-Τους σύγχρονους πολιτιστικούς θεσμούς, τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που στηρίζει η Περιφέρεια, αλλά και τη δημιουργία νέων θεσμών πολιτισμού, όπως το Φεστιβάλ Επταπυργίου.
“Έχουμε επενδύσει με ουσιαστικό τρόπο και στην ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού μας και στην προβολή της σπουδαίας μας κληρονομιάς, όχι μόνο, για λόγους διατήρησης και Ιστορίας, αλλά και για λόγους ανάπτυξης. Γι’ αυτό και εντάξαμε τα πολιτιστικά, τα ιστορικά, τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μας μνημεία, στη στρατηγική μας για την ανάπτυξη του τόπου μας. Τα εντάξαμε στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Τα καθιστούμε τουριστικό πόλο έλξης καταγράφοντας αύξηση των επισκεπτών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, που άγγιξε το 80% το 2022, έχοντας ξεπεράσει συνολικά το 300% πριν την πανδημία και σε αυτόν ακριβώς τον δρόμο θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Το Μουσείο Βεργίνας άνοιξε τις πύλες του και προσκαλώ όλους τους συμπολίτες μας να το επισκεφθούν, να το εξερευνήσουν, να δουν μπροστά τους την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου, την ελληνικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.