Η συνάντηση με τα μέλη του Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, δηλαδή παραγωγών καπνού, ακτινιδίων, σταφυλιών και άλλων γεωργικών προϊόντων περιοχής Κονταριώτισσας και Αγίου Σπυρίδωνα Πιερίας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2022 στα γραφεία του Συνεταιρισμού. Προηγήθηκε συνάντηση με παραγωγούς ακτινιδίου και στελέχη του Κινήματος στο Δημαρχείο της Κονταριώτισσας όπου κατατέθηκαν τα προβλήματα της παραγωγής και διάθεσης και προτάσεις για την επίλυσή τους.
Με έκδηλη την αγωνία των αγροτών για την φετινή διακίνηση του ακτινιδίου, τα στελέχη της οργάνωσης ΠΕΣΚΟ επικέντρωσαν στην τοποθέτησή τους τα βασικά προβλήματα που τους απασχολούν, όπως η συγκομιδή, αποθήκευση και διάθεση του προϊόντος μέσω του Συνεταιρισμού, καθώς και το αβέβαιο μέλος που προδιαγράφεται για το επονομαζόμενο «φρούτο του Ολύμπου».
Τα ζητήματα αυτά, ο κ. Ανδρέας Πουλάς τα πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή τόσο από τα στελέχη της ΠΕΣΚΟ, όσο και από παραγωγούς της περιοχής,
Σταχυολογώντας την γενικότερη εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο παραγωγικός ιστός της Ελληνικής υπαίθρου, ο κ. Πουλάς, επισήμανε την εγκατάλειψη των αγροτών και κτηνοτρόφων από την σημερινή κυβέρνηση, που είναι απούσα από το τόσο σοβαρό ζήτημα του ακτινιδίου με τα υψηλά και δυσβάσταχτα για τους ακτινιδιοπαραγωγούς κόστη. Κόστη ιδιαίτερα υψηλά που απαιτούνται τόσο στη διαδικασία της παραγωγής, όσο και της συγκομιδής, της αποθήκευσης και τυποποίησης.
Τόνισε χαρακτηριστικά: «Στον πολιτικό μας φορέα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ γνωρίζοντας έγκαιρα τα προβλήματα που θα προέκυπταν, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας προβήκαμε σε συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας μας. Αλλά εις μάτην, με τα κυβερνητικά στελέχη να παρακολουθούν ως θεατές την εξέλιξη των προβλημάτων αδυνατώντας να τα επιλύουν. Και να λοιπόν που φτάσαμε σήμερα.
Συγχαίρω, επικροτώ και στηρίζω τον Συνεταιρισμό σας με πάνω από δύο δεκαετίες δραστηριότητα και παραγωγικό έργο. Γνωρίζω τα όσα συγκροτούν την ταυτότητα του πρωτογενούς τομέα της Πιερίας, που είναι μια περιοχή στην οποία ο αγροτικός κόσμος περιόρισε την καπνοκαλλιέργεια και στράφηκε σε δενδροκαλλιέργειες με βάση το ακτινίδιο. Το ακτινίδιο που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εύφορης τούτης γης και ένα από τα βασικά προϊόντα της Ελλάδας.»
Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
Στην εισηγητική της παρέμβαση η πρώην Βουλευτής Πιερίας και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μαρία Μίχου, είπε: «Το τελευταίο διάστημα η αγροτική κοινωνία του Νομού μας, πέρα από τα προβλήματα του ακτινιδίου, αντιμετωπίζει εξ ίσου σοβαρά και ανάλογα προβλήματα στα σταφύλια της ποικιλίας crimson, αλλά και στα κάστανα. Είναι θέματα πολύ σημαντικά τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα, γιατί αυτές οι καλλιέργειες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην οικονομική επιβίωση των παραγωγών της Πιερίας και αναμφίβολα συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας.
Επίσης πέρα από την άμεση παρέμβαση σε όλα αυτά τα θέματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να κατευθύνει τους παραγωγούς στη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, λόγω των φορολογικών πλεονεκτημάτων αλλά και των διαφαινόμενων μέτρων ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης της νέας ΚΑΠ με την οποία θα διατεθούν 160 εκατομμύρια ευρώ με παράλληλη επιδότηση σε κάθε παραγωγό που θα συμμετάσχει σε συνεργατικό σχήμα με ποσοστό 70% του κόστους της αναδιάρθρωσης.»
Παράλληλα η κ. Μίχου αφού ανέλυσε τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές, στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων που νομοθετήθηκε το έτος 2011 από το ΠΑΣΟΚ όπως και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία των αγροτών από τους αφερέγγυους εμπόρους αλλά και από τις ζημιές λόγω κακοκαιρίας και όχι μόνο.Η πολιτική και κομματική αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ολοκληρώνοντας την συνάντηση εργασίας με τα στελέχη της οργάνωση ΠΕΣΚΟ και παραγωγούς της περιοχής ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην στήριξη του αγροτικού παραγωγικού ιστού της πατρίδας μας, να προχωρήσει στην επιδότηση των αγροτικών εφοδίων και στο κόστος της ενέργειας και σε μείωση της φορολογίας στο 50% σε αγρότες-κτηνοτρόφους μελών συνεργατικών σχημάτων.
Όσο για το ακτινίδιο, μιας και η χώρα μας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας παραγωγής, μετά την Ν. Ζηλανδία, το κλιμάκιο γνωστοποίησε την αναγκαιότητα στήριξης από την πολιτεία, αξιοποιώντας της κοινοτικές οδηγίες και τα αναλογούντα κονδύλια.