4.11.22

Λογοτεχνική βραδιά προς τιμήν του Τόλη Νικηφόρου στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”-18+8 ΦΩΤΟ

Ποιητικό “χρώμα” είχε η λογοτεχνική βραδιά (3/11/2022)προς τιμήν του ποιητή Τόλη Νικηφόρου, στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια” (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα), την οποία διοργάνωσε ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης.
Όσοι τίμησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για : "ποίηση της ταυτότητας και του συλλογικού ασυνειδήτου· ποίηση της άρνησης, αλλά και της υπέρ­βασης· ποίηση της ήττας, αλλά και της αισιόδοξης πλευράς των αν­θρωπίνων σχέσεων"...

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε το βιβλίο «Στιγμές. Ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου, 1966-2022», με εισαγωγή του Γιώργου Ορφανίδη και πρόλογο – επιμέλεια – ανθολόγηση Αντώνη Ε. Χαριστού, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Γράφημα”.

Για το έργο του Τόλη Νικηφόρου και το βιβλίο μίλησαν οι:
Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια, δοκιμιογράφος,
Αφροδίτη Διαμαντοπούλου, φιλόλογος, ποιήτρια, Μιχάλης Πιτένης, συγγραφέας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Ορφανίδης, υπ. Διδάκτωρ Φιλολογίας ΑΠΘ.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να ακούσουν τον ίδιο τον ποιητή να απαγγέλλει ποιήματά του και μάλιστα από ...μνήμης!
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό ενώ ο ποιητής υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου.

   
Από αριστερά, Μιχάλης Πιτένης, Τόλης Νικηφόρος, Γιώργος Ορφανίδης,Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Αφροδίτη Διαμαντοπούλου.



«Στιγμές. Ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου, 1966-2022»- Περιγραφή

Ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης θέτοντας σε εφαρ­μογή την πρακτική κατασκευή μίας νέας λογοτεχνικής παράδοσης και με δεδομένη την επιθυμία αξιολόγησης των ορίων τής ιστορίας τής ελληνικής λογοτεχνίας τού 19ου και τού 20ου αιώνα με νέα οπτική πρόσληψη της πνευματικής παραγωγής, προχωρά σε σειρά εκδοτικών δημοσιεύσεων μέσα από τις οποίες θέτει επί τάπητος το ζήτημα της κοινωνικής αφετηρίας και των αιτιακών σχέσεων ανάμεσα στο δρων υποκείμενο και τη συλλογική ταυτότητα.

Αρχής γενομένης από την ανθο­λο­γία ποίησης με τίτλο «Στιγμές. Ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου, 1966-2022» στην οποία διερευνάται το κοινωνικό υπόβαθρο μέ­σα από το οποίο αναπτύχθηκε η ποιοτική παρέμβαση του ποιη­τικού λόγου στον δημόσιο χώρο.
Ο ποιητής Τόλης Νικη­φό­ρου αποτελεί σύμβολο αυτής της εξελικτικής πορείας, η οποία κατέγραψε τα διακριτά του χαρακτηριστικά παράλλη­λα με τις μεταβολές τού συλλογικού γίγνεσθαι, τόσο σε πολι­τι­κό, όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο ανταπόκρισης της βιω­μένης εμπειρίας.
Η ποίηση του Τ. Νικηφόρου είναι ο ορι­σμός τής δρα­στηριότητας ενός κοινωνικού πολλαπλασιασμού των προ­βληματισμών με τους οποίους αναμετρήθηκαν οι πνευμα­τι­κοί άνθρωποι από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα έως τις αρ­χές του 21ου.
Είναι ποίηση της ταυτότητας και του συλλογικού ασυνειδήτου· ποίηση της άρνησης, αλλά και της υπέρ­βασης· ποίηση της ήττας, αλλά και της αισιόδοξης πλευράς των αν­θρωπίνων σχέσεων· τέλος, ποίηση της επιθυ­μίας και της ανα­γνώρισης του έρωτος ως προμετωπίδα ελευθερίας. (οπισθόφυλλο)


   















ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ   ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ  ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ