Της Ειρήνης Παπουτσή
Έντονος προβληματισμός και αγωνία για τη συγκομιδή και τη διάθεση του προϊόντος τους καταγράφεται στους κερασοπαραγωγούς της Αγιάς, που βλέπουν την πολύ καλή φετινή παραγωγή να κινδυνεύει να υποβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά λόγω της έλλειψης εργατών γης.
Με τα κόστη στην ενέργεια να εκτοξεύουν ούτως ή άλλως τα έξοδά τους οι παραγωγοί, ελάχιστα 24ωρα πριν το pick της συγκομιδής, βλέπουν να ξεμένουν από χέρια πριν καν αρχίσουν, καθώς η περιοχή χρειάζεται τουλάχιστον 2.000 εργάτες για τη συγκομιδή του κερασιού, όταν οι διαθέσιμοι δεν ξεπερνούν συνολικά τα 700-800 άτομα!
«Μας είναι αδιανόητο η Αγιά να καταγράφει 500 κάρτες ανεργίας και μεις να παλεύουμε να εξασφαλίσουμε εργάτες, παρέχοντας μάλιστα ένα αξιοπρεπές μεροκάματο ύψους 35 ευρώ (+ εργόσημο) και εξασφαλίζοντας δουλειά τουλάχιστον μέχρι των Οκτώβριο τόσο στα κεράσια όσο και στα μήλα που ακολουθούν», περιγράφει στη LarissaPress ο παραγωγός και μέλος του ΑΣ Ανάβρας, Βασίλης Σμυρλής.
Με τους αλλοδαπούς εργάτες προηγούμενων ετών-κυρίως από την Αλβανία- να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες αγορές εργασίας (Γερμανία, Ιταλία) το πρόβλημα για τους Αγιώτες παραγωγούς χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από έντονο, ενώ οι «παγωμένες» προς τη Ρωσία εξαγωγές και ο πόλεμος στην Ουκρανία δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση.
«Το μεροκάματο, για το οποίο μάλιστα καταγράφηκαν ακόμη και αρνήσεις παροχής εργασίας στην περιοχή, έχει ταβάνι, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνουμε σε φουλ σεζόν και παρά τις από μηνός επαφές μας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τη θετική αντιμετώπιση της πρωτοβουλίας μας δεν βλέπουμε φως όσον αφορά στην εξασφάλιση εργατικού δυναμικού από τη δομή του Κουτσόχερου», σημειώνει ο κ. Σμυρλής.
Ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για μια πρόταση που απευθύνεται σε όσους φιλοξενούμενους της δομής θέλουν να δουλέψουν, ο κ. Σμυρλής σημειώνει πως η οικονομική συνθήκη και το μεροκάματο αφορά στο ποσό που προαναφέρθηκε, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για το γεγονός πως δεν έχουν πάρει ακόμη απάντηση από επίσημα χείλη στο αίτημα που κατέθεσαν.
«Στο τέλος θα καταλήξουμε να πορευτούμε μόνοι μας, στηρίζοντας ο ένας παραγωγός τον άλλο για τη συγκομιδή, ενώ αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το ότι η τιμή που παίρνουμε για το προϊόν είναι κάτω από το κόστος παραγωγής εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα που δημιουργείται για τα εισοδήματα και την επιβίωση των οικογενειών μας», καταλήγει ο κ. Σμυρλής.
ΠΗΓΗ: https://www.larissapress.gr