31.5.22

5o “ North Olympus Trail Vrontou “ με τον φοβερό αρχηλήσταρχο Γιαγκούλα στο μετάλλιο !

Στο Φώτη Γιαγκούλα, είναι αφιερωμένο το μετάλλιο του 5o “ North Olympus Trail Vrontou“,  που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 ο Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς και συμπεριλαμβάνει αγώνες ορεινού τρεξίματος μήκους 20 χιλ. και 6 χιλ.
Ο Φώτης Γιαγκούλας σκοτώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1925, στην Κλεφτόβρυση Ολύμπου, δύο ώρες πάνω από την Αγία Κόρη. Η συμπλοκή κράτησε οκτώ ολόκληρες ώρες.
Ο Γιαγκούλας και η συμμορία του βρέθηκαν αντιμέτωποι με 27 χωροφύλακες, αγροφύλακες και καταδότες.
Επικεφαλής ήταν ο μοίραρχος της χωροφυλακής και ορκισμένος εχθρός του, Ιωάννης Πετράκης. Τελικά, ο Φώτος έπεσε νεκρός με δύο σφαίρες στην κοιλιά…
Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, το μετάλλιο του αγώνα είναι αφιερωμένο στο Φώτη Γιαγκούλα




*** Ο Φώτης Γιαγκούλας έδρασε στην περιοχή του Ολύμπου, η φήμη του όμως είχε φτάσει σε ολόκληρη την Ελλάδα με πολλές αφηγήσεις, ιστορίες, αγαθοεργίες αλλά και σκληρά εγκλήματα. Ενα πρόσωπο για το οποίο οι παππούδες μας είχαν να αφηγηθούν μια ιστορία... Πολλά έχουνε επίσης γραφεί, σε βιβλία και αφιερώματα. Ως εκ τούτου ο 5oς “ North Olympus Trail Vrontou“ είναι ένας ...δρόμος που ο Γιαγκούλας έκανε με κλειστά μάτια και είναι αγώνας πρόκληση για όσους συμμετέχουν!