Με επιμνημόσυνη δέηση από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους π. Κυριάκο Κοκελίδη και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και από συγγενείς των θυμάτων στο μνημείο πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Οδός Διγενή Ακρίτα), τιμήθηκε σήμερα το πρωί, η επέτειος της ομαδικής εκτέλεσης από τους Γερμανούς 43 Ελλήνων πατριωτών, με πρώτο τον αείμνηστο Δήμαρχο Κατερίνης Αιμίλιο Ξανθόπουλο, τον Φεβρουάριο του 1943.
Στην εκδήλωση, που – παρουσία του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου – διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης (ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης), η Βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης Φάνης Τερζόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης, καθώς και εκπρόσωποι: του Βουλευτή Πιερίας Ξενοφ. Μπαραλιάκου,της Βουλευτ.Πιερίας Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, της Αντιπεριφερ. Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, του Δήμου Ελασσόνας & Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου Ελασσόνας (πρόεδρος Ευάγγελος Σιάτρας), της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου (Πρόεδρος Θωμάς Μέλλιος), της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, της Λιμενικής Αρχής Σκάλας Κατερίνης, κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και πολιτιστικών συλλόγων (Αη – Δημητρινών, Λιβαδιωτών Κατερίνης «Γεωργάκης Ολύμπιος», Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά», Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ»). Επίσης, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης τόνισε: «Τιμούμε με κατάνυξη, με αίσθημα σεβασμού και ευγνωμοσύνης την επέτειο της ομαδικής εκτέλεσης από τους Γερμανούς των Ελλήνων πατριωτών, τον Φεβρουάριο του 1943 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η θυσία των Αη-Δημητρινών, των Λιβαδιωτών και του δημάρχου Κατερίνης Αιμίλιου Ξανθόπουλου χαράχτηκε ανεξίτηλη στη μνήμη μας, ενώ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα υψηλών ιδανικών και πρότυπο ηρωισμού. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!».
Σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε ο Υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «[…]Τιμούμε τη θυσία και τις αξίες που ανέδειξαν με το βαρύτερο ανθρώπινο τίμημα. Μόνο δέος και συγκλονισμό μπορεί να προκαλεί η ομαδική εκτέλεσή τους [….] Υποκλινόμαστε στη θυσία κι ακούμε τη φωνή τους. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».
Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ομιλία – αναφορά στο ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης – συνταξιούχος εκπαιδευτικός Αναστάσιος Παπαζήσης, ο οποίος παρέθεσε συνοπτικά τα ιστορικά γεγονότα, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε: «Η σημερινή δέηση είναι δέηση μνήμης, περισυλλογής, τιμής, δόξης στα αθώα θύματα μιας θηριωδίας, καθώς στις 23 Φεβρουαρίου του ‘43 εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς στον τόπο αυτό, 43 συμπατριώτες μας από τον Άγιο Δημήτριο και το Λιβάδι Ολύμπου, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Κατερίνης κατά την περίοδο 1933 -1937, Αιμίλιος Ξανθόπουλος 44 ετών, δραστήριο και εξέχον μέλος της τοπικής κοινωνίας με προσφυγική καταγωγή.
Δράστες και θύματα δεν είναι μόνο αριθμοί στην Ιστορία. Είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι ή και ομάδες ανθρώπων με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Αυτές τις συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζουμε όσον αφορά στους δράστες και να τις επαινούμε όσον αφορά στα θύματα. «[…]Το σημερινό μνημόσυνο αποτελεί σύμβολο ειρήνης αλλά και αντίστασης και καταδίκης σε κάθε μορφής βαρβαρότητα, σε κάθε μορφής θηριωδία.
Αποτελεί σύμβολο ηρωισμού και γενναιότητας, εθνικής συνείδησης και εθνικής μνήμης. Μνήμη που δεν οφείλουμε μόνο να διατηρούμε άσβεστη, αλλά και να υπηρετούμε ενισχύοντάς την διαρκώς από γενιά σε γενιά ως αδιαπραγμάτευτο χρέος στους αδίκως σφαγιασθέντες, γιατί πάνω απ’ όλα έβαλαν το χρέος τους προς την πατρίδα.
Δεν απεμπόλησαν τα ιδανικά τους, δεν υπέκυψαν, δεν γονάτισαν στον κατακτητή. Η θυσία του Δημάρχου Αιμίλιου Ξανθόπουλου και των εκτελεσθέντων πατριωτών θα μείνει στο διηνεκές ως μια ολόλαμπρη σελίδα στην ιστορία μας. Φάρος στους αγώνες για την πατρίδα και την ελευθερία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.[…].
Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με εκφώνηση των ονομάτων των θυμάτων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.