Αμφότεροι αναφέρθηκαν στα ζητήματα της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής. Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε επίσης στην ειρήνη, στην αδελφοσύνη, στην κοινωνική δικαιοσύνη στην «εκτεταμένη φτώχεια που θα πρέπει όλοι με κοινό όραμα να αντιμετωπίσουμε» και ιδιαιτέρως στο προσφυγικό που όπως είπε «έχει χωρίσει την Ευρώπη στα δύο, σε βορρά και νότο».
Μίλησε για υποχώρηση της Δημοκρατίας παγκοσμίως με τον εθνικισμό που αναπτύσσεται και για πόσο μακριά αισθάνονται οι άνθρωποι από τους θεσμούς, κάτι το οποίο τα κράτη πρέπει να αντιπαρέλθουν με άξονα τη φροντίδα των αδυνάτων.
“Να περάσουμε από τη μεροληψία στη μετοχή, από το εγώ, στον άλλο”, είπε χαρακτηριστικά.Επανέλαβε δε ότι έρχεται ως προσκυνητής και ότι η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν ίδιος εάν δεν υπήρχε η Ελλάδα. «Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος όλος, θα ήταν λιγότερο σοφοί, χαρούμενοι και ευτυχείς» είπε για να προσθέσει ότι «από εδώ διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας».Από αυτή την πόλη, το λίκνο του πολιτισμού προέτρεψε να υψώνεται πάντα ένα μήνυμα προς την κορυφή που θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού και στην ατομιστική αδιαφορία και θα αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο για τη δημιουργία ενός ακρογωνιαίου ανθρωπισμό που χρειάζεται η εποχή και η Ευρώπη μας, τόνισε ο Ποντίφικας.
Πηγή : Ε-ΝΙΚΟΣ