20.8.21

Ε. Σκούφα: «Ο Όλυμπος δεν χρειάζεται εισιτήριο. Χρειάζεται σχεδιασμό, έλεγχο και προστασία»

Ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς τους λόγους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινής υπουργικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επιβάλλει εισιτήριο εισόδου στον Όλυμπο, ζητά με ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, την οποία συνυπογράφουν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος καθώς επίσης και οι βουλεύτριες Καφαντάρη Χαρά Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και Τελιγιορίδου Ολυμπία Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα, η σχεδιαζόμενη ΚΥΑ φαίνεται πως έχει αμιγώς, εισπρακτικό μόνον χαρακτήρα, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, χάρισμα σε ιδιώτες εισπράκτορες - ελεγκτές.

Απόφαση για εισιτήριο χωρίς προϋποθέσεις, στόχους και σχέδιο

Όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβάλλει εισιτήριο εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία «Όρος Όλυμπος». Η περιοχή αυτή καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του όρους, εκτός της περιοχής του καταφυγίου του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ένα κομμάτι των πλαγιών του νότιου Ολύμπου και δυτικά τις πλαγιές δυτικά της κορυφογραμμής Φλάμπουρο – Κίτρος έως κάτω το οροπέδιο Μπάρα. Στην ΚΥΑ, δεν διευκρινίζονται ούτε οι στόχοι του μέτρου, ούτε ο σκοπός υπέρ του οποίου θα διατεθούν τα έσοδα από το σχεδιαζόμενο εισιτήριο, τα οποία με βάση τα υπάρχοντα ετήσια δεδομένα επισκεψιμότητας των πλέον των 160.000 επισκεπτών, αναμένονται σημαντικά. Η μόνη -ανεπαρκής ωστόσο, εξαιρετικά αόριστη- αναφορά είναι στο ότι τα έσοδα θα αποδίδονται στο Φορέα Διαχείρισης και στο Πράσινο Ταμείο.

Αμιγώς εισπρακτικό μέσο χωρίς καμία σύνδεση με τις ανάγκες των κατοίκων

«Σχεδιάζεται ένα αμιγώς εισπρακτικό μέσο που επιπλέον δεν έχει καμία σύνδεση με τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων της», τονίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές και προσθέτουν ότι η απόφαση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της κατάργησης των διοικήσεων των φορέων προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του φορέα του Ολύμπου, της επισφάλειας που έχει δημιουργήσει εδώ και δύο χρόνια στους εργαζόμενους των φορέων, της ιδιωτικοποίησης του περιβαλλοντικού ελέγχου και της κατάργησης κάθε κανόνα στις χωροθετήσεις και στο σχεδιασμό του περιβάλλοντος και των χρήσεων γης συνολικά.

Επιλογή της κυβέρνησης η απαξίωση και υποβάθμιση των πολιτικών περιβάλλοντος

«Την απαξίωση και υποβάθμιση των πολιτικών περιβάλλοντος τη ζούμε στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες με τη βιβλική καταστροφή των δασικών πυρκαγιών, μια καταστροφή που οφείλεται στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να σταματήσει το πρόγραμμα δασοπροστασίας, να παγώσει την πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών και τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες, να μην υλοποιήσει το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής Goldammer που είχε συσταθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι και γενικά να μην προωθήσει τις πολιτικές ανθεκτικότητας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας έναντι της κλιματικής κρίσης, παρότι παρέλαβε πολλά εργαλεία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παμπιερικό όχι, για εισιτήριο στο βουνό των θεών

Η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΚΥΑ φαίνεται πως έχει αμιγώς, εισπρακτικό μόνον χαρακτήρα, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, χάρισμα σε ιδιώτες εισπράκτορες – ελεγκτές. Επιπλέον, το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, καθυστερεί αναιτιολόγητα και παρά τη δημόσια δέσμευση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη ότι θα ήταν έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ σε κοινή τους ανακοίνωση στις 16 Αυγούστου, το σύνολο των ορειβατικών συλλόγων της Π.Ε Πιερίας δηλώνουν παντελή άγνοια και έλλειψη οιασδήποτε διαβούλευσης καταθέτοντας μάλιστα δημόσια την άρνησή τους για επιβολή εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου.

Οι προβληματισμοί

Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς εάν έχει γίνει διαβούλευση και με ποιους συγκεκριμένα τοπικούς παράγοντες και φορείς για την προετοιμασία της κοινής υπουργικής απόφασης, γιατί δεν υπήρξε προηγούμενη διαβούλευση και με τα υπουργεία Τουρισμού και Αθλητισμού, ώστε αυτή να αποτυπώνεται με τη θεσμική συμμετοχή τους και ανάληψη βεβαίως της σχετικής πολιτικής ευθύνης, εάν αποτυπώνει η ΚΥΑ την κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τη συστηματική επιβολή εισιτηρίων εισόδου σε όλους τους επισκέψιμους εθνικούς δρυμούς, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Δείτε εδώ την ερώτηση: https://bit.ly/3gjB8RJ