20.8.21

Αρχαιολογικός περίπατος στο κάστρο του Πλαταμώνα-ΦΩΤΟ

Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου θέσπισε τα τελευταία χρόνια τους «Αρχαιολογικούς Περίπατους», δίδοντας την ευκαιρία μέσω αυτής της εκδήλωσης να γνωρίσει ενδελεχώς το κοινό τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους της Πιερίας.

Η φετινή επιλογή του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου για την στάση των οδοιπόρων του «Αρχαιολογικού Περίπατου», ήταν το Κάστρο του Πλαταμώνα, το οποίο χτίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας στη θέση του αρχαίου Ηρακλείου ή Ηράκλειας.

Ξεναγός, σε αυτόν τον ωραίο περίπατο της γνώσης και της γνωριμίας με το ιστορικό χθες, η αρχαιολόγος Ευπραξία Γ. Δουλγκέρη, προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 και την παρακολούθησε μεγάλος αριθμός πολιτών. Για την αποφυγή συνωστισμού και προστασίας των επισκεπτών από τον κίνδυνο της γνωστής πανδημίας, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου δημιούργησε δύο γκρουπ ξενάγησης, τηρώντας παράλληλα όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα της πολιτείας, επιλογή που βοήθησε στην αρτιότερη ενημέρωση του κοινού.

Αποτιμώντας τον «Αρχαιολογικό Περίπατο»-ξενάγηση η κ Δουλγκέρη, επισημαίνει:
«Ανεβαίνοντας τα λιθόστρωτα μονοπάτια του λόφου του Κάστρου εισήλθαμε της δίδυμης Πύλης στη σκιά του ισχυρού Πύργου Γ΄ εφοδιασμένου με καταχύστρα, στο μέσον περίπου της Νότιας Πλευράς, η οποία και αντικατέστησε την αρχική, υποδηλώνοντας τις ανακτήσεις των χρόνων της Ενετοκρατίας. Κάνοντας πρώτη στάση στη αρχική λοιπόν Πύλη της Παλαιοχριστιανικής περιόδου ακριβώς ανατολικά της εισόδου, αναφερθήκαμε την πρωϊμότητα της Οχύρωσης της Μεσαιωνικής Καστροπολιτείας.
Στη συνέχεια περιδιαβήκαμε τα οικιστικά κατάλοιπα της Βυζαντινής και Υστεροβυζαντινής περιόδου εν μέσω των τριών 3 αποκαλυφθέντων Ναών Α’ Β’ Γ΄ οι οποίοι φέροντες τοιχογράφηση και μετατροπές στη αρχιτεκτονική τους δομή μέσα στον 17ο αιώνα αποτελούν μάρτυρες του Χριστιανισμού και της συνεχούς κατοίκησης, γεγονός που δηλούται και από τις οικίες.

Διερχόμενοι του διατειχίσματος εισήλθαμε της Ακροπόλεως με τον Οκτάγωνο Πύργο και μνεία του ενεπίγραφου υπερθύρου της εισόδου της, στον Καστροφύλακα του 14ου αιώνα, αναφερόμενοι στα επίπεδα του εσωτερικού του, αποτελούμενα από χώρους που σχηματίζονται από διασταυρούμενους τοίχους και υπόγεια κινστέρνα ενώ ταυτόχρονα θαυμάσαμε τον έναντι Πύργο Ε’, στου οποίου τα θεμέλια διεσώθησαν ίχνη της ελληνιστικής οχύρωσης και η αποχωμάτωση του εσωτερικού του, απεκάλυψε ένα από τα εκτιθέμενα κανόνια του μεταβυζαντινής περιόδου.

Αποχαιρετήσαμε τον χώρο, αναφερόμενοι στην είσοδο του διατειχίσματος με την διπλής όψης πύλη, με το ισλαμίζον οξυκόρυφο τόξο, και το ημικυκλικό αντίστοιχα βυζαντινής περιόδου, της έξω και έσω πλευράς της.

Η παρουσία και το ενδιαφέρον του εξαίρετου κοινού υπήρξαν συγκινητικά.»
Έμπροσθεν του Πύργου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Χανδόλιας, αφηγήθηκε γεγονότα της νεώτερης ιστορίας της περιοχής καθώς και το ρόλο του τάγματος των Νεοζηλανδών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον χώρο του Κάστρου, αλλά και τους επικείμενους θρύλους της μυθολογίας να ορίζουν το επόμενο ταξίδι.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος και ο κ. Χανδόλιας, ευχαρίστησαν την κ. Δουλγκέρη για την εμπεριστατωμένη παρουσία του θέματος, καθώς και το πολυπληθές κοινό, τόσο για τη παρουσία του, όσο και για την τήρηση των μέτρων προστασίας , τονίζοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες του Οργανισμού, καταξιώνουν και αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο του Φεστιβάλ Ολύμπου στην πολιτισμική υπόθεση της Πιερίας και όχι μόνο.