8.7.21

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ ΜΑΝΑ, Η ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ-20 ΦΩΤΟ

Σε ειδική τελετή υπό τα μέτρα προστασίας του COVID-19, στην πλατεία Μικρασιατών έξωθεν του οικήματος του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, στην Κατερίνη, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης αγαλματοποιημένης στήλης με θέμα «Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ ΜΑΝΑ ΣΕ ΦΥΓΗ», δωρεά του Προέδρου του Ομώνυμου Κοινωφελούς Ιδρύματος και Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου Μικρασιατών κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ.

Ο Πρόεδρος κ. Διονύσης Πασχάλης, παραστάθηκε στην τελετή παρουσία του Εκπροσώπου του Πρωθυπουργού, Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιο Γεωργαντά, του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμο, της Βουλευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, της βουλευτή Πιερίας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ. Ελισσάβετ Σκούφα, της νομική σύμβουλο κ. Ιωάννα Παπαδιαμαντή, του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου κ. Ευάγγελο Γερολιόλιο, του Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού κ. Αναστάσιο Μανώλα, του Αστυνομικού Διευθυντή Αστυνομίας Πιερίας - Ταξίαρχο κ. Γεώργιο Τζίμα, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης κ. Πατσιαλή Παναγιώτη και του διοικητή του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης κ.Αδαμίδη.







Στην τελετή ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ΑρχιμανδρίτηςΒαρνάβας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Σεβασμιώτατου κ.κ. Γεωργίου.


Παρευρέθησαν πλήθος εκπροσώπων φορέων όπως οι νομικοί σύμβουλοι του Ιδρύματος κ. Νικόλαος Αντωνόπουλος και κ. Θεόδωρος Καρράς, ο ιατρός καθηγητής γυναικολογίας του ΑΠΘ κ. Θεοχάρης Ταντανάσης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος, ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος, Εκπρόσωποι των Βουλευτών Πιερίας κ. Ξεν. Μπαραλιάκου και κ. Σάββα Χιονίδη, εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, η Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνης και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παρθένα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρώην βουλευτής Πιερίας κ. Δημήτρης Χριστογιάννης, ο πρώην δήμαρχος δήμου Δίου κ. Δ. Καραίσκος, ο τέως δικηγόρος-συγγραφέας κ. Δ. Διμηνάς, ο πρώην Σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χ. Ζαπουνίδης, καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Στ. Αβραμίδης, κ. Ν. Βλαχόπουλος, κ. Δ. Τσίρου, κ. Φ. Κουτσιμανή, κ. Αν. Παπαναστασίου, κ. Χρ. Φελώνης, ο πρώην πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης κ. Γρ. Μουτσοκάπας,ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου κ. Ι. Τριανταφύλλου, η πρόεδρος του συλλόγου Θρακιωτών Πιερίας κ. Μαρία Σωτηριάδου, ο πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Πιερίας κ. Μανιουδάκης και ο πρόεδρος του συλλόγου Θεσσαλών Πιερίας κ. Θ. Σιάτρας.

Παραστάθηκαν οι προσφυγικοί σύλλογοι της πόλης της Κατερίνης με τα λάβαρά τους όπως η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ, η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΓΑΝΟΧΩΡΑΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΕΦΕΣΣΟΥ Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ, καθώς και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης μέλος του ΔΣ του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας κ.Σπυριδοπούλου, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη και τους προσκεκλημένους είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Συναισθήματα χαράς σήμερα καθώς το αίτημά μας έπειτα από πολλά χρόνια υλοποιείται. Συναισθήματα λύπης όταν ταυτιζόμαστε με εκείνη τη Μικρασιάτισσα μάνα που υπέφερε τα πάνδεινα και επιτέλους αυτό το μνημείο θα έχει να μας θυμίζει γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε. Κ. Πασχάλη στο άγαλμα γράφει δωρεά ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ. Λέγω λοιπόν ότι εμείς θα φύγουμε οι πέτρες όμως θα μείνουν. Σας ευχαριστούμε πολύ.»

Η τελετή ξεκίνησε με το τραγούδι «Το Σμυρνέϊκο Μοιρολόι» ερμηνευμένο από το μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Γιάννα Πριόνα η οποία καταχειροκροτήθηκε.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας κ. Αν. Μπογιατζής χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας: «Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με ένα μικρό ταξίδι το 2016 όταν έγινε μία τυχαία συνάντηση με τον κ. Διονύση Πασχάλη , Πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος. Θέσαμε διάφορους προβληματισμούς για το πώς λειτουργεί ο πολιτισμός ακόμη και για τη βιωσιμότητα των συλλόγων και ένα από τα μελήματα του συλλόγου μας ήταν τότε και το λάβαρό μας, το οποίο ο Πρόεδρος αμέσως μέσα σε λίγους μήνες μας το έκανε δώρο. Μετά μπήκαμε στη διαδικασία να του παρουσιάσουμε το διακαή πόθο των Μικρασιατών Πιερίας για ένα μνημείο που εδώ και 99 χρόνια εστερείτο η Πιερία αφιερωμένο στο Μικρασιατικό Ελληνισμό, για όλους εκείνους που το πνεύμα τους αδίκως πλανάται και ακόμη δεν έχει ηρεμήσει μέχρι να βρεθεί η ημέρα της μεγάλης συγνώμης. Ένα μεγάλο σημείο αναφορά για εμάς η Μικρασιάτισσα μάνα που είναι ο ήρωας, είναι εκείνος ο στυλοβάτης που ξανάστησε το Μικρασιατικό Ελληνισμό μέσα από την ελληνική κοινωνία. Έτσι λοιπόν όταν παρουσιάσαμε αυτούς του προβληματισμούς μας στον Πρόεδρο αυτόματα μας είπε εγώ θα προσπαθήσω να το κάνω. Κάναμε την αίτησή μας στο Δήμο, ο Δήμος μας έδωσε αυτομάτως ομόφωνα το χώρο και σήμερα μέσα από την πίκρα της μνήμης βρισκόμαστε εδώ να έχουμε τη χαρά να αποκαλύπτουμε ένα μνημείο, σημείο αναφοράς για την πόλη, για τα μικρά παιδιά που θα περνούν και θα ρωτούν τί είναι αυτό και θα είναι ένας έμμεσος τρόπος για να μεταλαμπαδεύουμε την ιστορία από το φυσικό του χώρο, μπροστά από το κτίριο Μικρασιατών. Κ. Διονύση Πασχάλη ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς και νομίζω ότι σήμερα και οι πρόγονοί μας από εκεί πάνω μπορούν να χαμογελούν λίγο και να αγαλλιάζουν γιατί κανείς από εμάς δεν ξεχνάει. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς. Να είστε καλά να είστε γερός.»



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ-Α΄ΜΕΡΟΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Στο χαιρετισμό της εκ μέρους του Προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΔΙΟΝΥΣΗ Α. ΠΑΣΧΑΛΗ», η νομική σύμβουλος κ. Ιωάννα Παπαδιαμαντή, επεσήμανε τα εξής: «Η σημερινή ημέρα έχει ένα ιδιαίτερο συγκινησιακό φορτίο διότι πραγματοποιείται το όραμα ετών του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας με τη δωρεά της μαρμάρινης γλυπτής αγαλματοποιημένης στήλης με την παράσταση της Μικρασιάτισσας Μάνας σε φυγή, εκ μέρους του κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ, Προέδρου του Ομώνυμου Κοινωφελούς Ιδρύματος και του ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ και επιτίμου μέλους του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Ο Πρόεδρος κ. Διονύσης Πασχάλης στηρίζει και αναδεικνύει το ελληνικό γίγνεσθαι σε ποικίλους τομείς δράσεων, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό , στα γράμματα και στις τέχνες, με γνώμονα πάντα τη θωράκιση της ταυτότητάς μας ως Έλληνες, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τον αξιακό κώδικα, της κοινωνίας μας, προκειμένου να τεθούν δυνατές και σίγουρες βάσεις για ένα δημιουργικό μέλλον. Από το βήμα αυτό ανακαλώ στη μνήμη μου την πρώτη επίσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας στον κ. Πασχάλη, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα του πολιτιστικού σας συλλόγου, ενός συλλόγου με μακραίωνη παράδοση και ιστορία. Όταν ο κ. Πασχάλης ρώτησε πως μπορώ να βοηθήσω, του απαντήσατε: Πρόεδρε, το όνειρό μας είναι το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας. Είναι για εμάς σύμβολο αγώνων, σύμβολο πατρίδας, σύμβολο της ύπαρξής μας. Τότε ο κ. Πασχάλης είπε απλά και λιτά: θα το κάνουμε όπως θέλετε, ότι θέλετε, για να είναι καλαίσθητο δημιούργημα, υψηλής τεχνικής, αντάξιο του συμβόλου της Μικρασιάτισσας Μάνας. Από την πρώτη στιγμή ο κ. Πασχάλης στάθηκε δίπλα σας αρωγός και υποστηρικτής γενικά στις δράσεις σας με την έμπρακτη συνεισφορά του, αφικνούμενος από τη δωρεά του λαβάρου-εμβλήματος του συλλόγου σας καθώς και τη στήριξη δράσεων και εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας μέσω live streaming. Και σήμερα είμαστε στην ευτυχή θέση να προβούμε παρουσία Εκπροσώπου του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και των αρχών του τόπου στα αποκαλυπτήρια του μνημείου αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα Μάνα, ενός μνημείου που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη της Κατερίνης, ενός μνημείου φόρου τιμής στο Μικρασιατικό Ελληνισμό αλλά και στον απανταχού ελληνισμό, τους αγώνες του οποίου οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε.

Πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων άγαλμα σε στήλη με βάση όλο σε μάρμαρο Νέστου, έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί με τη μέθοδο CNC με ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο και σκάλισμα μαρμάρου με το ρομποτικό 3D πολυλειτουργικό πενταξονικό μηχάνημα. Φιλοτεχνήθηκε από τον τοπικό δημιουργό γλύπτη Νικόλαο Εξαδάκτυλο υπό την επίβλεψη του συντοπίτη μας κ. Βασίλη Σερδάρη. Το «μότο» του κ. Δ. Πασχάλη είναι ότι στηρίζουμε την Πιερία, τον κόσμο της, τους δημιουργούς της. Η στατική μελέτη εκπονήθηκε από τον πολιτικό μηχανικό κ. Στ. Αβραμίδη.

Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία, από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού, Υφυπουργό κ. Γ. Γεωργαντά, τον δήμαρχο Κατερίνης κ. Κ. Κουκοδήμο και το δωρητή κ. Διονύση Πασχάλη. Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο, ως ορίζει το πρωτόκολλο.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ-Β ΜΕΡΟΣ

Στο χαιρετισμό του ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης , Υφυπουργός Γ. Γεωργαντάς είπε: «Η αιτία της σημερινής μας συνάντησης είναι ένας άνθρωπος ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΔΙΟΝΥΣΗ Α. ΠΑΣΧΆΛΗ», ο οποίος κάνει κάτι το οποίο από την αρχαιότητα έδειχνε πως ένας πολίτης να τιμάει την κοινωνία. Να ανταποδίδει δηλαδή στην κοινωνία, τη χώρα του, στους κατοίκους της μέσω των δυνατοτήτων που έχει αυτά που είναι απαραίτητα και αναγκαία είτε σε ένα πρακτικό επίπεδο, όπως έγιναν με κάποιες άλλες ευεργεσίες του που έχουν σχέση με τα ζητήματα υγείας αλλά να ευεργετεί ανταποδίδοντας την τιμή και μνήμη η οποία αξίζει σε ζητήματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς. Γιατί το κεφάλαιο αυτής της χώρας είναι πραγματικά η πολιτιστική της κληρονομιά. Η Μικρασιάτισσα Μάνα την οποία θα περνάνε όλοι πλέον και θα βλέπουν σε αυτό το σημείο, συμβολίζει την Ελληνίδα Μάνα διαχρονικά, τη Μάνα των ηρώων, τη μάνα που ποτέ δεν σκέφτηκε τον εαυτό της και πάντα φρόντιζε τα παιδιά της , τα μέλη της οικογένειάς της κοιτάζοντας πάντα προς την πατρίδα και χωρίς να παραπονιέται ποτέ. Επειδή κατάγομαι από το Κιλκίς, μία επίσης προσφυγική πόλη όπως η Κατερίνη, και επειδή με τα βιώματα αυτά με τα τραγούδια τα λυπητερά για τις χαμένες πατρίδες αλλά και τους διωγμούς και τις κακουχίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας μεγαλώσαμε, μία τέτοια προσπάθεια δίνει μια καινούργια ζωή στη χώρα, δίνει μία έμπνευση, θυμόμαστε κει τιμούμε την απώλεια διότι θυμόμαστε ότι εκείνος ο προσφυγικός ελληνισμός ερχόμενος στη μητέρα πατρίδα έδωσε εκείνη την πνοή δημιουργικότητας, χάριν στην οποία μπόρεσε η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες να δείξει τα σημάδια προόδου που δεν είχε δείξει ποτέ. Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά κ. Πρόεδρε που είμαι σήμερα εδώ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για να παραστώ συμβολικά στην εκδήλωση αυτή, τιμώντας ταυτόχρονα και αναδεικνύοντας διαχρονικά την αξία της ευεργεσίας. Χαίρομαι πάρα πολύ που αγκαλιάζουν οι κάτοικοι της Κατερίνης και οι θεσμικοί φορείς αυτή την προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας παίρνοντας παραδείγματα από τις στάσεις άλλων ανθρώπων θα προσφέρουμε ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι τιμή για όλο τον προσφυγικό ελληνισμό της Βορείου Ελλάδας.».

Στη συνέχεια Ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Κ. Κουκοδήμος στο χαιρετισμό του είπε χαρακτηριστικά: «αυτό το μνημείο, αυτό το άγαλμα, το θέλατε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ο άνθρωπος ο οποίος έδωσε την ψυχή του για να γίνει πραγματικότητα είναι ο Διονύσης Πασχάλης ο οποίος το έκανε. Πρέπει λοιπόν να τον ευχαριστήσουμε όχι μόνο γι΄αυτό. Πριν από περίπου ενάμισυ χρόνο ο Διονύσης Πασχάλης και το ίδρυμά του έδωσε τρία ασθενοφόρα στην πόλη της Κατερίνης, τρία ολοκαίνουργια ασθενοφόρα αλλά και μια σειρά από άλλα πράγματα που έχει κάνει σε όλο το νομό και από ότι μαθαίνω και σε άλλους νομούς, θέλω να τον συγχαρώ γι΄αυτό που κάνει. Σπανίζουν τέτοιοι άνθρωποι οι οποίοι δίνουν χωρίς να ζητάνε τίποτα. Είναι μεγάλη τιμή που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είναι σήμερα στο νομό μας , τον έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνοντας έτσι τη σημασία για τη σημερινή εκδήλωση.».

Η Βουλευτής Πιερίας κ. Άννα Μάνη επεσήμανε στο λόγο της: «Έναν αιώνα σχεδόν μετά το μυαλό αλλά κυρίως η καρδιά αρνούνται να λησμονήσουν, Η μνήμη παραμένει πιστά και κατανυκτικά στο δράμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγιάς. Τότε η Πιερία άνοιξε την αγκαλιά της και δέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και αυτοί με την εργατικότητά τους κατάφεραν να ξαναγεννηθούν και να δώσουν πνοή στις οικογένειές τους αλλά και την πιερική γη. Η λαχτάρα της συνέχισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του συλλόγου Μικρασιατών μας δίνει σήμερα την ευκαιρία να παραστούμε στα αποκαλυπτήρια ενός γλυπτού, που με την ευγενική χορηγία του Προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος του κ. Διονύση Πασχάλη, έχουμε τη χαρά και τη συγκίνηση σήμερα να είμαστε αυτόπτες μάρτυρες αυτού του γεγονότος. Η παρουσία μας σήμερα εδώ είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη Μικρασιάτισσα Μάνα. Κ. Διονύση Πασχάλη σας ευχαριστούμε για όσα κάνετε για τον τόπο μας.».

Η βουλευτής Πιερίας κ. Ελ. Σκούφα χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας μεταξύ άλλων: «κ. Μπογιατζή συγχαρητήρια για την ιδέα σας για αυτό το μνημείο γιατί καταλαβαίνουμε ότι η ιστορία δεν γράφεται μόνο από τις λαμπρές προσωπικότητες αλλά και από τον απλό κόσμο ο οποίος πολλές φορές υποφέρει χωρίς να φταίει διάφορα δεινά. Είναι από τα λίγα ίσως το μοναδικό σημείο στην πόλη μας και την Πιερία που αναδεικνύουν το ρόλο τις γυναίκες, οι απλές καθημερινές γυναίκες στη διαμόρφωση της ιστορίας. Κ. Πασχάλη σε εσάς ένα μεγάλο, βαθύτατο και ειλικρινές ευχαριστώ.».

Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Ε. Γερολιόλιος δήλωσε: «Είναι η ημέρα αυτή σημαντική γιατί από τη θύμιση μέσω του σκαλοπατιού που σήμερα περπατάμε, περνάμε στην αιωνιότητα. Η αποτύπωση ως υλικό όλων των σκέψεών μας, μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να βλέπουμε καθημερινά αυτό που πριν ένα αιώνα συνετελέσθη, αλλά να δίνουμε και το παράδειγμα στην επόμενη γενιά για το πώς και με ποιο τρόπο αυτό περνά στο διηνεκές. Θα μου επιτρέψετε να πως δυο πράγματα για τον κ. Πασχάλη και θα μου επιτρέψετε γιατί εμείς είμαστε διπλά χαρούμενοι γιατί ο κ. Πασχάλης κατάγεται από το Δήμο μας και η προσφορά του τα πολλά προηγούμενα χρόνια στο Δήμος μας ήταν σημαντική, είναι σημαντική και ανέδειξε την κοινωνική προσφορά και την ουσιαστική προσφορά όπου ήταν δυνατόν.Τον ευχαριστούμε θερμά όπως σήμερα τον ευχαριστεί ο Σύλλογος Μικρασιατών για το εξαιρετικό αυτό μνημείο το οποίο αποτυπώνει τη διαδρομή της ιστορίας μας και της μνήμης μας. Θα έλεγα υπερθεματίζοντας τα λόγια του υπουργού ότι η προσπάθεια αυτή του κ. Πασχάλη είναι άξια συγχαρητηρίων και επαίνων γιατί αποτυπώνει και επαναπροσδιορίζει το ρόλο του πολίτη στις σύγχρονες μέρες μας. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε.».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ. Αν. Μανώλας είπε: «Θα αρκεστώ μόνο σε συγχαρητήρια γι΄αυτή τη σεμνή τελετή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε την ιστορία μας. Και μόνο που θα περνάνε τα παιδιά από εδώ και θα ρωτάνε τί είναι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και σε όσους υλοποίησαν αυτή την ιδέα. Σε ότι αφορά τον κ. Πασχάλη, το έχω πει και άλλες φορές ότι είναι ένας συνεχιστής των μεγάλων ευεργετών. Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Πασχάλη. Η Ελλάδα μας χτίστηκε πάνω στους εθνικούς ευεργέτες μας και συνεχίστε αυτή την παράδοση.».

ΟΜΙΛΙΑ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ, ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΔΙΟΝΥΣΗ Α.ΠΑΣΧΑΛΗ» κ. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΦΑΧΑΝΤΙΔΗ

Στην ομιλία του ο καθηγητής κ. Επαμεινώνδας Φαχαντίδης προσφώνησε τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους τοπικούς άρχοντες ως ορίζει το πρωτόκολλο και απευθύνθηκε στους νέους και νέες που είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Ευχαρίστησε καταρχήν τον αγαπητό φίλο και συνεργάτη κ.Διονύση Πασχάλη, για την πρόσκληση να χαιρετήσει σε μια ακόμη αξιόλογη πράξη ευποιίας, πατριωτικής και κοινωνικής δράσης του, όπως εκείνες της ιατρικής ημερίδας για τον καρκίνο, του ιατρείου στον Πλαταμώνα και προσφάτως των ασθενοφόρων, εδώ στην ευρύτερη περιοχή της γενέτειρας του, Κατερίνης και όχι μόνο.

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Oι προτομές, τα μνημεία, και τα κειμήλια συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και δίνουν την αίσθηση, ότι ακουμπάει κανείς την ιστορία και η γνώση της ιστορίας του παρελθόντος διδάσκει το παρόν και φωτίζει τον δρόμο του μέλλοντος. Όσο πιο πίσω κοιτάζει κανείς στο παρελθόν τόσο πιο μπροστά στο μέλλον βλέπει. Oι γυναίκες οι Μικρασιάτισσες προς τιμήν των οποίων ανεγέρθηκε το σημερινό μνημείο υπήρξαν οι Μανάδες του αναγεννούμενου Ελληνισμού τόσο στις αλησμόνητες πατρίδες όσο και μετά τον ξεριζωμό τους στην μητέρα Ελλάδα. Αυτές οι Μικρασιάτισσες γυναίκες, οι ηρωίδες του Ελληνισμού της Ανατολής αποτέλεσαν τα απόρθητα του γένους κάστρα».

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Σήμερα μνημονεύουμε και τιμούμε τη Μικρασιάτισσα γυναίκα της Ιωνίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Καππαδοκίας, που με την ανταλλαγή έφερε μαζί της από τα άγια εκείνα χώματα, τις εικόνες της, τη

γαλανόλευκη που έκρυβε με δέος στο μπαούλο, αλλά και τον πανάρχαιο πολιτισμό της, που τον μεταφύτεψε με επιτυχία, εδώ στη μάνα πατρίδα. Φιλόπατρις, με πλήρη επίγνωση της Ελληνικής της καταγωγής, με θεοσέβεια αδιαπραγμάτευτη, αφού ήταν μεγαλωμένη στη Μικρασία των εκατοντάδων αγίων, με τις χιλιάδες εκκλησίες και τα ιστορικά μοναστήρια, η Μικρασιάτισσα μάνα κόσμησε πραγματικά την Ελλάδα.

Και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η λογοτέχνης βυζαντινολόγος Δέσποινα Αμασλίδου η μικρασιάτισσα γυναίκα αφιερωμένη στην οικογένεια και στην ανατροφή των παιδιών της, φιλομαθής και φιλοπρόοδος, ήταν τις περισσότερες φορές παράδειγμα καλής Βυζαντινής, σαν την Θεοκτίστη, τη μητέρα του Θεόδωρου Στουδίτη και τη Θεοδότη, τη μητέρα του Μιχαήλ Ψελλού,που ξενυχτούσαν στο φως των λυχναριών δίπλα στα παιδιά τους, για να τα διδάξουν συντακτικό και ορθογραφία! Φορτωμένη λοιπόν η Μικρασιάτισσα μάνα με ιστορικές μνήμες σπουδαίων γυναικών, κράτησε ζωντανούς τους θησαυρούς της: το Βυζάντιο,την Πίστη και την Παράδοση και τα έφερε μαζί της στη νέα πατρίδα, στήριγμα ιδανικό και θεμέλιο ακλόνητο, δικό της και της αρχοντικής της γενιάς.

Συγχαρητήρια στους ιδρυτές και συνεχιστές του Συλλόγου Μικρασιατών Κατερίνης καθώς και στον Ευπατρίδη κ. Διονύση Πασχάλη που με το έργο τους θα διατηρηθεί άσβεστο το καντήλι της ιστορικής μνήμης της ηρωικής γενιάς του ξεριζωμού των Χριστιανικών και Ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.

Γιατί σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη αυτή επειδή οι γείτονες μας εξακολουθούν να κόβουν κάθε σύνδεσμό μας προς τα μέρη εκείνα, ξεχνούν όμως την «βοή των τάφων» πως εκεί στην Μικρασία μια Ελλάδα είναι θαμμένη, και κατά τον ποιητή Γ. Αθάνα:« Υπάρχουν κάποια απόρθητα στη Μικρασία κάστρα. Θεμέλιο τους τα τάρταρα και ακρόπολη τους τα άστρα! Αυτά δικά σου δεν μπορείς, εχθρέ τους, να τα κάμεις!

Τα υπερασπίζουν άτρωτες Ασώματες Δυνάμεις. Κι από τις επάλξεις τους φωνή κραυγάζει στεντόρειά: Δικά σας αν τα χώματα, δική μας η Ιστορία».

Η σεμνή τελετή περατώθηκε με την κράτηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των νεκρών και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου των Μικρασιατών.

Η τελετή καλύφθηκε από πλήθος δημοσιογράφων με φωτογραφικό υλικό και βίντεο.