16.3.21

68 αρχαία Μακεδονικά νομίσματα στη Ρουμανία=Τι σημαίνει ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ;

68 αρχαία Μακεδονικά, ασημένια νομίσματα, ανακαλύφθηκαν προχθές από συνταξιούχο αστυνομικό στο Ρουμανικό χωριό Radomiresti που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα Δυτικά του Βουκουρεστίου και 40 χιλιόμετρα Βόρεια.... των Βουλγαρικών συνόρων.
Φέρουν επιγραφή «ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΠΡΩΤΗΣ» και είναι περιμετρικά εξαίρετα διακοσμημένα με στεφάνι δρυός.
Το νόμισμα που απεικονίζεται είναι τετράδραχμο αργυρό, πρώτης μερίδας, που κόπηκαν από 158-150 π.Χ
(Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Σλάβοι κατοίκησαν στην περιοχή των Βαλκανίων τον 7ο μ.Χ αιώνα)
Παντού ΕΛΛΗΝΙΚΑ γράμματα, παντού μυρωδιά ΕΛΛΑΔΑΣ.
Μία ακόμα τρανή απόδειξη της επιπολαιότητας που διεπράχθη από Ελληνικής πλευράς με την υπογραφή της ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗΣ «ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ» που ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση και δυστυχώς ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ και από την σημερινή κυβέρνηση.
Τα ασημένια νομίσματα παραδόθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και θα αποσταλούν στο αρμόδιο Υπουργείο πολιτισμού για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα και ο χρόνος κοπής τους.



Η φωτογραφία του νομίσματος (όπως και οι υπόλοιπες φωτο) είναι από την στιγμή της εκσκαφής.
https://www.facebook.com/.../pcb.../1046913282499712






Ο Αρχαιολόγος -φιλόλογος Ιωάννης Τζιόλας σχολίασε σε σχετική ανάρτηση:


Μετά την ήττα του Περσέα στη μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ., οι Ρωμαίοι χώρισαν τη Μακεδονία σε τέσσερις διοικητικές περιοχές, που ονομάστηκαν μερίδες, όπου η καθεμία μερίδα είχε το αυτοδιοίκητο, ενώ δεν επιτρεπόταν οι επιγαμίες ανάμεσα στους κατοίκους των μερίδων αυτών. Το συγκεκριμένο είναι αργυρό νόμισμα Μακεδονίας, υπό ρωμαϊκή κηδεμονία, δηλ. κόπηκε μεταξύ 155 - 148 π.Χ. Στον εμπροσθότυπο φέρει: Κεφαλή της Αρτέμιδος με τόξο και φαρέτρα σε μακεδονική ασπίδα, ενώ στον οπισθότυπο φέρει την επιγραφή: ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΠΡΩΤΗΣ, (ΜΕΡΙΔΟΣ), μαζί με ρόπαλο στο κέντρο σε οριζόντια θέση, που περιβάλλονται από στεφάνι δρυός. Πρωτεύουσα των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΠΡΩΤΗΣ (μερίδος) ήταν η Αμφίπολη, και το νόμισμα αυτό κόπηκε στο νομισματοκοπείο της. Παρόμοιο νόμισμα, εντόπισα (ως αρχαιολόγος) στην πατρίδα του Ορφέα, στα Λείβηθρα Πιερίας, σε θησαυρό δεκαέξι ασημένιων νομισμάτων, στην ανασκαφική περίοδο του έτους 1995. Η δεύτερη μερίδα είχε πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, η τρίτη μερίδα πρωτεύουσα την Πέλλα, ενώ η τέταρτη μερίδα είχε πρωτεύουσα την Ηράκλεια Λυγκηστίδα (σημερινό Μοναστήρι - Bitola).