29.3.21

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29-3-1822, ο Καπετάν Διαμαντής Νικολάου επιτέθηκε στον Κολινδρό ενάντια τους Τούρκους

Ο  καπετάνιος της περιοχής Ολύμπου και Πιερίων Καπετάν Διαμαντής Νικολάου με τους υπαρχηγούς του Λιακόπουλο και Καραμήτσο, αρχικά επιτέθηκαν στο Κολινδρό ενάντια τους Τούρκους. 

Προδόθηκαν όμως οι κινήσεις τους και μετά από πολυήμερες συγκρούσεις, αναγκάστηκαν να αποσυρθούν στη Καστανιά. 

Εκεί ο Διαμαντής Νικολάου, παρά τις αντιρρήσεις των υπαρχηγών του για την ακαταλληλότητα της θέσης, επέμενε να συγκρουστεί με τους Τούρκους, αλλά κατατρόπωσαν το σώμα του και αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις 29-3-1822 στη Μηλιά. 

Συνέχισε τον αγώνα με τον Τόλιο Λάζο σπεύδοντας προς βοήθεια στους πολιορκημένους στη Νάουσα. Μετά την καταστροφή της Νάουσας, διέφυγαν στη νότια Ελλάδα συνεχίζοντας εκεί τον αγώνα για την λευτεριά. 

Του απονεμήθηκε ο βαθμός του στρατηγού.  

Ο Καπετάν Διαμαντής Νικολάου γεννήθηκε στη Ράδιανη (Ρυάκια)  κι έδρασε στην περιοχή του Κολινδρού.

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 είναι καιρός να αναδείξουμε όλους τους προγόνους μας που έδρασαν στην περιοχή των Πιερίων και του Ολύμπου αλλά και της Μακεδονίας γενικότερα  πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επανάσταση του 1821. Ας μην ξεχνάμε οι Μακεδόνες, ότι η γη μας παρέμεινε σκλαβωμένοι στους Τούρκους μέχρι το 1912.


Ο Παύλος Μελάς, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1833 πέρασε από την Πιερία όπου συναντήθηκε και πήρε μαζί του έναν άλλο Σαρακατσάνο Καπετάνιο, τον Καπετάν Νάνη, που πολέμησε στο πλευρό του μέχρι που αρρώστησε κι επέστρεψε στους πρόποδες του Ολύμπου, στα Καλύβια (Άγιος Σπυρίδωνας), Βροντού,  Λόκοβη. Στη συνέχεια η πορεία του καπετάν Νάνη στα χρόνια της Ληστοκρατίας, αλλάζει ρότα, αλλά αυτά σε επόμενο σχετικό δημοσίευμά μας.

 Απόψε 29-3-2021 ώρα 19.00′ στη Pella tv προβολή εκπομπής με θέμα τους Μακεδόνες Αγωνιστές του ’21.