5.1.21

Η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε την προσφορά του για τη δημιουργία ακαδημίας πτήσεων (κέντρο εκπαίδευσης) για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα κατασκευαστεί (στην Καλαμάτα) στα πρότυπα της ισραηλινής και θα λειτουργήσει από την Elbit Systems.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό για αυτό το έργο και η προσφορά που κέρδισε εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η σχολή πτήσεων θα κατασκευαστεί και θα συντηρηθεί από τα συστήματα Elbit.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία προμηθειών άμυνας μεταξύ των δύο χωρών έως σήμερα και η έγκριση από την Αθήνα επιτρέπει στα μέρη να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στην υπογραφή σύμβασης.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί και από τα δύο υπουργεία Άμυνας, περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 και τη συντήρηση αεροσκαφών T-6, καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Η διακυβερνητική συμφωνία ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει πάνω από 20 χρόνια.
Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ δήλωσε σχετικά: «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Στο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την έγκριση της συμφωνίας, ευχαρίστησα τον φίλο μου τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και εξέφρασα την εκτίμησή μου για την προσωπική του συμμετοχή στην προώθηση αυτού του έργου. Επαίνεσα επίσης την πρόσφατη ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και σημείωσα την προσδοκία μου ότι αυτές θα εμβαθύνουν περαιτέρω».


Ισραηλινή Πρεσβεία: Συμφωνία-ορόσημο

Αναφερόμενη στη σημασία της συμφωνίας αυτής, η ισραηλινή πρεσβεία τονίζει πως αποτελεί μια επιπλέον έκφραση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών, της στενής συνεργασίας και της φιλίας τους. Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση πως αυτή η συμφωνία-ορόσημο ανοίγει περαιτέρω νέους ορίζοντες συνεργασίας, στρατηγικής, οικονομικής και άλλης, αλλά και εκτίμηση στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του να επιλέξει το Ισραήλ ως εταίρο της Ελλάδας σε αυτό το έργο, ευχαριστώντας για την εμπιστοσύνη.

Στο άμεσο μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση για την Διεθνή Αμυντική Συνεργασία στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη δημιουργία ελληνικής σχολής πολεμικής αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο), με πρότυπο τη σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF).

Η ελληνική σχολή θα είναι εξοπλισμένη με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo, διευκρινίζει και σημειώνει ότι τα αεροσκάφη αυτά, γνωστά και ως «Lavi», χρησιμοποιούνται επίσης στην ισραηλινή σχολή πολεμικής αεροπορίας και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit System θα παρέχει την τεχνογνωσία και υλικά για την αναβάθμιση και λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Elbit θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο μέλλον, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν και άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των Ισραηλινών και Ελληνικών σχολών πολεμικής αεροπορίας, τονίζει η πρεσβεία του Ισραήλ.

https://www.newsbreak.gr/amyna/158469/i-megalyteri-amyntiki-symfonia-metaxy-israil-kai-elladas/