4.12.20

Ανακοινώθηκαν τα Βραβεία Διδώ Σωτηρίου και Δαίδαλος 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων

Η Εται­ρεία Συγ­γρα­φέ­ων ανα­κοί­νω­σε τα Βρα­βεία Δι­δώ Σω­τη­ρί­ου και Δαί­δα­λος 2020, κα­θώς και τους βρα­χείς κα­τα­λό­γους για τα Βρα­βεία Γιάν­νη Βαρ­βέ­ρη και Μέ­νη Κου­μα­ντα­ρέα σε πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νη/ο ποι­ή­τρια/ποι­η­τή και πε­ζο­γρά­φο.

Το Βρα­βείο Δι­δώ Σω­τη­ρί­ου 2020 της Εται­ρεί­ας Συγ­γρα­φέ­ων απο­νέ­με­ται στον ιστο­ρι­κό Χά­γκεν Φλάι­σερ για την πο­λύ­πλευ­ρη προ­σφο­ρά του στα Γράμ­μα­τα τό­σο στην Ελ­λά­δα όσο και στο εξω­τε­ρι­κό. Ο Χά­γκεν Φλάι­σερ (Hagen Fleischer) γεν­νή­θη­κε στη Βιέν­νη. Σπού­δα­σε ιστο­ρία και επι­κοι­νω­νία στο Ελεύ­θε­ρο Πα­νε­πι­στή­μιο του Βε­ρο­λί­νου, όπου εκ­πό­νη­σε τη δι­δα­κτο­ρι­κή του δια­τρι­βή. Από το 1979 δί­δα­ξε Ιστο­ρία του 20ούαιώ­να στα Πα­νε­πι­στή­μια Κρή­της και Αθη­νών και ήταν πι­θα­νώς ο πρώ­τος που ει­σή­γα­γε τη δε­κα­ε­τία του ’40 και απο­σιω­πη­μέ­νες ή λο­γο­κρι­μέ­νες θε­μα­τι­κές στην πα­νε­πι­στη­μια­κή δι­δα­σκα­λία. Το 1985 έγι­νε και έλ­λη­νας πο­λί­της. Έχει εκ­προ­σω­πή­σει την Ελ­λά­δα σε πολ­λά προ­γράμ­μα­τα και επι­τρο­πές έρευ­νας. Τον Απρί­λιο 2010 επι­σκέ­φθη­κε με 17 νέ­ους ιστο­ρι­κούς το Βε­ρο­λί­νο και άλ­λους γερ­μα­νι­κούς τό­πους μνή­μης του Πο­λέ­μου και του Ολο­καυ­τώ­μα­τος. Από τους καρ­πούς αυ­τής της πρω­το­βου­λί­ας ήταν ένα ωριαίο ντο­κι­μα­ντέρ που προ­βλή­θη­κε επα­νει­λημ­μέ­να στη δη­μό­σια τη­λε­ό­ρα­ση. Έχει συγ­γρά­ψει πε­ρισ­σό­τε­ρες από 100 με­λέ­τες. Πρό­σφα­τα βι­βλία του: Οι πό­λε­μοι της μνή­μης. Ο Β΄ πα­γκό­σμιος πό­λε­μος στη δη­μό­σια ιστο­ρία (2012) και Πό­λε­μος και με­τα­πο­λε­μι­κά χρό­νια. Ο δύ­σκο­λος γερ­μα­νο­ελ­λη­νι­κός αιώ­νας (2020 στα γερ­μα­νι­κά, σχε­διά­ζε­ται ελ­λη­νι­κή έκ­δο­ση). Το Τμή­μα Ιστο­ρί­ας και Αρ­χαιο­λο­γί­ας του ΕΚ­ΠΑ τον τί­μη­σε με τρι­ή­με­ρο συ­νέ­δριο (2012) και συλ­λο­γι­κό τό­μο Η μα­κρά σκιά της δε­κα­ε­τί­ας του ’40. Πό­λε­μος – Κα­το­χή – Αντί­στα­ση – Εμ­φύ­λιος (2015).

Το Βρα­βείο Δαί­δα­λος 2020 της Εται­ρεί­ας Συγ­γρα­φέ­ων απο­νέ­με­ται στον Ρό­ντρικ Μπί­τον (Roderick Beaton) για την πο­λύ­πλευ­ρη προ­σφο­ρά του στα Γράμ­μα­τα και στην επι­κοι­νω­νία των λα­ών μέ­σω του πο­λι­τι­σμού. Ο Ρό­ντρικ Μπί­τον (Roderick Beaton) γεν­νή­θη­κε και με­γά­λω­σε στο Εδιμ­βούρ­γο της Σκω­τί­ας. Σπού­δα­σε Αγ­γλι­κή Φι­λο­λο­γία στο Peterhouse (Πα­νε­πι­στή­μιο του Cambridge) και στη συ­νέ­χεια εκ­πό­νη­σε δι­δα­κτο­ρι­κή δια­τρι­βή στο ίδιο πα­νε­πι­στή­μιο με θέ­μα το ελ­λη­νι­κό δη­μο­τι­κό τρα­γού­δι. Από το 1988 ώς το 2018 ήταν κα­θη­γη­τής στην Έδρα Κο­ραή Νε­ο­ελ­λη­νι­κής και Βυ­ζα­ντι­νής Ιστο­ρί­ας, Γλώσ­σας και Φι­λο­λο­γί­ας στο King’s College London και από το 2012 ώς το 2018 διευ­θυ­ντής του Κέ­ντρου Ελ­λη­νι­κού Σπου­δών στο ίδιο πα­νε­πι­στή­μιο, όπου από το 2018 πα­ρα­μέ­νει ως ομό­τι­μος κα­θη­γη­τής. Ανά­με­σα στα βι­βλία του εί­ναι: Ει­σα­γω­γή στη νε­ό­τε­ρη ελ­λη­νι­κή λο­γο­τε­χνία (1996), Γιώρ­γος Σε­φέ­ρης: πε­ρι­μέ­νο­ντας τον άγ­γε­λο (2003), Ο πό­λε­μος του Μπάι­ρον: ρο­μα­ντι­κή εξέ­γερ­ση, Ελ­λη­νι­κή Επα­νά­στα­ση (2016) και Ελ­λά­δα: Βιο­γρα­φία ενός σύγ­χρο­νου έθνους (2020). Το 2019 ο Πρό­ε­δρος της Δη­μο­κρα­τί­ας του επέ­δω­σε το πα­ρά­ση­μο του Τα­ξιάρ­χη του Τάγ­μα­τος της Τι­μής «για την εμ­βλη­μα­τι­κή συμ­βο­λή [του] στην έρευ­να της Νε­ο­ελ­λη­νι­κής και Βυ­ζα­ντι­νής Ιστο­ρί­ας, Γλώσ­σας και Λο­γο­τε­χνί­ας». Εκλέ­χτη­κε στη θέ­ση A.G. Leventis Visiting Professor in Greek στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Εδιμ­βούρ­γου για την πε­ρί­ο­δο Σε­πτεμ­βρί­ου-Δε­κεμ­βρί­ου 2021. Το επό­με­νο βι­βλίο του, The Greeks: A Global History, προ­βλέ­πε­ται να κυ­κλο­φο­ρή­σει το Φθι­νό­πω­ρο του 2021.

Πα­ράλ­λη­λα, η Εται­ρεία Συγ­γρα­φέ­ων ανα­κοί­νω­σε και τους βρα­χείς κα­τα­λό­γους για τα Βρα­βεία Γιάν­νη Βαρ­βέ­ρη και Μέ­νη Κου­μα­ντα­ρέα, που έχει θε­σπί­σει με στό­χο την ανά­δει­ξη πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νων ποι­η­τών και πε­ζο­γρά­φων. Οι απο­φά­σεις για τους βρα­χείς κα­τα­λό­γους και τα εν λό­γω βρα­βεία λαμ­βά­νο­νται από κρι­τι­κές επι­τρο­πές που ορί­ζει επί θη­τεία το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο της Εται­ρεί­ας.

Το βρα­βείο που απο­νέ­με­ται κά­θε χρό­νο σε πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νη/ο ποι­ή­τρια ή ποι­η­τή θε­σπί­στη­κε στη μνή­μη του ποι­η­τή και ιδρυ­τι­κού μέ­λους της Γιάν­νη Βαρ­βέ­ρη (1955-2011) και σκο­πό έχει να ανα­δεί­ξει τις ση­μα­ντι­κό­τε­ρες νέ­ες ποι­η­τι­κές φω­νές της χώ­ρας. Η Κρι­τι­κή Επι­τρο­πή απαρ­τί­ζε­ται από τους συγ­γρα­φείς και μέ­λη της Εται­ρεί­ας: Μα­ρι­γώ Αλε­ξο­πού­λου, Γιώρ­γο Γώ­τη, Αρι­στέα Πα­πα­λε­ξάν­δρου.

ΒΡΑ­ΧΥΣ ΚΑ­ΤΑ­ΛΟ­ΓΟΣ (εκ­δό­σεις 2019, κα­τά αλ­φα­βη­τι­κή σει­ρά των συγ­γρα­φέ­ων)

Αθη­νά Βο­για­τζό­γλου, Ερω­το­παί­γνια, Κέ­δρος

Γε­ώρ­γιος Γιαν­νού­τσος, Προ­σω­ρι­νό, Όταν

Φι­λία Κα­νελ­λο­πού­λου, Τα μέ­σα μου, Ορο­πέ­διο

Μα­ριά­να Λα­λα­ού­νη, Έρ­μαιο, Μαν­δρα­γό­ρας

Να­τά­σα Παν­δή, 24 ποι­ή­μα­τα για τη με­τα­κό­μι­ση, Με­λά­νι

Φώ­της Σκουρ­λέ­της, Φα­ντά­σμα­τα, Βακ­χι­κόν

Μά­ριος Χα­τζη­προ­κο­πί­ου, Το­πι­κοί Τρο­πι­κοί, Αντί­πο­δες

Η Εται­ρεία Συγ­γρα­φέ­ων απο­νέ­μει κά­θε χρό­νο σε πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νη/ο πε­ζο­γρά­φο βρα­βείο που θε­σπί­στη­κε στη μνή­μη του πε­ζο­γρά­φου και ιδρυ­τι­κού μέ­λους της Μέ­νη Κου­μα­ντα­ρέα (1931-2014) και σκο­πό έχει να ανα­δεί­ξει τις ση­μα­ντι­κό­τε­ρες νέ­ες πε­ζο­γρα­φι­κές φω­νές της χώ­ρας. Η Κρι­τι­κή Επι­τρο­πή απαρ­τί­ζε­ται από τους συγ­γρα­φείς και μέ­λη της Εται­ρεί­ας: Γιώρ­γο-Ίκα­ρο Μπα­μπα­σά­κη, Μα­ρία Φα­κί­νου, Κώ­στα Χα­τζηα­ντω­νί­ου.

ΒΡΑ­ΧΥΣ ΚΑ­ΤΑ­ΛΟ­ΓΟΣ (εκ­δό­σεις 2019 κα­τά αλ­φα­βη­τι­κή σει­ρά των συγ­γρα­φέ­ων)

Ισμή­νη Ζα­γο­ραί­ου, Εξ απρο­ό­πτου έρω­τες, Βακ­χι­κόν

Γιώρ­γος Θά­νος, Τα καύ­κα­λα, Ιωλ­κός

Βά­σω Κα­λα­ντί­δου, Στην πέ­τρα χα­ραγ­μέ­να, Ενύ­πνιον

Δή­μη­τρα Λου­κά, Κό­μπο τον κό­μπο, Κί­χλη

Μι­χά­λης Μα­λαν­δρά­κης, Patriot, Πό­λις

Άγ­γε­λος Μα­νου­σό­που­λος, Στην πό­λη των ξέ­νων, Bell

Γε­ωρ­γία Μι­χα­λα­ριά, Εκτρο­φείο θη­ρα­μά­των, Γκο­βό­στης

Κα­θώς τα υγειο­νο­μι­κά μέ­τρα δεν επι­τρέ­πουν εφέ­τος την πραγ­μα­το­ποί­η­ση της τε­λε­τής για την απο­νο­μή των Βρα­βεί­ων, που εί­χε ορι­στεί για τα τέ­λη Νο­εμ­βρί­ου στο Μέ­γα­ρο Μου­σι­κής, η πα­ρου­σί­α­ση θα γί­νει δια­δι­κτυα­κά στις αρ­χές του επό­με­νου έτους. Την ίδια χρο­νι­κή πε­ρί­ο­δο πρό­κει­ται να κυ­κλο­φο­ρή­σει, με την υπο­στή­ρι­ξη του Υπουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού, ει­δι­κή έκ­δο­ση σχε­τι­κά με τα Βρα­βεία της Εται­ρεί­ας Συγ­γρα­φέ­ων, σα­ρά­ντα χρό­νια από την ίδρυ­σή της και εί­κο­σι χρό­νια από τη θέ­σπι­ση των πρώ­των Βρα­βεί­ων της.

ΟΣΔΕΛ