12.9.20

Για πρώτη φορά η Google προχωρά σε συνεργασία με εκδότες Τύπου σε Αυστραλία, Γερμανία και Βραζιλία, καταβάλλοντας δικαιώματα

Όπως ανα­κοί­νω­σε πρό­σφα­τα ο αμε­ρι­κα­νι­κός τε­χνο­λο­γι­κός κο­λοσ­σός, προ­τί­θε­ται να προ­χω­ρή­σει στην
 υλο­ποί­η­ση προ­γράμ­μα­τος
αδειο­δό­τη­σης (licensing program), για την αμοι­βή των εκ­δο­τών Τύ­που και έχει ήδη υπο­γρά­ψει σχε­τι­κές συμ­φω­νί­ες με με­μο­νω­μέ­νους εκ­δο­τι­κούς ορ­γα­νι­σμούς στη Γερ­μα­νία, την Αυ­στρα­λία και τη Βρα­ζι­λία.
Η κί­νη­ση αυ­τή ση­μα­το­δο­τεί στρο­φή στη μέ­χρι σή­με­ρα πο­λι­τι­κή της Google,
 η οποία εντο­πί­ζε­ται στις χώ­ρες που πρώ­τες υιο­θέ­τη­σαν το σκε­πτι­κό του νέ­ου συγ­γε­νι­κού δι­καιώ­μα­τος Τύ­που, όπως προ­βλέ­πε­ται από την ευ­ρω­παϊ­κή οδη­γία 790/2019. 
Μέ­χρι τώ­ρα, όχι μό­νον αρ­νιό­ταν να απο­ζη­μιώ­σει τις εκ­δο­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, αλ­λά απαι­τού­σε να εκ­με­ταλ­λεύ­ε­ται το πε­ριε­χό­με­νό τους, χω­ρίς να κα­τα­βά­λει το σχε­τι­κό αντί­τι­μο.

Σύμ­φω­να με τον αντι­πρό­ε­δρο για τα νέα προ­ϊ­ό­ντα, Brad Bender, η Google ει­σά­κου­σε το αί­τη­μα για την ανά­γκη απο­ζη­μί­ω­σης των εκ­δο­τών Τύ­που για την εκ­με­τάλ­λευ­ση του πε­ριε­χο­μέ­νου τους και η κί­νη­σή της εί­ναι προς αυ­τή την κα­τεύ­θυν­ση. Όταν ρω­τή­θη­κε πώς θα αλ­λη­λε­πι­δρά­σει το πρό­γραμ­μα αυ­τό με την ευ­ρω­παϊ­κή νο­μο­θε­σία -σύμ­φω­να με την οποία οι εκ­δό­τες Τύ­που έχουν δι­καί­ω­μα να απαι­τούν απο­ζη­μί­ω­ση από τις ψη­φια­κές πλατ­φόρ­μες για την εκ­με­τάλ­λευ­ση του πε­ριε­χο­μέ­νου τους- απά­ντη­σε ότι η Google θα συ­νε­χί­σει να συμ­μορ­φώ­νε­ται προς τις εθνι­κές νο­μο­θε­σί­ες. O Brad Bender χα­ρα­κτή­ρι­σε το πρό­γραμ­μα αυ­τό ρι­ζι­κή αλ­λα­γή για την εται­ρία. Σύμ­φω­να πά­ντα με το υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος, το licensing program θα συν­δρά­μει τους εκ­δο­τι­κούς ορ­γα­νι­σμούς στην κε­φα­λαιο­ποί­η­ση του ποιο­τι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου τους και θα εν­δυ­να­μώ­σει τη σχέ­ση τους με τους ανα­γνώ­στες, με­τα­τρέ­πο­ντάς τους, σε βά­θος χρό­νου, σε πι­στούς συν­δρο­μη­τές. Η Google θα ανα­λά­βει επί­σης να κα­λύ­ψει το αντί­τι­μο για πρό­σβα­ση των χρη­στών σε άρ­θρα που απαι­τούν συν­δρο­μή.

Η Google έχει ήδη υπο­γρά­ψει συμ­φω­νί­ες με με­γά­λες εφη­με­ρί­δες όπως οι γερ­μα­νι­κές Der Spiegel, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Rheinische Post, οι αυ­στρα­λια­νοί όμι­λοι Schwartz Media, The Conversation and Solstice Media και οι βρα­ζι­λιά­νι­κοι ορ­γα­νι­σμοί Diarios Associados και A Gazeta. Σύμ­φω­να με τον Bender, η επι­λο­γή των εκ­δο­τών Τύ­που δεν εί­ναι η τε­λι­κή. Η πρό­θε­ση της εται­ρί­ας εί­ναι το πρό­γραμ­μα να απο­κτή­σει πα­γκό­σμια κά­λυ­ψη και ήδη βρί­σκε­ται σε συ­ζη­τή­σεις με εκ­δο­τι­κούς ορ­γα­νι­σμούς σε έξι ακό­μα χώ­ρες.

Υψη­λό­βαθ­μα στε­λέ­χη του Τύ­που κα­λω­σό­ρι­σαν την κί­νη­ση της Google, δεν έλει­ψαν όμως και οι από­ψεις που βλέ­πουν την αλ­λα­γή αυ­τή, στη στά­ση της κο­ρυ­φαί­ας πλατ­φόρ­μας, με σκε­πτι­κι­σμό. Τέ­τοια ήταν η αντί­δρα­ση του Ευ­ρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Εκ­δο­τών (European Publishers Council), κα­θώς, σύμ­φω­να με δή­λω­ση εκ­προ­σώ­πων του, η κα­τα­βο­λή αντι­τί­μου από τις κυ­ρί­αρ­χες ψη­φια­κές πλατ­φόρ­μες για την εκ­με­τάλ­λευ­ση πε­ριε­χο­μέ­νου, από το οποίο επω­φε­λού­νται, θα έπρε­πε να εί­ναι ο κα­νό­νας. Σύμ­φω­να με άλ­λα στε­λέ­χη του Τύ­που, οι συμ­φω­νί­ες κα­λύ­πτουν ορι­σμέ­νους μό­νο εκ­δό­τες, τα πο­σά εί­ναι σχε­τι­κά μι­κρά, ενώ θα ήταν προ­τι­μό­τε­ρο να επι­βλη­θεί από τον νό­μο η συ­στη­μα­τι­κή κα­τα­βο­λή αντι­τί­μου για την εκ­με­τάλ­λευ­ση του πε­ριε­χο­μέ­νου.

Όπως δια­φαί­νε­ται, η νέα τα­κτι­κή της Google εί­ναι να δια­σπά­σει την αγο­ρά, συμ­βαλ­λό­με­νη μό­νο με ορι­σμέ­νους με­γά­λους εκ­δο­τι­κούς ομί­λους, ώστε να ασκή­σει στη συ­νέ­χεια πί­ε­ση προ­κει­μέ­νου να απο­κτή­σει, με ιδιαί­τε­ρα ευ­νοϊ­κούς όρους, πε­ριε­χό­με­νο από τις μι­κρό­τε­ρες εκ­δο­τι­κές επι­χει­ρή­σεις. Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη απά­ντη­ση στη στρα­τη­γι­κή αυ­τή εί­ναι η συλ­λο­γι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση όλων των εκ­δο­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων με την Google και μά­λι­στα όχι σε εθνι­κό, αλ­λά σε πα­νευ­ρω­παϊ­κό και πα­γκό­σμιο επί­πε­δο. Με τον τρό­πο αυ­τό θα δια­σφα­λι­σθεί και η αμοι­βή των δη­μο­σιο­γρά­φων.