"Πιστεύω ότι είναι μεγάλο θέμα για τον τόπο μας ο «διπλός» εορτασμός σε διαφορετικές ημερομηνίες και με διαφορετική ονομασία αυτού του σημαντικότατου για τη Μακεδονία και την Ελλάδα γεγονότος. Το θέμα αυτό αναδεικνύει μία υποβόσκουσα αντιπαλότητα μεταξύ του Λιτοχώρου και του Κολινδρού για το ποιά από τις δύο κωμοπόλεις της Πιερίας είχε ιστορικά τα σκήπτρα στην Πιερία, αφού η Κατερίνη ήταν τότε ένα ασήμαντο «πόλισμα». Η αντιπαλότητα αυτή είναι άνευ σημασίας σήμερα και νομίζω αφορά μόνο τη μικρή τοπική κοινωνία των δύο αυτών κωμοπόλεων.
Πολύ λίγη σημασία έχει αν ο Πρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου ορίστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1878 ο Λιτοχωρινός ιατρός Ευάγγελος Κοροβάγκος ή αν την Επανάσταση την ευλόγησε στις 22 Φεβρουαρίου 1978 ο Επίσκοπος Νικόλαος (Λούσης) που είχε το Επισκοπείο του στον Κολινδρό.
Σημασία έχει ότι ήταν Ελληνική Μακεδονική Επανάσταση που κηρύχθηκε στην Πιερία και όχι μόνο. Συμμετείχαν σ΄αυτή και πάρα πολλοί εθελοντές από άλλα χωριά της Πιερίας και γρήγορα ενδυναμώθηκε με συμμετοχή αγωνιστών και πέρα απ’ αυτή, σχεδόν από όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Παρά την αποτυχία όμως της Επανάστασης, η κήρυξή της και ο αγώνας με τις θυσίες των συμμετασχόντων σ’ αυτή εμπόδισε την εφαρμογή της Συνθήκης του Αγ. Στεφάνου και απέτρεψε τη δημιουργία της «Μεγάλης Βουλγαρίας».
Πρέπει συνεπώς να εορτάζεται ενωτικά και με μεγαλοπρέπεια σε όλο το Νομό Πιερίας σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Τώρα μάλιστα που μετά την παράδοση του ονόματος, της γλώσσας και της εθνικότητας στους σλάβους γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
Δεν είναι δυνατόν οι σλάβοι να εορτάζουν την ψευτοεπανάσταση του Ήλιντεν και εμείς να υποβαθμίζουμε τη δική μας Επανάσταση που έγινε μάλιστα 25 χρόνια νωρίτερα!
Την πρωτοβουλία πρέπει να τον έχουν τα νέα Συμβούλια και οι νέοι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αναδείχτηκαν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου."