Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινούν οι εργασίες του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο έχει ως κεντρικό σύνθημα «το μέλλον αρχίζει τώρα», με στόχο
να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος.
«Σήμερα, μετά από την μεγάλη πολιτική αλλαγή που τόσο είχε ανάγκη η Ελλάδα, είμαστε πλέον έτοιμοι για μια νέα εθνική προσπάθεια. Γιατί το μέλλον αρχίζει τώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας το 13ο Συνέδριο της ΝΔ.
«Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση, το ψέμα και την μιζέρια», ανέφερε, τονίζοντας ότι «η ΝΔ έχει την πολιτική υπεροχή συσπειρώνοντας τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας».
«Η ΝΔ είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη», συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η μεγάλη πολιτική αλλαγή δεν θα μπορούσε να συντελεστεί «αν η παράταξη δεν ακολουθούσε αυτό που πρότεινα από την πρώτη στιγμή που με εκλέξατε αρχηγό της: Να έχει άγκυρα την παράδοσή της. Πυξίδα της, την πρόοδο. Και καύσιμα στο ταξίδι της, την ανανέωση και την τολμηρή σκέψη».«Κατάφερε, έτσι να φέρει κοντά της ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό στόχο: Την προκοπή της χώρας. Δεν θα σταματήσω να το λέω: Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όλους και για όλους!» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η αλαζονεία και η αυταρέσκεια στην εξουσία είναι κακός σύμβουλος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε «η χώρα μας έχει σήμερα την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη και η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο -σε οργάνωση- κεντροδεξιό κόμμα».
«Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του. Φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα. Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Απ’ την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος», σημείωσε.
«Έχουμε ψηφίσει στις πρώτες 130 μέρες, 25 νόμους και τη Συνταγματική αναθεώρηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι είχε υποσχεθεί μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ 22% για όλους.
Αναφέρθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ και σημείωσε «Ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά - την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα- είναι που τροφοδοτεί την διαρκή μας ανανέωση».
«Πρέπει όλοι να πετάξουν την αρχαία σκουριά των κούφιων λόγων και διλήμματα που δεν έχουν νόημα στη σύγχρονη εποχή όπως καλός κρατισμός ή κακή αγορά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «ευθύνη μου είναι να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και όχι μόνον αυτών που μας ψήφισαν».
«Χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι κανόνες του κράτους του δικαίου και του κοινοβουλευτισμού είναι σημαντικοί», πρόσθεσε και τόνισε πως «δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα παραμένουν, πάντως, οι σταθμοί της φιλελεύθερης αντίληψης στη χώρα: Οι αρχές του Συντάγματος του 1911 και του 1975».
«Γιατί αν και σε διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, αμφότερες είχαν δύο κομβικούς στόχους. O Βενιζέλος φρόντισε για την συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, ικανού να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική άνοδο ενώ ο Καραμανλής πρόσφερε το αντίβαρο του ισχυρού πολίτη. Που αυτεξούσιος και μορφωμένος, θα μπορεί να δημιουργεί. Αλλά και θα αντιστέκεται στην τυχόν αυθαιρεσία του κράτους», υπογράμμισε.
«Αυτό το θεμελιώδες δίπολο - ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης- υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να καρποφορήσει η ατομική ελευθερία και να φέρει συλλογική ευημερία αποτελεί η κοινή εκκίνηση. Και αυτή υπηρετείται μόνο με το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Που δεν έρχονται με την εξίσωση προς τα κάτω. Ενώ εμείς πρεσβεύουμε το αντίθετο: Ίσο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους», συνέχισε.
«Συστατικό του Φιλελευθερισμού, όμως, είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο. Μόνο η ανάπτυξη με όχημα τον ιδιωτικό τομέα φέρνει την ευημερία του πολίτη, συμπλήρωσε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο από τον οικονομικό ανορθολογισμό που πλήττει κυρίως του πιο αδύναμους και ευάλωτους», τόνισε.
«Είπαμε ότι θα απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμια από τη βία, ότι οι καταλήψεις θα είναι παρελθόν , οι συνοικίες της Αθήνας θα παραδοθούν ελεύθερες από ναρκωτικά και το κάνουμε πράξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σημαντική και κατοχυρώσαμε συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είπε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε εκτενείς αναφορές στη σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, λέγοντας ότι η σχετική ρήση του Θεοτοκά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
«Ύστερα από τέσσερις μήνες, η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική: Η οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, τα capital controls είναι παρελθόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο υψηλότερος από το 2008 και δανειζόμαστε με τα χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ, ανέφερε.