16.1.24

π. Παύλος Ντούρος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης: "Περνάμε μια ζωή κάνοντας παρέα με έναν άγνωστο..."

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός δια στόματος π. Παύλου Ντούρου.
· Περνάμε μια ζωή κάνοντας παρέα με έναν άγνωστο, τον ευατόν μας.
· Εάν αναγεννηθούμε εσωτερικά τότε είμαστε πραγματικά Ελεύθεροι.
· Αυτά δεν τα λέω για να κάνετε κακό … αλλά να κλαίτε που δεν δέχτηκαν Χριστό και να μετανοήσουμε εμείς για αυτούς.
· Οι Άγιοι ενθρονίζονται στις καρδιές των ανθρώπων.
· Αυτός ο άμβωνας που σας κηρύττω είναι ο τάφος μου.  

   

  

Πρώτος ομιλητής για το έτος 2024 ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης π. Παύλος Ντούρος και διευθυντής του Κέντρου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Φώτιος». Θέμα της ομιλίας ήταν: «Ο φωτιστής και διδάχος του Γένους μας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».

Ο κ. Κων. Κορομπίλης Πρόεδρος της Σχολής ανοίγοντας την εκδήλωση εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου «Ο Ηράκλειτος» που τραγούδησε έξοχα και θαυμάσια τραγούδια υπό την διεύθυνση της Χοράρχη κ. Μαρίκας Φωτοπούλου.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη εις την μνήμη του π. Λουκά Φιλοθεϊτη ο οποίος μίλησε εις την σχολή τρείς φορές. Την 21-10-1991 με θέμα: «Τι εστίν Άνθρωπος;», την 27-1-2003 με θέμα: «Από πού; Τι περιμένεις;» και την 22-3-2004 με θέμα: «Ο Σταυροαναστάσιμος βίος του Ορθόδοξου Χριστιανού». Την 4η φορά αρνήθηκε αλλά κάτι δεν τον ανάπαυε, αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση αλλά δεν πρόλαβε, γιατί την 10.1.2022 κοιμήθηκε. Απευθυνθήκαμε εις τον κατά σάρκα ανεψιό του π. Παύλο ο οποίος και οφειλετικώς δέχθηκε την πρόσκληση. 
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είναι ο προστάτης Άγιος της Σχολής γονέων Κατερίνης και έχει ιδιαίτερη σημασία η αφιερωματική ομιλία για όλους εμάς.

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε εις τον π. Παύλο για να αναπτύξει το θέμα. Είπε, μεταξύ άλλων: Να ποθούμε τον Χριστό και να αγωνιζόμαστε για την κάθαρση της καρδίας, έρχεται η χάρις του Κυρίου αλλάζει ο άνθρωπος βελτιώνεται.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είναι από τα αγαπητά πρόσωπα Αγίων στον ελληνορθόδοξο χώρο, αγίασε, και επειδή αγίασε εισέρχεται αυτομάτως σε όλους όσους πιστεύουν στο Θεό. Γνωστά τα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Μερικά τον καθιστούν ξεχωριστό και επίκαιρο. Βοήθησε τα μέγιστα σε εποχή δύσκολη να γίνουν σχολεία. 
«Τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Ίδρυσε 210 σχολεία για κοινά γράμματα, κάποιοι ερευνητές τα ανεβάζουν σε 1.300 με 1.500 και ίδρυσε ακόμη 10 σχολεία ελληνικά (σημερινά πανεπιστήμια). Εις τα σχολεία για κοινά γράμματα είχε άμεση επιμέλεια συντήρησης και λειτουργίας. Λόγω αυτής της δράσης του εκτιμάται και τον σέβονται ακόμη και αυτοί που δεν πιστεύουν. Όλα είναι πνευματικά, όλα έχουν σχέση με το δημιουργό του παντός. Ανάλογα με το πόσο υγιές νοούν τα διάφορα ζητήματα με αυτόν τον προσανατολισμό είναι σαφέστατα πνευματικά.

Δημοτικά τραγούδια το περιεχόμενό τους βιώθηκε, είναι ιστορίες ζωής είναι αίμα καρδιάς. Είναι αγωνία, δάκρυα, ιδρώτας και αίμα λαού. Κανείς δεν παίζει με αυτά. Δεν επιτρέπεται να γίνεται. Δεν μπορούμε να παίζουμε «εν ου παικτοίς».

Δεν ήταν μύθοι, ούτε «συνωστισμοί». 
Είμαστε συνεχιστές των Ιστορικών γεγονότων. Σκοτάδι σκλαβιάς και αμάθειας, κάποιοι να ανάψουν το φως της γνώσεως και της ελευθερίας. Στα σκοτάδια από φόβο λέμε και κανένα «Παναγιά μου». Μέσα στο τεχνητό φως κάνουμε παληκαριές και γινόμαστε υβριστές των Θείων.

Η αγιότητα εκδηλώνεται πάντα ως φως. Εις την μεταμόρφωση του Χριστού, έλαμψε το φως του Κυρίου.. Μεταμορφωνόμαστε δια της αγιότητας. Ακτινοβολούν οι Άγιοι το «κεχαριτωμένο φως».
 Ο Αβάς Σισώης όταν πέθανε έλαμπε το πρόσωπό του. Πριν παραδώσει την ψυχή τον άκουσαν να λέγει ¨Οι Άγγελοι ήλθαν να με πάρουν και τους παρακαλώ να με αφήσουν λίγο να βάλω αρχή μετάνοιας. Οι παριστάμενοι πατέρες είπαν «είναι τέλειος».

Οι Άγιοι έγιναν ό,τι μεγαλύτερο μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος . Μέγιστο κατόρθωμα να καθαρίσει κανείς τον εαυτό του. Να επιτρέψει το πυρ της θείας χάριτος να κάψει τα πάθη του, ό,τι φιλόϋλο υπάρχει μέσα του. Να αποκτήσουμε ταπείνωση. Αποκαλύφθηκαν ενώπιον του Θεού οι Άγιοι. Εισήλθε η χάρις του Χριστού, γιάτρεψε, θεράπευσε, έκλεισαν πληγές. Ζωή ήρεμη και ειρηνική κοντά εις τον Χριστό. Το πυρ που καθάρισε τον τόπο γίνεται φως που ακτινοβολεί .Αυτός που παραδέχεται ειλικρινά την ατέλειά του είναι τέλειος.

Διαβαθμίσεις στην εν Χριστώ πορεία. Οι Άγιοι έκαναν τα σπουδαία, εμείς ας αρχίσουμε από τα μικρά. Να αρχίσουμε να ζούμε με τον Χριστό στην καρδιά μας. Αν κλείσουν τα μάτια χωρίς να έχουν ανοίξει τα εσωτερικά μάτια εις τον Χριστό τι θα γίνει; Ο πατροκοσμάς έλεγε «Είμαι ένας δάσκαλος φτωχός, μα άλλος πιο καλός δάσκαλος από τον θάνατο δεν υπάρχει» ο θάνατος μας μαθαίνει την ασημαντότητα της ύπαρξης του ανθρώπου.

Εις τα κοινωνικά θέματα παρείχε στήριξη των οικογενειών και παρηγοριά εις τους πάσχοντες. Προσωπικότητα με μεθοδικότητα και συνέπεια και οργανωτικός νους.

Ο πατροΚοσμάς πραγματοποίησε τρείς περιοδείες. Την 1η από το 1761 έως 1763, την 2η 1763 έως 1773 και την 3η 1774 έως 1779. Κατά την 2η περιοδεία πέρασε και από την Πιερία από Ζιάζιακο, Άνω Μηλιά όπου τοποθέτησε Σταυρό σε ένα δένδρο, το οποίο ζει μέχρι σήμερα χωρίς να έχει μεγαλώσει και σώζεται και ο πηγμένος Σταυρός.

Κατά την 1η περιοδεία είχε 3-4 βοηθούς. Κατά τις επόμενες είχε ολόκληρο κινητό αποστολικό σταθμό. Υποκινεί πλουσίους να πληρώσουν το μεταγωγικό υποζύγιο με τον λυόμενο άμβωνα δώρο του Κούρτ πασά. Έχει καλές σχέσεις και με Τούρκους, γιατί ήταν όντως άνθρωπος του Θεού. Αντικρίζει με αληθινή στοργή κάθε άνθρωπο. Χρησιμοποιεί τον διάλογο με το ακροατήριο καθώς διδάσκει, είναι πιο παραστατική η διδασκαλία του. Δεν είχε καλές σχέσεις με όσους δεν είχαν καλή σχέση με τον Χριστό, δηλαδή Εβραίους και όσους βλασφημούν τον Χριστό και Παναγία. Διακήρυττε «Αυτά δεν τα λέω για να κάνετε κακό αλλά να κλαίτε που δεν δέχτηκαν Χριστό και να μετανοήσουμε εμείς για αυτούς».

Εις τις περιοδείες του μετέφερε σταυρούς, λυόμενα μανουάλια, κεριά, μαντήλες για τις γυναίκες, χτένια για τους άνδρες (συνιστούσε να αφήνουν γένια, ως σύνδεση με Βυζάντιο) δίδασκε αρρενωπότητα, (να μοιάζετε εξωτερικά με Αγίους), χαρτιά και μολύβια για να γράφουν διδαχές, προσκυνητάρια με εικόνες για να θυμούνται τη Χριστιανική πίστη τους. Είχε μαζί του, επίσης, χτίστες για να χτίζουν εκκλησίες και σχολεία και δασκάλους. Ειδοποιούσε για την άφιξή του και όπου πήγαινε έκανε ευχέλαιο, Θεία Λειτουργία και εξομολογούσε. Ολόκληρο επιτελείο είχε, πνευματική εκστρατεία. Πίστη και αγάπη χρειάζεται και δικτυώνει ο Θεός την πίστη των ανθρώπων που φρονούν «τα αυτά». Στις συνάξεις συγκεντρώνονταν πολύς κόσμος από 3.000 έως 16.000. Διακινδύνευε πολλά, ορμούσε μέσα στα πάντα, όλος φωτιά. Πήγαινε μόνος σε λημέρια ληστών και οδηγούσε ληστές εις τον παράδεισο. Συμβούλευε να έχουν μεγάλες κολυμβήθρες και να βυθίζεται ολόκληρο το παιδί μέσα για να είναι ακέραιη η βάπτιση

Φοβερός δάσκαλος με τρεις βασικές διδαχές έλεγε τα αναγκαιότερα. Μιλούσε για:

· α) Αγία Τριάδα και δημιουργία του κόσμου

· β) καινή διαθήκη( Ευαγγελισμός Θεοτόκου μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη) και

· γ) από Μ. Πέμπτη, Σταύρωση, Ανάσταση, Ανάληψη και Έσχατα.

Λίγα λόγια με ουσία, χάρη του Αγίου Πνεύματος μεταμόρφωνε κοινωνίες. Έπειθε γυναίκες να δίνουν κοσμήματα για χτίσιμο εκκλησιών και σχολείων. Αγία Τριάδα, Πανάγαθος και πολυέλαιος Θεός είναι ένας και Αγία Τριάς, Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Όποιος λέει ότι υπάρχουν πολλοί Θεοί είναι διάβολος. Ο Θεός ακατάληπτος, ανερμήνευτος, παντοδύναμος, όλος Φως , σαν τον ήλιο άναρχος πατέρας αλλά τρεις συνθέτουν. Ακτίνες είναι ο συνάναρχος Υιός, φως που απλώνεται σε όλο τον κόσμο το ομοούσιον Άγιο Πνεύμα. Με εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία με φόβο και ευλάβεια έρχεται η χάρις του Αγίου Πνεύματος και γίνεται η κατανόηση της Αγίας Τριάδας.

Απέβλεπε με έργο, ιεραποστολική δράση και κήρυγμα για να επέλθει εσωτερική, καρδιακή απελευθέρωση του Λαού χωρίς την οποία καμία άλλη ελευθερία δεν έχει σημασία και αξία.

Σήμερα η πατρίδα είναι ελεύθερη. Νοιώθουμε ελεύθεροι σε μια ελεύθερη πατρίδα; Αρκεί αυτό που παρέχεται από πολιτικά πολιτειακά όργανα μας κάνει να νοιώθουμε ελεύθεροι κατά Θεόν; Στην ουσία δεν είμαστε. Έλεγε κάποιος αληθινά πνευματικός άνθρωπος: Αν παρατάσσονταν από τη μια πλευρά όλη η ανθρωπότητα και από την άλλη ο Χριστός θα πήγαιναν με τον Χριστό! 
 Τι τον ωθούσε στο ξέφρενο τρεχαλητό προς το μαρτύριο;
1. Η αγάπη για αυτά που κήρυττε.
2. Είχε «το κεφάλι του στο τορβά»
3. Θρόνος, άμβωνας, σκαμνί, εγώ το ονομάζω τάφος και εγώ ο νεκρός από μέσα που σας μιλάω. Νεκρός ως προς τον κόσμο.
4. Όντως ελεύθερος για αυτό έλεγε όσα έλεγε.
5.«Πας ο ων εκ της αληθείας ακούει μου της φωνής μου» (Ιησούς Χριστός).

Ο πατρό Κοσμάς μαρτύρησε το 1779. 
‘Έστειλε επιστολή εις τον αδελφό του Χρύσανθο (μορφωμένος και ιερομόναχος) εις την οποία απαριθμεί το έργο του.
 «Πήγα εις την πατρίδα και ασπάστηκα το ιερό χώμα της». 
1.000Χριστιανοί με αγαπούν και ένας όχι και τόσο. 1.000 Τούρκοι με αγαπούν και ένας όχι και τόσο. 1.000 Εβραίοι με μισούν και ένας όχι. Είμαι ένας δάσκαλος φτωχός.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιο Μακρής, η εκπρόσωπος του βουλευτού της Νίκης κ. Κομνηνού Δελβερούδη και πλήθος κόσμου που απόλαυσε την υπέροχη αυτή εκδήλωση. Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτριο Γατσιό – Πεσερίδη για τις φωτογραφίες και την βιντεοκάλυψη της εκδήλωσης και το Ανθοπωλείο Δεμερτζίδης για τον στολισμό της αίθουσας.


Η επόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 με ομιλητή τον Δρ. Μάνο Δανέζη αστροφυσικό - ομότιμο καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Οι παράλληλες κοσμολογικές προτάσεις Δημοκρίτου και Reimann».