16.1.24

Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή του Νίκου Αλεξίου «Ελευσίς» στην Κατερίνη- 50 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ποιητική συλλογή ¨Ελευσίς¨ του καθηγητή του Δημόσιου Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Queens College, Νίκου Αλεξίου, παρουσιάστηκε στην Κατερίνη τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στην αίθουσα βιβλιοθήκης του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι : Ηλίας Τσολακίδης, εκπρόσωπος ομάδας εθελοντικής δράσης Κατερίνης και ο Γρηγόρης Παπαχρήστου, Πρόεδρος Φεστιβάλ Ολύμπου, ο οποίος σύστησε στους Κατερινιώτες τον ποιητή και  του πρόσφερε εκ μέρους του ΟΡΦΕΟ  τον συνοπτικό επετειακό τόμο της ιστορίας του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Κώστας Μυστακίδης απήγγειλε ποιήματα στη διάρκεια της βραδιάς, που ολοκληρώθηκε με απαγγελίες φοιτητριών από τη Νέα Υόρκη, στα αγγλικά, καθώς η ποιητική συλλογή είναι δίγλωσση. Παρούσα στην εκδήλωση και η εικαστικός κ Σαμαρά έργα της οποίας περιλαμβάνονται στην έκδοση.
Η Εστία Πιερίδων Μουσών και συγκεκριμένα τμήμα της Χορωδίας υπό τη Δ/νση του Μαέστρου Ευθύμη Μαυρίδη, παρουσίασε μουσικά έργα ελλήνων και ξένων συνθετών, διανθίζοντας την εκδήλωση με ωραία ακούσματα.
Η ποιητική συλλογή «Ελευσίς» σχεδιάστηκε από τον Νίκο Αλεξίου με αφορμή την επιλογή της πόλης της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023.
  


Η ποίηση του Νίκου Αλεξίου.

Για την έκδοση μίλησε ο συμπολίτης μας συγγραφέας -ποιητής Θεοχάρης Μπικηρόπουλος ο οποίος μεταξύ των άλλων υπογράμμισε:
Η ποιητική συλλογή ΕΛΕΥΣΙΣ γίνεται αφορμή, να θυμηθούμε τον Αμερικανό συγγραφέα Χένρι Μίλερ που έγραψε για την ΕΛΕΥΣΙΝΑ στον «Κολοσσό του Μαρουσιού»:«Στην πραγματικότητα, η Ελευσίνα είναι ανέπαφη. Τα παλιά συντρίμμια, η διασπορά, το θρυμμάτισμα, η σκόνη είμαστε εμείς. Η Ελευσίνα ζει με μια ζωή αιώνια, ανάμεσα σ’ έναν κόσμο που βρίσκεται στην αγωνία του ψυχομαχητού».
Σημείωσε επίσης ότι " η ποίηση του Αλεξίου, είναι ιστορία, είναι συνομιλία με τον θάνατο, τη γέννηση, τον έρωτα, είναι μηνύματα, είναι ιδέες, στοχασμοί, εικόνες, η μετάβαση από το σκοτάδι στο φως και ότι προκαλεί στον καθένα…Ο ποιητής Νίκος Αλεξίου, σκαλίζει κατά κάποιο τρόπο τις στάχτες του σήμερα για να βρει από κάτω, σκεπασμένες κάποιες σπίθες που θα ανάψουν όχι μόνο τη φλόγα του ελληνικού πνεύματος, αλλά να εκπέμψουν το φως που χρειαζόμαστε σήμερα...".
Ολοκληρωνοντας ο κ. Μπικηρόπουλος σημείωσε:
"Ανάμεσα στον αρχέγονο μύθο και το σήμερα, «από τα βαθιά σκοτάδια» ως την «υψηλή λύπη του ουρανού», μπορούμε «να αντέξουμε να περπατήσουμε το δρόμο από τις Θερμοπύλες ως την Ποσειδωνία».
Η αέναη κυκλική εναλλαγή ζωής και θανάτου των επανενσαρκώσεων της ψυχής είναι «ο μυστικός λόγος»της ποίησης και των χρωμάτων,που αναδεικνύει«τον καημό της βροχής». Οι θεοί έχουν δώσει τη δύναμή τους στους ανθρώπους,για να προκαλούν τραγωδίες, «μήτηρ Ενόλα» αντί για ρόδα αμάραντα, μανιτάρια της Χιροσίμα και κάθε Χιροσίμας ή Ναγκασάκι, για να φτιάχνουμε οι άνθρωποι τη δική μας ιστορία ή οι άνθρωποι εν τέλει να αλλάζουμε την ιστορία άλλων ανθρώπων, προκαλώντας τη μετάβαση από το φως στο σκοτάδι, από τη ζωή στο θάνατο. Γιατί ποτέ δε μάθαμε το «αλφαβητάρι της δικαιοσύνης». Δίκαιο και άδικο, βρίσκει την αλήθεια για όλους: στον κάτω κόσμο".

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ Αλεξίου, μιλώντας ελληνικά αλλά και αγγλικά για το αμερινάκινο ακροατήριο των φοιτητών, μίλησε για την σύγκρουση  του προφορικού με τον γραπτό λόγω, την "απώλεια" της αληθινής ποίησης με την τυπογραφεία, αλλά και τον ρόλο της ποίησης να οδηγήσει από το σκοτάδι στο φως. 
"Ο ποιητής γράφει όταν έχει κάτι να πει. Πως γίνεται αυτό δεν έχει εξήγηση. Σημασία έχει, αυτό που γίνεται στην περιφέρεια της Ελλάδας, εδώ στην Κατερίνη απόψε και πιο μακριά, στην περιφέρεια που λέγεται διασπορά. Δεν είναι καθόλου εύκολο, να γράφεις ποίηση στα ελληνικά, στην Αστόρια, σε μια ξένη χώρα... Κι εμείς μια περιφέρεια είμαστε και μάλιστα μακριά από την Αθήνα...Αυτό όμως που κάνετε στην Κατερίνη, αυτό έχει την αξία του. Με αυτό θα δρέψουμε τους καρπούς της ελληνικής γλώσσας, που είναι γεμάτη εικόνες και ήχους...".
   







Ο πρόεδρος του φεστιβάλ Ολύμπου  κ. Παπαχρήστος θα ξεναγήσει  στη διάρκεια της παραμονής του στην Πιερία τον κ. Αλεξίου στο Αρχαίο Δίον, στο Μουσείο, στο Αρχαιολογικό Πάρκο και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λιτόχωρο.
Έκπληξη στη βραδιά η παρουσία του Θανάση Μπατάλα, ο οποίος παρουσίασε live για πρώτη φορά σε κοινό το νέο του τραγούδι, "θα με θυμάσαι" αποσπώντας το χειροκρότημα για τη μελωδία και τον στίχο.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο Θανάσης Μπίντας πρόεδρος των "Ολυμπίων εν Δίω", ο οποίος επεσήμανε ότι οι ιδρυτές της Ελευσίνας, ήταν οι αρχαίοι κάτοικοι των Λειβήθρων Πιερίας(σημερινή Λεπτοκαρυά), πατρίδας του Ορφέα, οι οποίοι ηττήθηκαν από τους Αθηναίους, ίδρυσαν όμως την Ελευσίνα και τα Ελευσίνια Μυστήρια... που έχουν τις ρίζες τους στα Ορφικά Μυστήρια. "