Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 20-11-2023 στη Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης με επίσημη καλεσμένη την Πρόεδρο του Ε.Ο.Τ. κ. Άντζελα Γκερέκου.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη».
Η εκδήλωση έγινε σε Συνδιοργάνωση με το με τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ του Δήμου Κατερίνης, με το Επιμελητήριο Πιερίας, την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και τα Mediterranean Ηotels Β. Λάμπρου Α.Ε.
Την έναρξη της εκδήλωσης ξεκίνησε η Χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Ευθύμη Μαυρίδη.
Η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου αφού ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Πρόεδρο κο Κορομπίλη, όσο και όλο το Δ.Σ της Σχολής Γονέων για την τιμητική πρόσκληση να είναι σήμερα μαζί μας, στα πλαίσια των ομιλιών που προγραμματίζει η Σχολή Γονέων, αναφέρθηκε στο πως ο αειφόρος - βιώσιμος προορισμός είναι εκείνος, όπου το σύνολο των τουριστικών δράσεων οφείλει να σέβεται το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό του τόπου- υλικό και άυλο- καθώς και τον αυθεντικό χαρακτήρα των τοπικών κοινοτήτων. Για την Ελλάδα αλλά και την περιοχή της Κατερίνης, υπογράμμισε πως ο Πολιτισμός και η ελληνική Διατροφή με τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα θα πρέπει να είναι σε οργανική σύζευξη με την τουριστική ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας έτσι το βιώσιμο πρόσημό της.
Αναφερόμενη ειδικά στον Όλυμπο θα τόνισε πως αποτελεί όχι μόνο τεράστιο κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία αλλά για ολόκληρη τη χώρα καθώς διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε κορυφαίο, διεθνές τοπόσημο αειφόρου, βιώσιμου προορισμού.
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολύ συχνά γίνεται παρερμηνεία του όρου βιώσιμος τουρισμός. Πολλοί τον ταυτίζουν αποκλειστικά και μόνο με τον ‘’πράσινο’’ τουρισμό, τον φιλικό δηλαδή προς το περιβάλλον. Ο όρος βιώσιμος τουριστικός προορισμός είναι πολύ ευρύτερος και αφορά όλον τον κύκλο της δράσης, οργάνωσης και διαχείρισης του προορισμού.
Κατά την διάρκεια ομιλία της, έδωσε πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς της Π.Ε. Πιερίας για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί για τον χαρακτηρισμό της Πιερίας ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και την μετεξέλιξη του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής ως Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης του Προορισμού.
Ο αειφόρος, ο βιώσιμος τουρισμός είναι εκείνο το μοντέλο ανάπτυξης του κλάδου, που τηρεί και εφαρμόζει το τρίπτυχο: σεβασμός στο Περιβάλλον, σεβασμός στον Πολιτισμό-υλικό και άυλο- και βεβαίως Σεβασμός στον αυθεντικό χαρακτήρα των τοπικών κοινοτήτων και στην καθημερινή ποιότητα ζωής των κατοίκων, αποτρέποντας φαινόμενα υπερτουρισμού.
Η Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. τόνισε ότι πέρα από την φροντίδα και συντήρηση αρχαιολογικών τόπων, μνημείων, μουσείων σημαντική είναι και η διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς: των ηθών και των εθίμων, των τοπικών χορών και τραγουδιών, της ντόπιας κουζίνας κάθε τόπου. Γεγονός που αναζητά ο σύγχρονος επισκέπτης, που επιθυμεί να γνωρίσει πιο παρθένους προορισμούς που διατηρούν την αυθεντική πολιτιστική ταυτότητα τους, ελπίζοντας να νιώσει και κείνος για λίγο σαν ντόπιος. ‘’LIVE LIKE A LOCAL’’, όπως λέγεται αυτή η τάση στο τουριστικό marketing. Ανάφερε ότι δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η χάραξη ενός αειφόρου τουριστικού μοντέλου, οφείλει πρώτα από όλα, να θέτει στο επίκεντρο της ανάπτυξης τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες και βεβαίως τα οφέλη των δράσεων να διαχέονται δίκαια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, που θα προσφέρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες ως αποτέλεσμα να παραμένουν οι νέοι άνθρωποι στο τόπος τους.
Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μιας χώρας συνεπάγεται τη δίκαιη διάχυση των οφελών σε όλη την επικράτεια - της Ελλάδας εν προκειμένω- και όχι μόνο στους διεθνώς προβεβλημένους προορισμούς μας.
Επιβάλλεται λοιπόν μια στρατηγική διασποράς των τουριστικών ροών στο χώρο και στο χρόνο.
Πολύ συχνά ο τουρισμός χαρακτηρίζεται ως η ατμομηχανή- η λοκομοτίβα της εθνικής οικονομίας.
Το βιώσιμο μοντέλο τουρισμού εγγυάται στο 100% τη δυναμική αυτής της ατμομηχανής. Γιατί;
Γιατί αειφόρος τουρισμός σημαίνει ότι η τουριστική οικονομία βρίσκεται σε άμεση σύζευξη με τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και φυσικά με τον τομέα των υπηρεσιών του εκάστοτε προορισμού.
Αναφερόμενη στο πολύπτυχο που λέγεται αειφόρος τουρισμός τόνισε τα εξής:
Βιώσιμος προορισμός σημαίνει ηθικός προορισμός, με σταθερό κώδικα αξιών και αρχών όπως η αρχή της συμπερίληψης. Τουρισμός για όλους, για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Πρέπει να νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι που η Ακρόπολη και άλλοι αρχαιολογικοί τόποι είναι πλέον προσβάσιμοι για χιλιάδες συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες.
Να νιώθουμε περήφανοι που στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή 250 προσβάσιμες παραλίες.
Το Κέντρο Ημέρας για την Άνοια «Παναγία η Βηματάρισσα» εδώ στην Κατερίνη, προσφέρει βεβαίως πρωτίστως στήριξη στους πάσχοντες συμπολίτες μας και τους οικείους τους, ταυτόχρονα όμως θέτει και τις βάσεις ώστε η κοινωνία της Πιερίας, να αποτελέσει κάποια στιγμή πρότυπη Κοινότητα Φιλική προς την Άνοια, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το διεθνές κοινό. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η υλοποίηση του πολλαπλού στόχου που ονομάζεται βιώσιμος τουρισμός προϋποθέτει ένα σύνθετο πλέγμα δράσεων, στο οποίο εμπλέκονται μια σειρά από φορείς: η Πολιτεία- μια σειρά από συνεργαζόμενα Υπουργεία- η Αυτοδιοίκηση, ο κόσμος του επιχειρείν- της εργασίας και φυσικά οι ίδιες οι τοπικές κοινότητες των προορισμών.
Είναι ευτυχής συγκυρία ότι, ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με συνεργασία, συντονισμό και συνέπεια εργαζόμαστε για τον ίδιο στόχο.
Οι εναλλακτικές μορφές, ήπιας έντασης, όπως είναι ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, οι δραστηριότητες κοντά στη φύση, η γαστρονομία αποτελούν θεματικές τουριστικές δράσεις που σέβονται το φυσικό και τοπικό κοινωνικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα αυτές οι μορφές τουρισμού δεν έχουν εποχικότητα άρα εξασφαλίζουν βιώσιμη λειτουργία της τουριστικής οικονομίας 12 μήνες το χρόνο.
Ο τόπος της Πιερίας, όπως και κάθε γωνιά της πατρίδας μας, προσφέρει ένα μαγικό καλειδοσκόπιο τέτοιων αυθεντικών εμπειριών.
Ο τόπος φιλοξενεί ένα τεράστιο πολιτιστικό αποτύπωμα από τους αρχαίους έως και τους νεώτερους χρόνους: το αρχαίο Δίον με το ομώνυμο Μουσείο, η Πύδνα, το βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα, ο γραφικός Παλαιός Παντελεήμων, το μπαλκόνι στον Όλυμπο, όπως έχει χαρακτηριστεί, με τα εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής και φυσικά ένα πλήθος ευρημάτων της βυζαντινής περιόδου, μεταξύ των οποίων και θαυμάσιοι ναοί και μοναστήρια.
Όλα αυτά καθιστούν την Πιερία σε προορισμό – μαγνήτη για τους λάτρεις του πολιτιστικού και προσκυνηματικού τουρισμού.
Η Πρόεδρος τόνισε ότι η περιοχή αποτελεί ιδανικό προορισμό χειμερινού και ορεινού τουρισμού. Τα Πιερικά Όρη, η μυθική κατοικία των 9 Μουσών, με το χιονοδρομικό κέντρο το οποίο χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης από την Πολιτεία, με το πανέμορφο Ελατοχώρι και την μοναδικού κάλους φυσική ομορφιά μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Παράλληλα, η γη της Πιερίας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα από τα καλύτερα περιβόλια όλης της χώρας.
Τα ακτινίδιά της μα και μια σειρά από άλλα φρούτα όπως οι φράουλες Σβορώνου, τα κεράσια Ράχης, τα βερίκοκα Κάτω Αγιάννη, τα ροδάκινα Αιγινίου, τα σταφύλια Κίτρους είναι διάσημα για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους.
Πεδίο δόξης λαμπρό για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού.
Μιλώντας για τις δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής η κα Γκερέκου αναφέρθηκε στην ύπαρξη βιοτεχνιών και εργαστηρίων παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων.
Η ενίσχυση αυτών των μονάδων όπως και ευρύτερα η αναγέννηση των λαϊκών τεχνών είναι χρέος και ευθύνη μας απέναντι στην παράδοσή μας αλλά είναι και επιθυμία του σύγχρονου ταξιδιώτη. Αυτές τις μοναδικές εμπειρίες αναζητά ο συνειδητοποιημένος ταξιδιώτης.
Εδώ λοιπόν στην Κατερίνη μπορεί να δημιουργηθεί ένας άλλος πόλος βιώσιμου τουρισμού, ο τουρισμός πόλης. Το λεγόμενο city break αποτελεί διεθνώς την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
Πρόσφατα δε παρατηρείται μια μεγάλη στροφή των ταξιδιωτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τις μικρότερες, πιο ανθρώπινες πόλεις.
Όλες αυτές τις μοναδικές εμπειρίες ο τόπος τις προσφέρει απλόχερα σε ένα μοναδικού κάλλους φυσικό τοπίο.
Η πανέμορφη Ολυμπιακή Ριβιέρα και το βουνό των θεών, ο ένας και μοναδικός Όλυμπος διαμορφώνουν ένα πολυδύναμο φυσικό περιβάλλον ανεπανάληπτης ομορφιάς.
Ο Όλυμπος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα ισχυρότερα ταξιδιωτικά brand name που διαθέτει η Ελλάδα. Το βουνό των θεών που το τυλίγουν ο μύθος, η ιστορία, που φιλοξενεί μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο, διεθνές τοπόσημο αειφόρου, βιώσιμου προορισμού.
Ο ΕΟΤ, ως η Εθνική Πύλη Προβολής και Προώθησης της χώρας αυτόν ακριβώς τον σκοπό επιτελεί.
Να προωθεί την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Τα τελευταία δε χρόνια ο ΕΟΤ προβάλλει σταθερά κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάθε εποχή του χρόνου, αναδεικνύοντας το πλήθος των αυθεντικών εμπειριών που προσφέρει η πατρίδα μας.
Αναδεικνύουμε δηλαδή και ενδυναμώνουμε όλες τις περιοχές και όλες τις πτυχές του τουριστικού προϊόντος μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη θέση μας ως κορυφαίος προορισμός για Ήλιο και Θάλασσα.
Στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει δρομολογηθεί για τον ελληνικό τουρισμό, ο ΕΟΤ έχει θέσει ως κεντρική επικοινωνιακή στρατηγική του το Sustainable Greece.
Όπως είναι και το ομώνυμο microsite του ΕΟΤ που αναδεικνύει καλές βιώσιμες πρακτικές, από όλη τη χώρα.
Ειδικά για τον Όλυμπο ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τη MARKETING GREECE δημιούργησε βίντεο προβολής του μυθικού βουνού μας.
Τελειώνοντας η κα Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Πολιτισμός, υλικός και άυλος, καθώς και τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα της ελληνικής γης αποτελούν τα μεγαλύτερα κεφάλαια, τον εθνικό πλούτο της χώρας. Γι’ αυτό και οφείλουμε να τα προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού αλλά και να τα αναδείξουμε δυναμικά, θέτοντας τα σε οργανική σύζευξη με την αειφόρα, τη βιώσιμη Οικονομία Της Φιλοξενίας. Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα του ΕΥ ΖΗΝ, όπως αυτό ορίζεται από τη βαθιά ανθρωποκεντρική, ολιστική φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων και το θεμελιωτή της το Μακεδόνα Αριστοτέλη, που αντιλαμβανόταν το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή ως ‘’όλον’’, ότι η Ελλάδα έχει μια τεράστια, μια μοναδική δυνατότητα: να αναδειχθεί όχι απλά σε κορυφαίο, αειφόρο προορισμό αλλά σε προορισμό ουσιαστικής ευζωίας.
Όλα αυτά βέβαια για να συμβούν απαιτούν μια αναγκαία προϋπόθεση: ότι θα διαφυλάξουμε τη γη με τους καρπούς της και το πολιτιστικό απόθεμα που φιλοξενεί.
Χωρίς αυτά κανένα πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης, καμιά μορφή θεματικού τουρισμού, καμιά επιχειρηματική δράση δεν μπορεί να αναπτυχθεί.
Όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που αντιστοιχεί στον καθένα μας, οφείλουμε να επιδείξουμε εγρήγορση και ετοιμότητα για την προστασία του πραγματικού εθνικού πλούτου μας.
Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό της Σχολής Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την επίσημη καλεσμένη και ομιλήτρια να ανταλλάξει απόψεις και να βγουν αναμνηστικές φωτογραφίες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Δήμαρχος Δίου Ολύμπου κ. Ευ. Γερολιόλιος, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ. Αν. Μανώλας, ο Εκπρόσωπος του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Φώντα Μπαραλιάκου, η εκπρόσωπος του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σπύρου Κουλκουδίνα, η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Π. Τριανταφυλλίδου, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρ. Τσιτλακίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων διαμερισμάτων Πιερίας – Ημαθίας – Πέλλας κ. Γρ. Βειδαμενίδης, ο Πρόεδρος ΠΟΤΑΠ κ. Γ. Καραλής, ο τέως Νομάρχης Πιερίας κ. Γ.Παπαστεργίου και πλήθος κόσμου. Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτριο Γατσιό – Πεσερίδη για τις φωτογραφίες και την βιντεοκάλυψη της εκδήλωσης και το ανθοπωλείο Δεμερτζίδης για τον στολισμό της αίθουσας.
Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 04-12-2023 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο τον Καθηγητή και συγγραφέα κο Αθανάσιο Ρακοβαλή με θέμα: «Μου είπε ο Άγιος Παϊσιος» σε συνδιοργάνωση με την Γ.Ε.Χ.Α. παράρτημα Κατερίνης.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Κορομπίλης
www.sxoligoneon.gr