5.4.23

Ο θάνατος του οπλαρχηγού "Καραμήτσου" στην παλαιά Λεπτοκαρυά. ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Φιλόλογος - αρχαιολόγος

Οι οπλαρχηγοί του Ολύμπου και της Μακεδονίας έλαβαν μέρος στην ελληνική επανάσταση του 1821, όπου τον Μάρτιο του “21” κατέβηκαν στη νότια Ελλάδα και βοήθησαν τα μέγιστα στον Αγώνα. Μετά την έναρξη της επανάστασης, αρκετοί Μακεδόνες οπλαρχηγοί, τα επόμενα χρόνια επέστρεψαν στα λημέρια τους.
Ένας από τους πιο ανήσυχους οπλαρχηγούς, ήταν ο Δημήτριος (Μήτσος) Καραμήτσος που καταγόταν από το χωριό Αγία Φωτεινή της Έδεσσας. Πρωτοστάτησε στην επανάσταση της Νάουσας (Απρίλιος 1822) όπου μετά την αποτυχία της, ο Καραμήτσος με τους συναγωνιστές του, κατέβηκε στη Θεσσαλία και συνέχισε εκεί τον αγώνα του. Τον Φεβρουάριο του 1831 έδρασε για λίγο στις περιοχές του Βερμίου της Βέροιας, ενώ αργότερα επέστρεψε ξανά στη Θεσσαλία.
Στις αρχές του 1835, ο Καραμήτσος (μαζί με τους πενήντα περίπου άντρες του) αποβιβάστηκε με ένα καράβι, στην Καρίτσα Λαρίσης. Ο οπλαρχηγός Καραμήτσος (είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Οθωμανών) ήθελε να προχωρήσει μέσα από τον Όλυμπο και να επιστρέψει στη Βέροια και τη Νάουσα.
Όμως κοντά στη Λεπτοκαρυά τον συνάντησε ο φρούραρχος του Πλαταμώνα (Κεχραμάν Μπέης) και στη μεγάλη μάχη που ακολούθησε, κατόρθωσε ο Κεχραμάν Μπέης να σκοτώσει μερικούς από τους άνδρες του Καραμήτσου και να τραυματίσει άλλους πέντε ή έξι απ’ αυτούς. Ο Κεχραμάν Μπέης κατόρθωσε μάλιστα να σκοτώσει τον ίδιο τον Καραμήτσο (στις 12 Απριλίου 1835) και έφερε το κομμένο κεφάλι του, στο Βεζύρη «Εμίν Πασά».
Όλους τους Λεπτοκαρίτες, πρέπει να τους προβληματίσει το γεγονός, ότι μία τοποθεσία στην παλαιά Λεπτοκαρυά (ανατολικά της θέσης Καστανιά) αναφέρεται μέχρι και σήμερα με την ονομασία «Καραμήτσος». Ίσως, πιθανότατα στη θέση αυτή, να σκοτώθηκε «ο Καπετάν Καραμήτσος» που αναφέραμε παραπάνω.