5.4.23

1950 Ο ΑΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΖΩΔΙΑΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, οι Κατερινιώτες μετανάστες και ο θρυλικός ΖΟΡΜΠΑΣ!-ΦΩΤΟ

Του John Tsevas
Το 1950 ο ποιμένας της ΕΕΕ Κατερίνης περασε πανω απο ενα έτος στις ΗΠΑ.
Συμμετειχε ως εκπροσωπος της Συνόδου σε συνεδριο Χριστιανικής Εκπαίδευσης στο Τοροντο, σπούδασε με υποτροφια στο Σικαγο, εψαξε θεραπεια για το παιδι του και οικονομικη στηριξη για το ορφανοτροφείο που η εκκλησία ιδρυσε το 1952 στην Κατερίνη. 
Με την ευκαιρια επισκεφτηκε 5 κοριτσια που η εκκλησια Κατερίνης ειχε στειλει στον Καναδά για να σπουδασουν και επιστρεφοντας στην Ελλαδα να αξιοποιηθούν στην εκκλησία. 

Επίσης επισκέφτηκε ολους τους Κατερινιώτες μεταναστες, μεταξύ αυτων και την Ρεβέκκα Ζορμπά στην περιοχη Βοστώνης.
Η Ρεβεκα Ζορμπα στο Τουκσμπερι Μασσαχουσετης μαζι με το ζευγος Ζωδιατη.
Ο αντρας της Αλεκος, ηταν γιος του Ξενοφωντα,
αδελφου του θρυλικου Αλεξη Ζορμπα.[
Δωρεα Angela Tsaniklides]


Ο θειος της ανωτερω Ρεβεκας Ζορμπα, Αλεξης, απο τον Κολινδρο Πιεριας, οπως τον υποδυεται ο Αντονι Κουιν, ηταν ενας απλος, σαν ολους τους αλλους μεταλλωρυχος, τον οποιο ομως απαθανατισε ο Καζαντζακης στο μυθιστορημα Ο βιος και η Πολιτεια του Αλεξη Ζορμπα.. Η μουσικη του Θεοδωρακη στην ταινια του Κακογιαννη τον εκανε -μαζι με το πολυμεταφρασμενο βιβλιο- παγκοσμιο θρυλο.



Οι φοιτητριες στο Παμπρουν του Καναδα ,στο Millar Memorial Bible Institute, Παρθενα Δεληγιαννιδη Κουναδη, Σοφια Σιονακιδου, Σοφια Χιονιδου, Θαλεια και Βικτωρια Αναστασιαδου. Μαζι ο Αργος, η Βικτωρια και η Ευνικη Ζωδιατη Evniki Katsarka [Δωρεα Παρθενας Κουναδη]