5.4.23

Η νηστεία από το αλληλοφάγωμα των σαρκών...Της Βάια Λαμπροπούλου

Για τους πιστεύσαντες και τους μη πιστεύσαντες στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη η νηστεία της βρώσης είναι μια διαδικασία δοκιμασίας και εγκράτειας η οποία επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο σώμα,στο νου και στο πνεύμα. 
Η νηστεία έχει μεγάλη και θετική διατροφική επίδραση στην υγεία του ατόμου. 
Η δύναμη της νηστείας έγκειται σαφώς και στη εγκράτεια πάσης φύσεως , στον έλεγχο της καλής και κακής σκέψης όλων μας και στην διαχείριση αποφυγής μεταφοράς ψευδών ή συκοφαντικών λόγων μας που πληγώνουν τους άλλους ανθρώπους. 
Η εγκράτεια στην κακία έχει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στην υγεία του ανθρώπου και στην υγεία των άλλων ανθρώπων που μας πλαισιώνουν.

Βασική δυναμική στη νηστεία είναι και η διδασκαλία του Ιησού "Όταν σε χτυπούν στο ένα μάγουλο να γυρίζεις και από το άλλο". Ακούγεται λιγάκι σκληρό εκ πρώτης όψεως,αλλά σίγουρα όταν απαντάς στην αδικία με αδιαφορία ή όταν δεν δίνεις συνέχεια σε μια κακή κατάσταση με άλλους ανθρώπους οικείους ή πιο μακρινούς πρώτιστα ωφελείς την εσωτερική σου ηρεμία καθώς και το να μην διαθέτεις χρόνο σε ανούσιες συμπεριφορές. Προκειμένου να προχωρήσεις στη ζωή σου φυσικά δεν χρειάζεται να πετάς πέτρες σε κάθε σκυλί που γαβγίζει, όπως λέγεται συχνά από το λαό. 
Οπότε με μια δεύτερη σκέψη είναι σημαντικό να απαντάς με ψυχραιμία στην αδικία και συκοφαντία εναντίον σου, ίσως να είναι αυτό και σοφία του νου. Δεν είναι και τόσο κακό τελικά να καταπραΰνει το κακό που ο “άλλος” προσπαθεί να σου μεταφέρει. 
Ο "μισθός "για του πιστεύσαντες στο να δείχνει κάποιος "υπομονη" στην αδικία θα προστεθεί στην επουράνια ζωή,αλλά σε όλους μας προστίθεται ο "μισθός"στην ηρεμία του στην επίγεια ζωή και στη διευκόλυνση της συνέχειας της πορείας του. 
Αυτό θέλει και τα όριά του σαφώς...και εδώ έρχεται η "διάκριση ".
Στη νηστεία ή εγκράτεια ή δυναμική διαχείριση του εγώ η καταπράυνση του εγωισμού και των αναγκών έρχεται να προστεθεί και μια δυναμική λέξη αυτή της "διάκρισης". 
Το να μπορούμε να διακρίνουμε πότε και σε ποιον και πως θα προσφέρουμε το καλό,τη μακροθυμία και τη βοήθεια είναι μια έννοια που εξυπηρετεί ιδιαίτερα την καθημερινότητα μας και το ευ ζην της κοινωνίας μας. 
Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε σε όλους αβίαστα ο,τι μας ζητήσουν ούτε υλικά αγαθά ούτε πνευματικά αγαθά και φυσικά ούτε την ύπαρξη και παρουσία μας. 
Σε μερικούς ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν όλα όσα προσφέρουμε εμείς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουμε και κακό. 

Ακούμε συχνά “πως υπάρχει αχαριστία γύρω μας” ή “πως μας πουλάνε οι φίλοι μας” , αυτά τα συμβάντα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης διάκρισης στις σχέσεις.

Με διάκριση, λοιπόν, ας πορευόμαστε οι άνθρωποι σε περίοδο "νηστείας" και "μη νηστείας" και εμείς και εσείς. Είναι ωφέλιμο να μπορούμε να διακρίνουμε και να διαχωρίζουμε τις καταστάσεις στη ζωή μας, τις υπερβολές και τις στερήσεις,τα λόγια και τις σιωπές και τη δυναμική που έχει η εσωτερική καλλιέργεια και η κριτική σκέψη σχετικά με αυτό.
Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες ας πορευτούμε εν ειρήνη.

Βάια Λαμπροπούλου