6.11.22

Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση στο Ν. Α. της Ευρώπης. 6η Art Thessaloniki International Contemporary Fair- 55 ΦΩΤΟ

Με τα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου να δεσπόζουν στον χώρο, γκαλερί τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, νέους καλλιτέχνες, την έκθεση πολυμέσων των διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών Ilya & Emilia Kabakov, αλλά και την παρουσία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» εγκαινιάστηκε η 6η Art Thessaloniki International Contemporary Fair.
Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του καλλιτεχνικού διευθυντή της Art Thessaloniki, κ. Παντελή Τσάτση.
 

Τα εγκαίνια της 6ης Art Thessaloniki International Fair πραγματοποίησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

"Και ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της Θεσσαλονίκης, με το φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με αυτήν την εξαιρετική έκθεση, η οποία στον έκτο χρόνο της δείχνει τόσο ώριμη, τόσο δυνατή και τόσο ουσιαστική στα εικαστικά πράγματα της πόλης" ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζερβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα του Ζογγολοπουλου το Κοορτεν μπροστά στην πύλη της ΔΕΘ , τους "Τρεις Κύκλους" στο Πάρκο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία και επίσης τις περίφημες "Ομπρέλες", υπογραμμιζοντας ότι κοσμούν το δημόσιο χώρο της πόλης.

"Χαίρομαι πολύ για την παρουσία και της δικής μας, της δημοτικής πινακοθήκης" είπε ο δήμαρχος και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκθεσης τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο Παντελή Τσάτση και τη διοίκηση της ΔΕΘ.

Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Art Παντελής Τατσης αναφέρθηκε στα εκθέματα της έκθεσης , οπως έργα των καταξιωμένων Ρωσοαμερικανών καλλιτεχνών Ilya και Emilia Kabakov, με τα οποία αποστέλλεται ισχυρό μήνυμα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία.

 Επίσης αναφέρθηκε στην Πινακοθήκη Ξενάκη από τις Σέρρες, στα έργα του μουσείου ζωγραφικής Osten των Σκοπίων και της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, όπως και στην παρουσία του Ιδρύματος Γ. Ζογγολοπουλου με χαρακτηριστικά έργα του τιμώμενου καλλιτέχνη.
Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Γ. Ζογγολοπουλου Νίκος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη επίδραση που άσκησαν και ασκούν τα γλυπτά του καλλιτέχνη στην πόλη. 
"Ο Ζογγολόπουλος από το 1966 και μετά δεν έφυγε ποτέ από τη Θεσσαλονίκη" τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.
Αναφέρθηκε στο έργα του Ζογγολοπουλου, εκτός από των προαναφερθέντων, σε άλλα τέσσερα μικρότερα έργα εντός του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ένα στον εξωτερικό του χώρο και σε δύο στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμεντζοπούλου μετέφερε την υποστήριξη της ΠΚΜ στην έκθεση και σε γεγονότα πολιτισμού και επεσήμανε τις δράσεις σε αυτόν τον τομέα, που ενισχύει και στηρίζει η Περιφέρεια.


«Η σύγχρονη τέχνη δημιουργεί προορισμούς, δίνει κίνητρα για ταξίδια, δημιουργεί χώρους -κύτταρα δημιουργίας και ψυχαγωγίας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, στα εγκαίνια της 6ης διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης, της 6ης Art Thessaloniki International Fair , που πραγματοποιείται στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι «η πολιτιστική κληρονομιά και η δημιουργία βρίσκονται στον πυρήνα του χαρτοφυλακίου της προώθησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

«Η συνεισφορά του πολιτισμού και της δημιουργίας στο ΑΕΠ της Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο θα πίστευε κανείς. Η εξαγώγιμη δυναμική των ευρωπαϊκών έργων τέχνης στον κόσμο είναι επίσης σε πολύ ψηλά επίπεδα. Ο ευρωπαϊκός δημιουργικός τομέας, πριν την πανδημία, αποτελούσε έναν πολύ σημαντικό εργοδότη, με ανοδική μάλιστα τάση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε:

«Και πρέπει να ξαναβρούμε αυτό το νήμα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον τουρισμό, την ψυχαγωγία, την καλλιτεχνική παιδεία αποδεικνύουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά, εκτός από την άλλη συμβολή στην εξέλιξη του ανθρώπου, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη αποτελούν και ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό πλεονέκτημα, ένα αγαθό, που δεν πρέπει μόνο να διασφαλιστεί, αλλά και να βοηθηθεί να ανθίσει ακόμη παραπέρα».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις πολιτικές της Ε.Ε. και στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πολιτισμό, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-27, όπως το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το «εμβληματικό» πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», το νέο πρόγραμμα «Ο Πολιτισμός Κινεί την Ευρώπη», που αφορά δράσεις κινητικότητας και διασυνοριακής συνεργασίας. αλλά και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνδυαστικά μπορούν να αξιοποιηθούν για δημιουργικές δράσεις σχετικές με την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση, την κατάρτιση, τις δεξιότητες, κ.α. και πρόσθεσε:

«Στο νέο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» έχουμε προβλέψει αυξημένο προϋπολογισμό κατά 60% , που φτάνει το πολύ σημαντικό ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έχουμε βελτιώσει το περιεχόμενο και τις δράσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε περισσότερα έργα, που σχετίζονται με εκδόσεις βιβλίων, με το σχέδιο την αρχιτεκτονική, τη μουσική».

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε, ακόμη, το ρόλο των τοπικών αρχών, των περιφερειών, των δήμων και των τοπικών φορέων στη διαδικασία αυτή αλλά και σε ότι αφορά και την αποκέντρωση της τέχνης, λέγοντας ότι «καμιά πόλη και κανένας φορέας δεν πρέπει να αποκλειστεί από τις νέες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις». Σημείωσε, ότι όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τις χρηματοδοτήσεις για τον πολιτισμό έχουν στη διάθεση τους ακόμη ένα ψηφιακό εργαλείο τον ηλεκτρονικό οδηγό «Culture EU», ο οποίος είναι διαθέσιμος και στα ελληνικά.

«Ο νέος σχεδιασμός στοχεύει στο να είναι προσβάσιμοι οι μηχανισμοί στον κάθε πολίτη, στο δημιουργό ανεξάρτητα από το που ζει, ή δραστηριοποιείται» τόνισε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε :«Η ατζέντα για τον πολιτισμό, το σε εξέλιξη πρόγραμμα εργασίας του πολιτιστικού τομέα 2019-2022 το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πολιτιστική κληρονομιά, όλα αυτά είναι πιθανότητες και ευκαιρίες».

«Δίνουμε νέα ώθηση και έμφαση στη διεθνή διάσταση των τεχνών, όπως το σημαντικό αντιπολεμικό μήνυμα συμπαράστασης στην Ουκρανία, που εκπέμπεται με τη φετινή διοργάνωση» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.









ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: OlymposVoice.blogspot.com


























































 










....................................................................................................................................................

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ από τις εκδόσεις ΜΑΤΙ.

Επίσης θα το βρείτε: 

ΙΑΝΟ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, matibookstore 

& e-shops


                      Βιβλίο.... το καλύτερο δώρο!