Μία πρωτοφανής καταγγελία ήρθε στα χέρια του «Χαμόγελου του Παιδιού», με μία μητέρα, η οποία κάλεσε και ζήτησε βοήθεια γιατί χτύπησε το δύο μηνών αγοράκι της. Για την περίπτωση μίλησε ο ιδρυτής και πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του Open. Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, «στα 26 χρόνια που λειτουργεί το ‘Χαμόγελο”, πρώτη φορά παίρνει μητέρα να πει “χτύπησα το παιδί μου και ζητώ βοήθεια γιατί κινδυνεύει”. Δεν μάς έχει ξανατύχει. Ήταν δύσκολη η αντιμετώπιση για την ψυχολόγο που απάντησε στη γραμμή γιατί έπρεπε ταυτόχρονα να κινητοποιήσουμε την αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το οποίο ειδοποίησε το δικό μας το ασθενοφόρο για να πάει γρήγορα προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα αφού δεν γνωρίζαμε το πρόβλημα και, φυσικά, δόθηκαν και οι πρώτες βοήθειες στη μητέρα, ενώ ο εισαγγελέας της περιοχής έχει αναλάβει το τι γίνεται με το μωρό, και με το οικογενειακό πλαίσιο και γενικώς και ό,μτι άλλο χρειάζεται. Είναι μία δύσκολη κατάσταση».
Δεν της προσφέρθηκε βοήθεια όταν τη ζήτησε
«Το μωρό εκτός από τα χτυπήματα στο σώμα, και απ’ ότι λένε κάποιοι ειδικοί ακόμα και σε αυτή την ηλικία μπορεί να μείνουνε στην ψυχούλα του όλα αυτά, παρότι είναι πολύ μωρό, δεν είχε κάποιο κίνδυνο τελικά για τη ζωή του. Θα μπορούσε να έχει κινδυνεύσει, όμως, γιατί ήτανε πολύ άσχημα τα χτυπήματα. Το μωρό κινδύνευσε. Η αναλαμπή, όμως, της μητέρας να ζητήσει βοήθεια ήταν πολύ σημαντική γιατί, όπως γνωρίζετε, σε άλλες περιπτώσεις βλέπουμε μωρά να καταλήγουν στο νοσοκομείο με το σύνδρομο του baby shaking (ταρακούνημα του μωρού) και δεν ενημερώνει κανένας για τον κίνδυνο που υπάρχει στο παιδί. Αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η γυναίκα έχει ζητήσει βοήθεια. Και μία και δύο φορές. Δεν της προσφέρθηκε βοήθεια. Και να πούμε ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισης καταστάσεων δύσκολων για την ψυχική υγεία των ανθρώπων», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος και επισήμανε τη δυσκολία της πολιτείας να αντιμετωπίσει περιστατικά ψυχικής υγείας. «Το ζητούμενο είναι ότι όταν έρχεται και σου ζητάει κάποιος βοήθεια και όταν υπάρχει ένα σύστημα το οποίο υπολειτουργεί και δε δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε ακραία φαινόμενα και στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Δεν αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Μπαίνουν σε κάποια ιδρύματα και έρχονται αντιμέτωποι με άσχημες καταστάσεις και, στην καθημερινότητα, στη γειτονιά, στο χωριό, στην πόλη, δεν αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Όταν έχεις ακραίες συμπεριφορές, μπορούν να καταλήξουν σε ακραίες καταστάσεις. Η μητέρα, ναι, έκανε αυτό το φρικτό που έκανε, κάποιοι την καταδικάζουν, κάποιοι συγχαίρουν που κατάφερε μέσα στην αναλαμπή της να ζητήσει βοήθεια, αλλά το κυριότερο είναι ότι κατάλαβε ότι αυτό που έκανε ήτανε φρικτό κι ότι έπρεπε κάτι να γίνει».
Τέλος, ο Κώστας Γιαννόπουλος εξήγησε ότι, η πανδημία έχει εντείνει τα περιστατικά βίας σε παιδιά και εφήβους. «Πρέπει να πούμε ότι, στις 200.000 τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε, έχουμε πολλά που είναι επικίνδυνα. Είναι πολλά που έφηβοι έχουν δηλώσει ότι έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό. Πέρυσι ήταν ένα την ημέρα. Δύο περιστατικά την ημέρα αντιμετώπισης bullying ακραίων περιστατικών. Πολλά θέματα έχουν πλέον γίνει πιο φρικιαστικά. Όταν το 45% της συμβουλευτικής που κάνουμε είναι πλέον σε παιδιά, και είναι μεγάλη τιμή για το “Χαμόγελο” το ότι μάς εμπιστεύονται τα παιδιά πλέον, αλλά καταλαβαίνετε ότι, με τέτοιες εξάρσεις βίας, τα πράγματα όσον αφορά την περίοδο της πανδημίας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και αντιμετωπίζουμε καθημερινά εκρήξεις που υπάρχουν σε παιδιά και σε ενήλικες», υπογράμμισε.
ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ