19.1.22

Σταγκίδης Γιάννης, Ο κεραμέας της βόρειας Πιερίας, στα Παλιάμπελα. Γνώστης της αρχαιότερης των Τεχνών, της κεραμικής.

Η κεραμική είναι από τις αρχαιότερες τέχνες που έχουν καταγραφεί. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί, κατά τόπους, χαρακτηρίζουν το πολιτισμό της κάθε εποχής. Στην χώρα μας, τα ευρήματα που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι η τέχνη της κεραμικής ξεκινάει από τις αρχές της Νεολιθικής εποχής περίπου το 7000 π.χ. ενώ οι πρώτες αναφορές προέρχονται από τον Όμηρο, την περίοδο μεταξύ 1050-900 π.χ και κρατάει μέχρι και σήμερα. Ένας από τους λιγοστούς εκφραστές αυτής της τέχνης, που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο, είναι ο κεραμίστας Γιάννης Σταγκίδης.
Από το 1985 μέχρι και σήμερα ο Γιάννης Σταγκίδης ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της κεραμικής. Συγκεκριμένα με την κατασκευή κεραμικών αντικειμένων σε τροχό. Η σύνδεση του με την φύση όπως και η μαγεία της αναζήτησης ήταν τα δυο συστατικά που χρειαζόταν, για να δημιουργήσει τον καλύτερο πηλό για τροχό. Η αναζήτηση και η μελέτη πολλών αργιλοχωμάτων, όπως και ο πειραματισμός πάνω στην κατάλληλη πρόσμιξη τους, έφεραν σαν αποτέλεσμα μια άρτια πρώτη ύλη για κατασκευή κεραμικών αντικειμένων στον τροχό όπως για παράδειγμα γάστρες, τσουκάλια, πήλινα τουμπερλέκια και πιθάρια κρασιού στα οποία και εξειδικεύεται.

Επηρεασμένος από την φράση του Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς « Ότι περιττό, επιζήμιο », ο Γιάννης, φροντίζει οι φόρμες των αντικειμένων που παράγει να είναι απλές και απέριττες, όπως και η ζωή του και το περιτύλιγμα πρέπει να μην έχει περισσότερη αξία από το περιεχόμενο.
Η περιέργεια και οι τεχνικές δυσκολίες που αντιμετώπισε στη αρχή της καριέρας του, τον οδήγησαν να μελετήσει και να κατανοήσει τις τεχνικές των κεραμοποιών που έδρασαν από την Νεολιθική εποχή μέχρι και σήμερα. 
Όπως εξέφρασε και ο Μ. Θεοδωράκης, « Για να κατανοήσεις και να εξελίξεις μια τέχνη, πρέπει πρώτα να γνωρίσεις την παράδοσή της». 
Η μελέτη της Αρχαίας κεραμικής τον ώθησε να πειραματιστεί πάνω στις τεχνικές των αρχαίων Ελλήνων κεραμοποιών και να μπει στα μονοπάτια της πειραματικής κεραμικής όπου ασχολείται μέχρι και σήμερα.
Στα πλαίσια της πειραματικής κεραμικής έχει συνεργαστεί με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου και κατασκεύασε ένα αρχαίο καμίνι (κλίβανο), το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε επιδείξεις ψησίματος αντικειμένων, όπως ακριβώς το έκαναν οι αρχαίοι πρόγονοι μας. 
Επίσης, έχει συνεργαστεί με πολλούς Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, όπως αυτός της Βεργίνας, του Δίου, της Π. Πέλλας, του Αρχοντικού Γιαννιτσών, της Αυγής και Δισπηλιού Καστοριάς, των Φιλίππων Καβάλας. Μια ακόμα σημαντική συνεργασία που ευδοκιμεί εδώ και 21 χρόνια είναι με τον διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), τον κ. Κ. Κωτσάκη, στην αρχαιολογική ανασκαφή ενός Νεολιθικού οικισμού στην περιοχή των Παλιαμπέλων Πιερίας. 
Ακόμη, έχει συμμετάσχει σε τρία Ευρωπαϊκά προγράμματα του Α.Π.Θ και συγχρόνως δρούσε συμβουλευτικά, σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, πάνω στην εργασία τους με θέμα την πειραματική κεραμική.
Ξεχωριστή θέση στην επαγγελματική του πορεία έχει το κομμάτι της μετάδοσης των γνώσεων του, καθώς για περίπου 30 χρόνια δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης. 
Συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε έξι Ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων, λαϊκής επιμόρφωσης καθώς και στο δημοτικό ΙΕΚ Βόλου. 
Επιπλέον, σημαντική είναι και η συνεισφορά του στο εργαστήριο κεραμικής του κέντρου αποτοξίνωσης ‘ ΙΘΑΚΗ’ στην Σίνδο.
Η μεταφορά της γνώσης 40 χρόνων εμπειρίας στον τομέα της κεραμικής είναι ο πρωταρχικός στόχος του Γιάννη Σταγκίδη.
 Γι’ αυτό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με τους δύο του γιους, Μιχάλη και Σπύρο, δημιουργώντας ένα εργαστήριο παραδοσιακής και πειραματικής κεραμικής. 

Stagkidis pottery lab - Classes & Workshops .
https://stagkidisgiannis-potteryart.blogspot.com/