26.1.22

Το Μουσείο Πόλης. Τί είναι; Πως λειτουργεί; Ποια ανάγκη εξυπηρετεί η ίδρυσή του; ΦΩΤΟ

Στις 15/11/2021 η Κίνηση Πολιτών για ένα Μουσείο Πόλης στην Κατερίνη υπέβαλε στη δημοτική αρχή μια πρόταση για την ίδρυση ενός Μουσείου Πόλης για τους λόγους που αναφέρονται στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο στις 22/1/2022. 
Τι είναι όμως ένα Μουσείο Πόλης, πώς λειτουργεί και ποια ανάγκη εξυπηρετεί η ίδρυσή του; 
Αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το κείμενο που ακολουθεί και συνοδεύει την πρόταση που υποβλήθηκε στη δημοτική αρχή.
Σύμφωνα με τον ορισμό του 2007 της ICOM (International Council of Museums): 

 «Το Μουσείο είναι ένας μη-κερδοσκοπικός, μόνιμος θεσμός/ οργανισμός, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοιχτός στο κοινό, ο οποίος αποκτά, συντηρεί, ερευνά, προβάλλει και εκθέτει την υλική και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντός της, με στόχο την εκπαίδευση, τη μελέτη και την ψυχαγωγία».
Η νέα πρόταση της ICOM για το διεθνές συνέδριο του Κιότο του 2019 θέλει τα μουσεία να είναι δημοκρατικοί, πολυφωνικοί χώροι, που λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς και ευνοούν τον κριτικό διάλογο για το παρελθόν και το παρόν. Διατηρούν και διαφυλάσσουν αντικείμενα και διαφορετικές μνήμες για τις μελλοντικές γενιές, και εγγυώνται ίσα δικαιώματα και ίση πρόσβαση στην κληρονομιά για όλους τους ανθρώπους. Τα μουσεία δεν κερδοσκοπούν, είναι συμμετοχικά και διαφανή, και εργάζονται σε ενεργή συνεργασία με και για διάφορες κοινότητες για τη συλλογή, τη διατήρηση, την έρευνα, την ερμηνεία, την έκθεση και την ενίσχυση της κατανόησης του κόσμου, με στόχο να συμβάλουν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, την παγκόσμια ισότητα και την πλανητική ευημερία.  




Το Μουσείο Πόλης, ειδικότερα, εντοπίζει, συλλέγει, διασώζει, συντηρεί, ταξινομεί κάθε αντικείμενο ή μαρτυρία που αποτελεί τεκμήριο της ιστορίας και του πολιτισμού μιας πόλης όπως έγγραφα, έντυπα (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, μπροσούρες, αφίσες κ.ά), φωτογραφίες, χάρτες, σχέδια, έργα τέχνης, αντικείμενα χρηστικά ή αισθητικής απόλαυσης, ψηφιακά ή αναλογικά αρχεία εικόνας και ήχου (κασέτες, δίσκοι, cd, dvd κ.ά). Παράλληλα διαμεσολαβεί την ερμηνεία των υλικών που συλλέγει, προωθεί την έρευνα και την επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της τοπικής ιστορίας, της ιστορικής μνήμης (ατομικής και συλλογικής) και των αναπαραστάσεων του παρελθόντος στο παρόν. Τέλος παρουσιάζει θεματικές ή χρονολογικές εκθέσεις που αφορούν τη ζωή και τα έργα των ανθρώπων της πόλης, προβάλλει συγγραφείς και εκδόσεις, εικαστικούς, κοινωνικές ομάδες και πολιτιστικούς φορείς, προσελκύει μαθητές και εκπαιδευτικούς, διοργανώνει ομιλίες, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το Μουσείο Πόλης έχει αντικαταστήσει, διεθνώς, τα τελευταία χρόνια, το κλασικό ιστορικό μουσείο που συνήθιζε να προβάλει επιλεκτικά τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές μιας πόλης με επίκεντρο τη δράση και τα έργα των πιο επίλεκτων μελών της. Το Μουσείο Πόλης είναι ένα σύγχρονο αστικό μουσείο που διακρίνεται για την πολυπολιτισμικότητα και πολυσυλλεκτικτότητα των συλλογών του, ενδιαφέρεται για τις «βιωμένες εμπειρίες των κατοίκων», ασχολείται τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν της πόλης και προσεγγίζει την ιστορική κληρονομιά με στόχο την ενδυνάμωση του αισθήματος αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης των μελών της κοινότητας. Στην Ελλάδα τα πιο γνωστά παραδείγματα Μουσείων Πόλης είναι αυτά του Μουσείου Πόλης του Βόλου και του Μουσείο Πόλης της Καρδίτσας.



Κίνηση Πολιτών για ένα Μουσείο Πόλης στην Κατερίνη
Email:frimuseokat@gmail.com