26.1.22

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ: Πλήρης λειτουργία της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου και των αρχαιολογικών χώρων της βόρειας Πιερίας

Την Δευτέρα 24/01/2022 τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία απέστειλαν έγγραφο αίτημα προς την ΕΦΑ Πιερίας και το ΥΠΠΟΑ, ζητώντας την πλήρη λειτουργία της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων της αρχαίας Πύδνας και του Επισκοπικού συγκροτήματος στις Λουλουδιές Κίτρους. 
Ζητάμε για τη θερινή σεζόν 2022 τα εξής:
1. Λειτουργία 08:00- 20:00 και Σαββατοκύριακα & Αργίες- Άρση της ρήτρας περί ¨επισκέψεως κατόπιν συνεννοήσεως με την Υπηρεσία¨
2. Πρόσληψη εποχιακών αρχαιοφυλάκων
3. Άμεση τοποθέτηση σήμανσης στη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου
4. Αξιοποίηση του επάνω ορόφου της Μουσειακής Αποθήκης με εμπλουτισμό των εκθεμάτων
Είναι σημαντικό να γίνει δεκτό το αίτημα, για την ανάδειξη των σπουδαίων ευρημάτων και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η εν λόγω επιστολή -αίτημα, κοινοποιήθηκε:
 *Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη
*Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα
*Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σ. Μαυρίδου
Δήμαρχο Δήμου Πύδνας- Κολινδρού κ. Αν. Μανώλα
*Βουλεύτρια Πιερίας κ. Μάνη – Παπαδημητρίου Α.
*Βουλευτή Πιερίας κ. Μπαραλιάκο Ξ.
*Βουλεύτρια Πιερίας κ. Σκούφα Ε.
*Βουλευτή Πιερίας κ. Χιονίδη Σ.
*Ελληνικό Τμήμα ICOMOS



ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΙΤΗΜΑ:
Αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Πιερίας η πλήρης λειτουργία των πολιτιστικών- αρχαιολογικών δομών που βρίσκονται στο Δήμο Πύδνας- Κολινδρού και οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη σε προσωπικό φύλαξης, διατηρώντας τον περιορισμό της επισκέψεως του κοινού ¨κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία¨, σε αντίθεση με αυτό που είθισται στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια και ειδικά σε περιοχές τουριστικές, όπως είναι ο νομός Πιερίας.
Στην είσοδο της Μουσειακής Αποθήκης ο χάρτης με τους αρχαιολογικούς χώρους και ενδεικτικά σπουδαία ευρήματα της μακραίωνης ιστορίας της Πιερίας. Ευρήματα που πρέπει να βγουν απο τα ...υπόγεια και να εκτεθούν στην Μουσειακή Αποθήκη. Γιατί όχι ΜΟΥΣΕΙΟ;

Πιο συγκεκριμένα, για την εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων χώρων κατά τη θερινή σεζόν του 2022, η οποία αρχίζει τον Απρίλιο και λήγει τον Οκτώβριο, ζητάμε τα παρακάτω:

Την πλήρη λειτουργία σε επταήμερη βάση από τις 8:00 έως τις 20:00 (και Σαββατοκύριακα & αργίες) για την Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, τον αρχαιολογικό χώρο της Βυζαντινής Επισκοπής Κίτρους (αρχαία Πύδνα) και το Επισκοπικό Συγκρότημα Λουλουδιών Κίτρους, χωρίς τον περιορισμό που υπάρχει στα σχετικό ΦΕΚ περί επισκέψεως το κοινού ¨κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ¨.

Την πρόσληψη του απαραίτητου εποχιακού προσωπικού φύλαξης στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, στον αρχαιολογικό χώρο της Βυζαντινής Επισκοπής Κίτρους (αρχαία Πύδνα) και στο Επισκοπικό Συγκρότημα Λουλουδιών Κίτρους.

Προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλώς οι χώροι και σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές που ακολουθούνται, είναι απαραίτητο να προσληφθούν για τους συγκεκριμένους μήνες της θερινής περιόδου τουλάχιστον 3 (τρεις) αρχαιοφύλακες για την Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη, 1 (ένας) αρχαιοφύλακας για τη Βυζαντινή Επισκοπή Κίτρους (αρχαία Πύδνα), καθώς και 1 (ένας) για το Επισκοπικό Συγκρότημα Λουλουδιών Κίτρους.

Την άμεση τοποθέτηση σήμανσης στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, με τον τίτλο του κτιρίου και τις επισκέψιμες ώρες κοινού, καθώς και τη διευκρίνιση για την είσοδο- έξοδο.

Τον εμπλουτισμό της έκθεσης ευρημάτων στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, με την αξιοποίηση του εκθεσιακού χώρου του επάνω επισκέψιμου ορόφου. Ζητάμε να τοποθετηθούν ευρήματα από την Προϊστορική έως τη Βυζαντινή περίοδο (όπως το δηλώνει άλλωστε και το γραφικό στην αίθουσα υποδοχής του κτιρίου), από όσα ήδη φυλάσσονται στις αποθήκες της Υπηρεσίας, για να δοθεί έτσι μια πλήρης εικόνα της ιστορίας του τόπου προς τους επισκέπτες. Προτείνουμε ακόμη να γεμίσει με τέχνεργα η υψηλών προδιαγραφών προθήκη που πρόσφατα παραλήφθηκε από την Υπηρεσία.

Θεωρούμε πως τα αιτήματά μας οφείλουν να γίνουν δεκτά, καθώς όλα αυτά θα δράσουν προς όφελος της κοινωνίας, μέσω της ανάδειξης των σπουδαίων ευρημάτων της βόρειας Πιερίας και κατ’ επέκταση θα συνδράμουν στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και φυσικά της ανόδου της πληττόμενης τοπικής οικονομίας της Πιερίας.



Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πιερίας:


Ζαρώτης Διονύσιος - Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός

Ζησοπούλου- Χατζοπούλου Παναγιώτα- Σύμβουλος ακινήτων

Καρανίκα Μαρία - Αρχαιολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Κουνατίδης Χρήστος- Οικονομολόγος, Ξενοδόχος

Μπικηρόπουλος Θεοχάρης -Blogger, Συγγραφέας, Ποιητής

Ξενίδης Συμεών- Αρχαιολόγος, Προγραμματιστής

Πορφυρίδου Δήμητρα- Συνταξιούχος υγειονομικός, Υπεύθυνη επιμέλειας βιβλιοθήκης

Τσιτλακίδης Ηρακλής - Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας

Vucinic Nada - Δικηγόρος, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας
Με εκτίμηση,
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τον Πολιτισμό στην Πιερία



Στοιχεία Επικοινωνίας με την Πρωτοβουλία Πολιτών:
Μαρία Καρανίκα
Τηλ. Επικοινωνίας: 6947818178
 E- mail: karanimar@yahoo.gr