21.10.21

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ: Γιατί με τον Γιώργο Παπανδρέου ξανά…

Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε μέχρι το τέλος μπορεί όλα τα παρακάτω να σας κουράσουν. Είναι όμως σημαντικό να ειπωθούν.
Όσοι είχαμε στο παρελθόν το προνόμιο να γνωρίσουμε από κοντά τον Γιώργο Παπανδρέου και να συνομιλήσουμε μαζί του, ξέραμε τη διαφορετική οπτική που είχε για την πολιτική, τη χώρα και την κοινωνία. Μια οπτική που «ξίνιζε» πολλές φορές σε σχέση με τα γνωστά στερεότυπα που έχουμε συνηθίσει στη χώρα και "ασφυκτιούσε" εντός των συνόρων με τη νοοτροπία μας. Ήταν το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας ματιάς και αντίληψης που είχε και έχει για τα πράγματα. Αυτό αυτομάτως τον κατατάσσει σε έναν πιο κεντρικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή και ειδικότερα με τη θέση που κατέχει ως Πρόεδρος στην Σοσιαλιστική Διεθνή. Η οπτική αυτή δεν έχει σχέση με μυθεύματα και επινοήσεις. Μ’ αυτά πορευθήκαμε πολλά χρόνια και ίσως και να συνεχίζουμε.
Λεφτά υπάρχουν είπε, εάν χτυπήσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλης και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την υγιή επένδυση και πρωτοβουλία. Και άλλα πολλά μέσα σε μια φράση που απομονώθηκε για προπαγανδιστικούς λόγους ως "Λεφτά υπάρχουν" ψηφίστε με και ελάτε να σας τα μοιράσω. Και μάλιστα αποδίδοντας κάποιοι τη νίκη του 2010 σ’ αυτήν τη φράση όταν ήδη το ΠΑΣΟΚ κι ο Γιώργος Παπανδρέου σε όλες τις δημοσκοπήσεις κατέγραφε μια διψήφια διαφορά πριν ειπωθεί. Δε μου κάνει εντύπωση ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης που προσπαθούν εδώ και χρόνια να δημιουργήσουν μια εικόνα ενός πολιτικού «περιορισμένης αντίληψης» όταν στο εξωτερικό χαίρει εκτίμησης και σεβασμού. Πριν δέκα χρόνια μιλούσε για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη. Κάποιοι έλεγαν ότι ο Γιώργος μιλάει για πράσινα άλογα. Διαλέξεις σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο χωρίς να πέφτει καρφίτσα. Και εδώ φροντίζουν να τον παρουσιάζουν ως «Γιωργάκη». Δε μου προξενεί εντύπωση γιατί όλα αυτά που νομοθέτησε ξεβόλεψαν αρκετούς. Το σύστημα στη χώρα βρέθηκε ξανά αντιμέτωπο με έναν Παπανδρέου, που δεν μπορούσε να χειραγωγηθεί και που σιγά σιγά έχτιζε ένα μέτωπο απέναντι σε όσους έχουν την εξουσία και νομίζουν ότι έχουν και το προνόμιο να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν. Κάπως έτσι έπρεπε να ξεκινήσει η αποδόμηση. Σ’ αυτό βέβαια διευκόλυνε και η μεγάλη οικονομική κρίση και τα μνημόνια που ήρθαν. Μονόδρομος για τη σωτηρία της χώρας και συνταγή που ακολουθήθηκε απ’ όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις.
Σήμερα, για να μην σας κουράζω άλλο, η Παράταξη, η κεντροαριστερά και η χώρα χρειάζεται έναν άνθρωπο που θα μπορεί να ξανακάνει ιδεολογικά και πολιτικά κυρίαρχο τον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο. Στην παρούσα φάση αυτός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Και όσοι ανησυχείτε ότι ανανέωση δεν μπορεί να γίνει με έναν πρώην πρωθυπουργό ας κάνετε λιγάκι υπομονή. Θα γίνει και η ηλικιακή ανανέωση όταν έρθει η ώρα. «Νέα και αξιόλογα στελέχη υπάρχουν».
Έτσι λοιπόν, με τον Γιώργο ξανά.
Γιατί στο σύντομο χρονικό διάστημα που του δόθηκε η διακυβέρνηση της χώρας, εν μέσω κρίσης, δημιούργησε μια μεγάλη παρακαταθήκη μεταρρυθμίσεων.
Με τον Γιώργο ξανά, γιατί εφάρμοσε την ανοιχτή διαδικασία στελέχωσης θέσεων στο δημόσιο (open gov).
Εφάρμοσε το πρόγραμμα «Διαύγεια» όπου κάθε απόφαση δημοσίου φορέα έπρεπε να γίνεται με υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο.
Εφάρμοσε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με νόμο. Πρόσβαση των πολιτών σε δημόσια έγγραφα, πιστοποιητικά, δικαιολογητικά, πληρωμές κ.α.
Για πρώτη φορά έγινε απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ανακαλύπτοντας χιλιάδες περιπτώσεις παρατυπιών σε μισθούς και θέσεις.
Δημιούργησε την Ενιαία Αρχή Πληρωμών από το δημόσιο, θεσμοθετώντας παράλληλα ένα νέο αντικειμενικό σύστημα εκλογής στις διευθυντικές θέσεις και περιόρισε κατά 30% τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Με τον Γιώργο ξανά, γιατί νομοθέτησε για την πρόβλεψη δήμευσης περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση που πολιτικοί ή κρατικοί αξιωματούχοι αποκρύπτουν έσοδα στο «πόθεν έσχες».
Απαγόρευσε την κατάθεση τροπολογιών την τελευταία στιγμή και υποχρέωσε τη δημόσια διαβούλευση πριν από την κατάθεση νομοσχεδίων.
Δημιούργησε την ειδική διαρκής επιτροπή για τα εξοπλιστικά και καθιέρωσε το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους.
Σύστησε επιτροπή στη Βουλή για την παρακολούθηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Περιόρισε τον θεσμό της βουλευτικής ασυλίας και παράλληλα καθιέρωσε την δημοσίευση στο διαδίκτυο των δηλώσεων του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.
Καθιέρωσε τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και την Αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος καταργώντας παράλληλα το τραπεζικό απόρρητο έναντι των ελεγκτικών αρχών.
Έδωσε τη δυνατότητα για έλεγχο καταθέσεων που μεταφέρονται στο εξωτερικό.
Θεσμοθέτησε την Στατιστική Υπηρεσία ως ανεξάρτητη αρχή για τη διασφάλιση και την αντικειμενικότητα των στοιχείων.
Με τον Γιώργο ξανά, γιατί έδωσε νέα πνοή στην τοπική αυτοδιοίκηση με το σχέδιο «Καλλικράτης» και τις 13 νέες αιρετές περιφέρειες που μεταφέρθηκαν το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό.
Με τον Γιώργο ξανά, γιατί διεκδίκησε και δημιούργησε από το μηδέν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξη που εξασφάλισε τα πρώτα 110 δις €, σώζοντας τη χώρα από την χρεωκοπία πετυχαίνοντας παράλληλα και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου.
Τον Ιούλιο του 2011 κατάφερε πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα με 109 δις € και τον Οκτώβρη του 2011 την διαγραφή 105 δις €.
Κατάφερε το έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης να μειωθεί από 36 δις € (15,7 % του ΑΕΠ) το 2009, σε 24 δις € (10,6% του ΑΕΠ) το 2010, με εξασφάλιση της περαιτέρω πτωτικής πορείας του ελλείμματος για να επιτευχθεί η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μεταρρύθμισε το ασφαλιστικό σύστημα για να εξασφαλιστούν οι συντάξεις κάτω των 1000 € και έκανε κατάργηση ή συγχώνευση 77 φορέων του δημοσίου.
Δημιούργησε το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ψήφισε νόμο για την ανακεφαλαίωση τραπεζών με κοινές μετοχές.
Νομοθέτησε για το άνοιγμα 150 «κλειστών επαγγελμάτων».
Δημιούργησε την Υπηρεσία μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων one stop shop.
Νομοθέτησε (Ιούνιος 2011) τη ριζική απλοποίηση των δανειοδοτήσεων των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των βιομηχανικών πάρκων.
Ρύθμισε οφειλές επιχειρήσεων και υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Δημιούργησε στον επενδυτικό νόμο ειδική κατηγορία για την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Με τον Γιώργο ξανά, γιατί αναμόρφωσε το Ασφαλιστικό Σύστημα που οδηγούνταν σε κατάρρευση.
Δημιούργησε τον ΕΟΠΥΥ.
Δημιούργησε το Ενιαίο Κέντρο Πληρωμής Συντάξεων που μαζί με την απογραφή εντόπισε δεκάδες χιλιάδες παράνομες συντάξεις.
Καθιέρωσε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που οδήγησε σε μείωση κατά 33 % στις φαρμακευτικές δαπάνες που είχαν φθάσει στα 5 δις € από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Θεσμοθέτησε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Επέβαλε στα Ταμεία να καταβάλουν προσωρινή σύνταξη εντός 2,5 μηνών.
Εφαρμόσθηκε σειρά προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για στήριξη της απασχόλησης σε νέους άνεργους, γυναίκες, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Καθιέρωσε το μέτρο της Κάρτας Εργασίας σε τομείς με υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας.
Με το Γιώργο γιατί καθιέρωσε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους.
Συγχώνεψε νοσοκομεία και επέβαλλε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τις προμήθειές τους.
Εξάλειψε τη λίστα αναμονής για χορήγηση μεθαδόνης.
Με τον Γιώργο ξανά, γιατί καθιέρωσε την εισαγωγή της Αγγλικής και της Πληροφορικής ως μάθημα από την Α' Δημοτικού στα πολυπληθέστερα σχολεία.
Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση λειτούργησε η νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής παραγγελίας ακαδημαϊκών συγγραμμάτων «Εύδοξος».
Κατήργησε τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ και έγινε η αντικατάσταση τους με αδιάβλητο σύστημα θετικής διάκρισης υποψηφίων από ευπαθείς οικογένειες.
Ψήφισε νέο νόμο για τα ΑΕΙ τον Αύγουστο του 2011 με την ψήφο των 4/5 των βουλευτών. Έτσι καθιερώθηκε η κατάργηση των παραταξιακών ψηφοδελτίων στις εκλογές των ΑΕΙ, η υποχρεωτική εγγραφή των φοιτητών κάθε εξάμηνο με όριο στη συνολική διάρκεια των σπουδών. Έδωσε φοιτητικά δάνεια σε όλους και όχι μόνο στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές. Καθιέρωσε την αξιολόγηση και την υποχρεωτική πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών από Ανεξάρτητη Αρχή. Υποχρέωσε την ανάρτηση στο διαδίκτυο του εκπαιδευτικού υλικού (παραδόσεις- σημειώσεις) και την αξιολόγηση των καθηγητών κάθε πέντε χρόνια, με βαρύτητα της άποψης των φοιτητών τους.
Με τον Γιώργο ξανά, γιατί ψήφισε νόμο για το Μητρώο Αγροτών και θέσπισε το ενιαίο μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων και εφοδίων.
Νομοθέτησε την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ και την ριζική αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών.
Με τον Γιώργο ξανά, γιατί ψήφισε νόμο για το Πράσινο ταμείο και την κύρωση Δασικών χαρτών.
Νομοθέτησε για την προστασία της Βιοποικιλότητας και νόμο για την ανακύκλωση.
Καθιέρωσε νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, με κατάργηση του ρόλου των πολεοδομιών και την αρμοδιότητα να περνά στους μηχανικούς μελετητές.
Με νόμο ρύθμισε το μεγάλο θέμα των αυθαιρέτων.
Ψήφισε για την επιτάχυνση ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Νομοθέτησε για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Θέσπισε για πρώτη φορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, με το οποίο οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληρώνουν φθηνότερα το ηλεκτρικό ρεύμα.
Νομοθέτησε για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυο Μεταφοράς Υδρογονανθράκων, με στόχο την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Με τον Γιώργο γιατί νομοθέτησε την αποδέσμευση της διαδικασίας επιλογής των ανώτατων Δικαστικών από την εκτελεστική εξουσία, με εισαγωγή του θεσμού ακρόασης των υποψηφίων από το Κοινοβούλιο (Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής).
Ψήφισε νόμο για την «Εκδίκαση πράξεων Διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος για την επιτάχυνση της εκδίκασης.
Δημιούργησε (Νόμος 3932/2011) την «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες».
Ψήφισε νόμο που προβλέπει το Σύνταγμα την διεξαγωγή Δημοψηφισμάτων.
Ίδρυσε την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Με τον Γιώργο ξανά, γιατί με τον νόμο για σύγχρονο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας έδωσε τη δυνατότητα σε νόμιμους, ευρισκόμενους στη χώρα, μετανάστες να αποκτούν με αίτηση τους την ελληνική ιθαγένεια.
Διευκόλυνε την απόκτηση της ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών (της Β’ γενιάς) που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα μετά από αίτηση των (νόμιμων) μεταναστών γονέων τους.
Έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στους νόμιμους μετανάστες και ομογενείς, στις δημοτικές εκλογές.
Ευχαριστώ για την υπομονή.
Νίκος Στ. Τσακιρίδης

*** ΑΝΑΡΤΗΣΗ στο facebook. Αναδημοσιεύουμε για την επιλογή με επιχειρήματα. Σίγουρα θα "ανοίξει" η συζήτηση μέχρι τις εκλογές!