18.7.21

Παρακράτηση μισθού σε όσους εκπαιδευτικούς αρνούνται την αξιολόγηση - Τι δήλωσε η Κεραμέως

Υποχρεωτική θα είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αρχής γενομένης από τη νέα σχολική χρονιά. Αυτή η θεσμική αλλαγή που αποτελεί ζητούμενο δεκαετιών, δεδομένη πρακτική διεθνώς, που εφαρμόζεται
στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε., θα προχωρήσει, ξεκαθαρίζει μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Προσθέτει ότι για τους αρνητές της θα προβλέπονται και συνέπειες, όπως η μη μισθολογική εξέλιξη και η παρακράτηση μισθού έως και ενός μηνός, αλλά παράλληλα τα αποτελέσματά της θα συνδέονται με επιβράβευση μέσω μορίων είτε με επιμόρφωση.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα εάν θα υπάρξουν ποινές για όσους αρνηθούν να αξιολογηθούν από τον Σεπτέμβριο, με δεδομένη την άρνηση του κλάδου στις διαδικασίες της αξιολόγησης, απάντησε τα εξής: "Είναι γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη επιφυλακτικότητα για δεκαετίες απέναντι στην αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Σε κάθε σύλλογο διδασκόντων, όμως υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί που την επιθυμούν, ενώ εντυπωσιακά υψηλά είναι και τα ποσοστά αποδοχής της στην κοινωνία. Η αξιολόγηση θα έχει καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα και τα αποτελέσματα της θα συνδέονται είτε με επιβράβευση μέσω μορίων είτε με επιμόρφωση .Με τους όρους αυτούς, ποιος εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να βελτιωθεί προς όφελος των μαθητών του και το δικό του; Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν ενημερωτικές συνεδρίες για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να πληροφορηθούν για τα σημαντικά οφέλη της αξιολόγησης. Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πάνω από 90% των χωρών της ΕΕ. Είναι ξεκάθαρο: η συμμετοχή στην αξιολόγηση κάθε είδους -σχολείων, εκπαιδευτικών -στελεχών- θα είναι υποχρεωτική και ασφαλώς προβλέπονται και συνέπειες για όποιον δεν συμμετέχει".

Σχετικά με το ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες, είπε ότι θα είναι "η μη μισθολογική εξέλιξη και η παρακράτηση μισθού για περίοδο έως και ενός μηνός".

ΠΗΓΗ: ΕΝΙΚΟΣ