18.7.21

Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά «στην φερόμενη ανακοίνωση της ανακάλυψης, “του τάφου της Ολυμπιάδος” στον Κορινό».

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ουσιαστικά συντάσσεται με την άποψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, η οποία υπογραμμίζει πως «απόψεις οι οποίες διατυπώνονται εκτός της επιστημονικής κοινότητας, ήτοι επιστημονικών συνεδρίων, έγκυρων επιστημονικών περιοδικών κ.λπ., ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής κριτικής, παραμένουν προσωπικές.»

Συγκεκριμένα στην απάντησή της η κ. Μενδώνη αναφέρει μεταξύ άλλων: «σχετικά με την φερόμενη ανακοίνωση της ανακάλυψη “του τάφου της Ολυμπιάδος, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην περιοχή του χωριού Κορινός-Πιερίας”, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου “στις 08/12/2019 σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Κατερίνης” από τοπικούς φορείς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας διευκρινίζει ότι απόψεις οι οποίες διατυπώνονται εκτός της επιστημονικής κοινότητας, ήτοι επιστημονικών συνεδρίων, έγκυρων επιστημονικών περιοδικών κ.λπ., ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής κριτικής, παραμένουν προσωπικές.

Ο ερωτών βουλευτής αναφέρεται στον τάφο που είναι γνωστός στην έρευνα ως Μακεδονικός τάφος Κορινού Α, ή αλλιώς τάφος του Heuzey, καθώς αυτός ήταν ο αρχαιολόγος που τον ανακάλυψε το 1861. Πρόκειται για τον τάφο που κάλυπτε ο μεγαλύτερος από τους δύο τύμβους που βρίσκονται στην περιοχή του Κορινού, εκατέρωθεν της εθνικής οδού. Ο τάφος Α βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της εθνικής οδού και είχε συληθεί ήδη από την αρχαιότητα. Το μνημείο χρονολογείται, όπως και η πλειονότητα των μακεδονικών τάφων, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.»

Στη συνέχεια, η Υπουργός Πολιτισμού, κάνει αναφορά σε μια σειρά έργων (και εργασιών) που έχουν γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. «Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με χρηματοδότηση από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός και ανασκαφή στην είσοδο και στο εσωτερικό του τάφου.

Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, με χρηματοδότηση από το Β΄ ΚΠΣ, πραγματοποιήθηκε αναστήλωση της πρόσοψης του μνημείου και κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου στην είσοδό του. Στη συνέχεια το μνημείο εντάχθηκε στο έργο «Συντήρηση, Διαμόρφωση και Ανάδειξη Μακεδονικών Τάφων Πιερίας (ΕΣΠΑ 2007-2013)», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 και ολοκληρώθηκε το 2015. Στόχος των επεμβάσεων στους Τάφους ήταν αφενός η αντιμετώπιση των φθορών τους και αφετέρου, η ανάδειξή τους. Το έργο περιελάμβανε την συντήρηση των τοιχογραφιών, επιχρισμάτων και λίθινων διακοσμητικών στοιχείων των μνημείων και υλοποιήθηκε από τη Δ/νση Συντήρησης. Στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, εργασίες χάραξης διαδρομής επισκεπτών, συντήρησης μεταλλικού στεγάστρου προστασίας των μνημείων, κατασκευής περίφραξης, φυτεύσεις, κατασκευής δικτύου ύδρευσης – άρδευσης και διευθέτησης ομβρίων, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Από την παράδοση του έργου ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος σε καθημερινή βάση, πλην Σαββάτου, ενώ πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικές δράσεις.»


Η κ. Μενδώνη, στην ίδια απάντηση, απαριθμεί σειρά ανασκαφικών ερευνών που είναι σε εξέλιξη από την ΕΦΑ Πιερίας σε όλο το νομό, υπενθυμίζοντας πως «τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο στο πλαίσιο υλοποίησης των μεγάλων δημόσιων έργων, αλλά και τεχνικών Έργων Τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΦΑ Πιερίας πραγματοποίησε, κατά την τελευταία δεκαετία, μεγάλο αριθμό ανασκαφών…» τις οποίες και αναφέρει αναλυτικά στην απάντηση, προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης.

Τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφων στην κ. Μενδώνη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της  στη Θεσσαλονίκη και την Ημαθία, απάντησε: "Είναι θέμα της αρχαιολογικής κοινότητας.."