24.6.21

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1982 όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Έκτοτε διέγραψε μία αξιοζήλευτη πορεία με αμέτρητες εκδηλώσεις και αφιερώματα σε ποιητές και λογοτέχνες και ισάριθμα… μπουρίνια. Φέτος, συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με αφιέρωμα σε μια άλλη σημαντική επέτειο, αυτήν της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

«Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, τα χρόνια που ακολούθησαν με τα… μπουρίνια και όλες αυτές τις αντιξοότητες. Τα ανέκδοτα που κυκλοφορούσαν στην πόλη μας σχετικά με το ξεκίνημα του φεστιβάλ. Ακόμα κι έτσι όμως το φεστιβάλ συζητιόταν στην πόλη. Ήταν το… γούρι μας. Μέσα από αυτόν τον θεσμό ξεπήδησαν και άλλοι θεσμοί που τόνωσαν το βιβλίο και γενικότερα τον πολιτισμό, όπως τα περιφερειακά φεστιβάλ βιβλίου και οι βιβλιοθήκες στις παραμεθόριες περιοχές. Έπαιξε ρόλο στον πολιτισμό, όχι μόνο στο βιβλίο», είπε στη Voria.gr ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας που συνδιοργανώνει το φεστιβάλ μαζί με τον δήμο Θεσσαλονίκης.



Αυξημένες φέτος οι συμμετοχές
Την αδιάλειπτη παρουσία του φεστιβάλ δεν διέκοψε ούτε η πανδημία. Η περσινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε αργότερα από το συνηθισμένο, μέσα στον Ιούλιο, αν και οι συμμετοχές ήταν αισθητά περιορισμένες. «Πέρσι ήμασταν οι μοναδικοί που πραγματοποιήσαμε φεστιβάλ βιβλίου. Ήταν ίσως και το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός που διοργανώθηκε. Είχαμε, βέβαια, λιγότερες συμμετοχές, καθώς πολλοί είχαν δισταγμούς, όμως φέτος δεν υπήρξαν αναστολές και οι συμμετοχές είναι περισσότερες. Φυσικά θα τηρούμε όλα τα μέτρα, ενώ δεν θα έχουμε τις δράσεις που συνήθως πραγματοποιούμε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όμως, φέτος θα έχουμε το μεγάλο διπλό περίπτερο η Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν υπήρχε πέρσι», ανέφερε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Η αυλαία του φετινού φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης, ανοίγει την Παρασκευή 25 Ιουνίου και θα πέσει την Κυριακή 11 Ιουλίου. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 έως 11 το βράδυ στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, από το Βασιλικό Θέατρο έως το άγαλμα του Κ. Καραμανλή, όπου έχουν ήδη στηθεί τα περίπτερα.
Πέρα από το αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, κατά τη φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθούν διάφορες επετειακές -και όχι μόνο- δράσεις. «Για πρώτη φορά θα καλέσουμε τους πολίτες να ψηφίσουν για τα αγαπημένα τους βιβλία που προβλήθηκαν στο φεστιβάλ. Παράλληλα, καλούμε τους επισκέπτες να βγάλουν φωτογραφίες, ώστε να οργανώσουμε έκθεση, στην οποία θα αποτυπώνεται το τι συνέβη στο 40ό φεστιβάλ. Το επόμενο χρονικό διάστημα, εξάλλου, έχουμε κλείσει αίθουσα για να προβάλουμε όλες τις αφίσες των 40 χρόνων του φεστιβάλ, οι οποίες στιγμάτισαν και ανέδειξαν θεσμό. Υπήρξαν αφίσες που ακόμα και σήμερα τις βλέπουμε σε διάφορους χώρους, καθώς τις έχουν κρατήσει οι συλλέκτες», ανέφερε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Η πανδημία έφερε άνοδο στις πωλήσεις
Η πανδημία όχι μόνο δεν ακύρωσε το φεστιβάλ, αλλά φαίνεται να έχει δώσει ώθηση στο βιβλίο, έστω και με εναλλακτικούς τρόπους. «Είχαμε μία άνοδο του βιβλίου στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Βέβαια, υπήρξε αλλαγή στον τρόπο προώθησής του μέσα από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Και στο δεύτερο κύμα είχαμε ανάλογη αυξητική πορεία στην διάδοση του βιβλίου. Είδαμε ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ήρθαν για να μείνουν. Επιπλέον, είχαμε μία άνοδο και στο περσινό φεστιβάλ περίπου 30% με 40%. Ήταν ένα ξέσπασμα του κόσμου που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και φέτος. Άλλωστε, στην ιστορία του βιβλίου σε περιόδους εγκλεισμού, όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαμε τρομερή άνοδο του βιβλίου. Ο κόσμος, δηλαδή, προσφεύγει στο βιβλίο σε δύσκολες και μοναχικές στιγμές. Εύχομαι να υπάρξει βελτίωση όχι μόνο προς τις πωλήσεις αλλά και στις νέες εκδόσεις, όπου επίσης τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, αφού πέρσι, παρά την πανδημία, είχαμε περίπου 10.000 νέους τίτλους στη χώρα μας, περίπου όπως και το 2019», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών.


Πηγή: https://www.voria.gr