18.6.21

Δυο οικισμοί στην Πιερία του 2021 χωρίς ρεύμα, χωρίς τηλεόραση, χωρίς ίντερνετ! ΦΩΤΟ

Για το OlymposVoice.blogspot.com
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Μόλις σήμερα διαβάσαμε δελτίο τύπου του Βουλευτή Πιερίας κ. Φ. Μπαραλιάκου ότι μετά από συνεργασία που είχε με τους Δημάρχους των τριών Δήμων της Πιερίας, παρέδωσε στον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, λίστα με περιοχές του νομού, οι οποίες,
είτε δεν έχουν καθόλου ίντερνετ είτε έχουν αλλά με πολύ χαμηλή απόδοση γραμμής. 
Καθώς, λοιπόν, το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει σημαντική επίδραση στο σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων του Υπουργείου σε επίπεδο έργων υποδομής, ο κ. Μπαραλίακος ζήτησε να συμπεριληφθούν όλες οι περιοχές της Πιερίας στο σχεδιασμό ώστε να πραγματωθούν σύντομα έργα χάραξης και τοποθέτησης οπτικών ινών. Πρωτοβουλία η οποία είναι εξαιρετική, καθώς -και λόγω της πανδημίας- το διαδίκτυο εισέβαλε για καλά σε όλες τις δράσεις της ζωής μας. 
Ως εδώ καλά.



Είναι δεδομένο, ότι μας αρέσει να βαυκαλιζόμαστε για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την ευημερία, την ποιότητα ζωής στην Πιερία (ή την Ελλάδα) της νέας εποχής. Έτσι είναι η ζωή και η νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες μετά την μεταπολίτευση. Σε σημείο που να νοιαζόμαστε μόνο για το περιτύλιγμα και όχι για το περιεχόμενο. 
Είθισται γενικώς να ακούμε μεγαλόπνοες δηλώσεις (δεν αναφέρομαι στο κ. Μπαραλιάκο) και πολλές υποσχέσεις από τους πολιτικούς, αλλά η ίδια η ζωή, μας διαψεύδει με όσα διαπιστώνουμε στην πραγματικότητα.
Φαντάζει απίστευτο στις μέρες μας, αλλά είναι η αλήθεια: 40 λεπτά από την Κατερίνη βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός της Μόρνας και λίγο πιο ψηλά, ο οικισμός της Φτέρης. Δυο οικισμοί, οι οποίοι δεν έχουν «φως, νερό, τηλέφωνο» δηλαδή, δεν υπάρχει «γραμμή» ηλεκτροδότησης, τηλεφώνου και κατά συνέπεια, όλα αυτά που προσφέρει στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο: τηλεόραση, ίντερνετ και ποιότητα ζωής.
Είναι απορίας άξιο, αλλά αυτό είναι η αλήθεια.
Θα αναρωτιέστε κι εσείς πως είναι δυνατόν λίγα χιλιόμετρα από την εθνική οδό, στα πανέμορφα Πιέρια Όρη, στον δήμο Κατερίνης, στην Πιερία, στη σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης και της …προοπτικής, να εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές, με προβλήματα αυτού του είδους.
Και μη μου πείτε ότι δεν θεωρείται αυτονόητο να υπάρχει, φως, νερό, τηλέφωνο σε κάθε σημείο της Ελλάδας!
Πριν αναλάβει το «τηλεοπτικό σήμα» η Degea, οι εν λόγω οικισμοί είχαν τουλάχιστον τηλεοπτικό σήμα, από τους πυλώνες –πομπούς της ΕΡΤ, συντροφιά για ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Τώρα αυτό δε συμβαίνει καθώς για να υπάρχει σήμα –σύνδεση με την Degea, απαιτείται «απόδειξη» λογαριασμού της ΔΕΗ.
Η Μόρνα όμως και η Φτέρη δεν έχουν -ούτε- ηλεκτρικό ρεύμα!
Εφόσον δεν έχουν ρεύμα, δεν έχουν τηλεόραση, ίντερνετ, ψυγείο, ντουζ κλπ, κλπ,. όσα δηλαδή χρειάζεται μια οικία για να είναι τυπικά έστω λειτουργική, για να ζήσει μια οικογένεια με τα παιδιά της, την καθημερινότητα στον …πολιτισμένο κόσμο.
Οι άνθρωποι που ζουν εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες, μπαίνουν σε μια διαδικασία να βρίσκουν λύσεις στρατιωτικής «εκστρατείας».
Θα πείτε, είναι επιλογή τους, είναι εναλλακτικός τρόπος διαβίωσης ή διακοπών κλπ, κλπ. Το θέμα βεβαίως δεν είναι προσωπικό. Είναι κοινωνικό. Είναι πολιτικό. Είναι τολμώ να πω, θέμα αξιοπρέπειας. Μπορούσατε να το φανταστείτε ότι συμβαίνει αυτό στις μέρες μας, στην σύγχρονη κατά τα λοιπά ζωή μας;
Εμείς πάντως όχι.
Το θεωρούσαμε δεδομένο ότι αυτά δεν είναι τα πρωτεύοντα προβλήματα των δυο οικισμών.







 Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, αν αυτό μπορεί να συμβαίνει στην Πιερία, τότε τι γίνεται στις παραμεθόριες περιοχές;
Για ποιον πολιτισμό μιλάμε, αν πολιτισμός είναι το ηλεκτρικό ρεύμα;
Για ποια Ελλάδα της σύγχρονης εποχής;
Χωρίς ρεύμα, δε διαφέρουμε από τους ανθρώπους των σπηλαίων, με συνθήκες τριτοκοσμικές.
Που βλέπεται την πολυδιαφημιζόμενη στήριξη της περιφέρειας;
Πως θα κρατηθεί ο πληθυσμός στα εγκαταλελειμμένα χωριά μας;
Για ποια αποκέντρωση εξακολουθούμε να μιλάμε;
Για ποια ανάπτυξη;
Είναι παράλογες αυτές οι σκέψεις;
Δε φαίνεται αρκετά πρόσφορη η «πελατειακή σχέση», ψηφοθηρική για να είμαι σαφής, μεταξύ των αιρετών και των μερικών δεκάδων εποχικών κατοίκων της Μόρνας και της Φτέρης, των καλοκαιρινών μηνών για να δώσει λύσεις.
Εν κατακλείδι, το επόμενο ερώτημα που έρχεται στο νου, είναι:
Υπάρχει σχέδιο για τους εγκαταλελειμμένους αυτούς οικισμούς, για την αξιοποίηση της Μόρνας και της Φτέρης ή αρκεί μόνο η αναφορά τους και δυο ελκυστικές φωτογραφίες στους τουριστικούς οδηγούς και τα διαφημιστικά φυλλάδια;
Υπάρχουν «καλές» προθέσεις; 
Υπάρχουν σκέψεις, σχέδιο και πρόγραμμα;
Aνοίγω παρένθεση: (ως γνωστόν υπάρχει Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ρεύμα στους στάβλους, για την στήριξη της κτηνοτροφίας! Για τους ανθρώπους των ορεινών αυτών οικισμών δεν υπάρχει κάτι; Σαφώς, είναι ευκαιρία, μιας κι έθεσε το θέμα ο κ. Μπαραλιάκος, να ασχοληθούν όλοι, Αντιπεριφέρεια, βουλευτές, ο δήμαρχος και να βρουν λύση...) κλείνω την παρένθεση. 
 Φαίνεται πως υπάρχει λύση.
Κι αν υπάρχει λύση ποιος είναι -από όλους όσους προαναφέραμε- ο αρμόδιος που θα τη δώσει;