Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν απέραντες ακτές με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα, βουνά με ιστορία και φυσικές καλλονές, άριστη τουριστική οργάνωση, οικονομικές τιμές - κι όλα αυτά πάνω σε άριστες συγκοινωνιακές υποδομές, που καθιστούν τις μετακινήσεις υπόθεση λεπτών.
Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν μέσα σε 70 χιλιόμετρα ακτής τόσο διαφορετικούς τύπους διακοπών, από τον ήρεμο οικογενειακό παραθερισμό μέχρι σαββατοκύριακα για ανήσυχους χαρακτήρες.
Ελάχιστοι τόποι μπορούν να συνδυάσουν τις πιο διαφορετικές μορφές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής ζωής, όπως η Πιερία - χάρη ακριβώς στη γεωγραφική ποικιλία, το ιστορικό της βάθος και κυρίως τη φιλικότητα, την εργατικότητα και τη συνέπεια των ανθρώπων της.
Η Πιερία διαθέτει πλήρη συγκοινωνιακή υποδομή, με εθνικό αυτοκινητόδρομο, διεπαρχιακό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, λεωφορεία και σιδηροδρόμους.
Η Κατερίνη βρίσκεται μόλις 80 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο "Μακεδονία" και 70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, με την οποία συνδέεται με τον εθνικό αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας Ε75. Ο Ε75 διασχίζει από βορρά προς νότο την Πιερία, επιτρέποντας ταχεία πρόσβαση σε οποιοδήποτε παραθαλάσσιο σημείο της και συνέχεια του ταξιδιού προς Λάρισα και Αθήνα.
Μέχρι το ύψος της Κατερίνης, παράλληλα με τον Ε75, εξυπηρετεί τον επισκέπτη και η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Κατερίνης. Από την πρωτεύουσα της Πιερίας, η οδός διακλαδίζεται προς την Ελασσόνα, διασχίζοντας από τα ανατολικά προς τα δυτικά τους ορεινούς όγκους. Το δίκτυο των επαρχιακών δρόμων καλύπτει όλες τις τοπικές ανάγκες. Ενας παραλιακός δρόμος αναπτύσσεται παράλληλα με την ακτή, από την Νέα Αγαθούπολη μέχρι την Ολυμπιακή Ακτή. Ενας άλλος ξεκινάει από τη Γρίτσα Λιτοχώρου και φτάνει μέχρι τον Πλαταμώνα.
Κατά μήκος της Πιερίας, παράλληλα με την εθνική οδό, αναπτύσσεται ένα πλήρες σιδηροδρομικό δίκτυο, με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς. Επίσης, πλήρης είναι η κάλυψη όλων των οικισμών από το τοπικό δίκτυο λεωφορείων (ΚΤΕΛ Πιερίας).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο τέλος των φωτογραφιών
Υπάρχουν 16 τουλάχιστον λόγοι, που καθιστούν τις ακτές της Πιερίας ασυναγώνιστες: Το μήκος του θαλασσινού μετώπου, η πλούσια και χρυσή αμμουδιά, η ποιότητα της θάλασσας, ο ανεπανάληπτος συνδυασμός της ακτής και των ορεινών όγκων, η εναλλαγή του τοπίου, η εύκολη οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση, οι διευκολύνσεις για τα μικρά σκάφη, η εναλλαγή ηρεμίας και κοσμικής ζωής, η ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, η ξενοδοχειακή υποδομή, η ποικιλία στην κουζίνα και τη διασκέδαση, το εύρος των αθλητικών δραστηριοτήτων, τα πλούσια πολιτιστικά και οικολογικά ενδιαφέροντα, η λειτουργία οργανωμένης αγοράς και η ποικιλία των οικισμών που περιβάλλουν τις ακτές.
- Το μήκος του θαλασσινού μετώπου:
16 οργανωμένες ακτές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία, απλώνονται διαδοχικά σε μήκος 70 χιλιομέτρων, επιτρέποντας στον επισκέπτη να αντλήσει όλα τα οφέλη από διαφορετικούς, γειτονικούς τόπους και εξασφαλίζοντας μεγάλη γκάμα επιλογών. - Η αμμουδιά:
Οι ακτές της Πιερίας διαθέτουν πλατιά αμμουδιά με πλούσια χρυσή άμμο. - Η θάλασσα:
Οι ακτές της Πιερίας διαθέτουν γαλάζια καθαρή θάλασσα, ρηχή και ασφαλή για κάθε ηλικία. - Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας:
Ενώ χαίρεται την ακτή και τη θάλασσα, ο επισκέπτης έχει ταυτοχρόνως τη δυνατότητα να βρεθεί, σε ελάχιστο χρόνο, στους δροσερούς οικισμούς και τις σκιερές τοποθεσίες των ορεινών όγκων, που απλώνονται δίπλα στις ακτές και να χαρεί τις γραφικές διαδρομές τους. - Η εναλλαγή του τοπίου:
Δίπλα στη θάλασσα εναλλάσονται πευκώνες, άλση, εκτεταμένες παραλίες ή απομονωμένοι όρμοι, έτσι ώστε ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει το τοπίο που προτιμά. - Η εύκολη πρόσβαση:
Τρεις παράλληλοι δρόμοι, λεωφορειακές και σιδηροδρομικές γραμμές καθιστούν τη μετακίνηση ζήτημα επιλογής. - Οι διευκολύνσεις για τα μικρά σκάφη:
Οργανωμένα λιμάνια προσφέρονται για μικρά σκάφη. - Η εναλλαγή ηρεμίας και κοσμικής ζωής:
Στις 16 διαδοχικές ακτές, ευνοούνται όλοι οι τύποι διακοπών, από την ήρεμη οικογενειακή διαβίωση μέχρι την έντονη νυχτρινή ζωή. - Η ποικιλία χλωρίδας και πανίδας:
Από τους γλάρους και τα θαλασσοπούλια στις ακτές ως τις σπάνιες μορφές ζωής στους υδροβιότοπους. - Η δοκιμασμένη ξενοδοχειακή υποδομή:
Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να διαλέξει ανάμεσα σε όλους τους τύπους διαμονής, από πλήρη ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια, bungalows και οργανωμένα κάμπινγκ. - Η ποικιλία στην κουζίνα:
Στις ακτές της Πιερίας παραδοσιακές ταβέρνες, άνετα εστιατόρια και άφθονα σνακ μπαρ, προσφέρουν όλους τους τύπους διατροφής. - Η ποικιλία στη διασκέδαση:
Ο επισκέπτης της Πιερίας έχει να διαλέξει ανάμεσα σε εκδρομές, περιπάτους, πολιτιστική ζωή, νυχτερινή έξοδο και πολλά άλλα είδη διασκέδασης. - Η ποικιλία στον αθλητισμό:
Κολύμβηση, αλεξίπτωτο θάλασσας, wind surfing, θαλάσσιο ποδήλατο, ιστιοπλοϊα, καταδύσεις και σχεδόν όλες οι μορφές αθλητισμού που συνηθίζονται σε τουριστικά κέντρα προσφέρονται στις ακτές της Πιερίας. - Πολιτιστικά ενδιαφέροντα:
Πολύ κοντά στα θέρετρα της ακτής διοργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας, λειτουργούν τόποι παγκόσμιας σημασίας, απλώνονται παραδοσιακοί οικισμοί με σημαντικά δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής. - Οικολογικά ενδιαφέροντα:
Στην παραθαλάσσια διαδρομή των 70 χιλιομέτρων συναντά κανείς εκτεταμένους υδροβιότοπους, περιοχές με οικολογική σημασία. Ολα αυτά προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες. - Η λειτουργία πλήρους αγοράς:
Οι διακοπές ομορφαίνουν με τα ψώνια. Κατά μήκος της ακτής λειτουργεί πλήρης αγορά, για όλες τις επιθυμίες και τις οικογενειακές δυνατότητες των επισκεπτών. - Η ποικιλία των οικισμών:
Οι ακτές περιβάλλονται από ενδιαφέροντες οικισμούς, που ποικίλλουν από νεώτερα ψαροχώρια μέχρι μικρές ιστορικές πόλεις και μονές, που το παρελθόν τους χάνεται στα μεσαιωνικά χρόνια
16 ακτές, 16 επιλογές, 16 λόγοι να τις γνωρίσετε:
Βόρεια Πιερία:Μεθώνη, Αη Γιάννης, Μακρύγιαλος, Πύδνα, Αλυκή Κίτρους
Κεντρική Πιερία:Κορινός, Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή
Νότια Πιερία: Βαρικό, Γρίτσα, Πλάκα Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυά, Παραλία Σκοτίνας, Παραλία Παντελεήμονα, Πλαταμώνας, Νέοι Πόροι
Ο φυσικός όρμος της Μεθώνης και της Νέας Αγαθούπολης προσφέρει, εκτός από την πλούσια αμμουδιά, άφθονη σκιερή βλάστηση, ηρεμία και γραφικό τοπίο. Βρίσκεται δίπλα σ' έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη.
Ο Μακρύγιαλος διαθέτει οργανωμένη ακτή με πλούσια αμμουδιά. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι μαλακοί λόφοι που περιβάλλουν τις αμμώδεις ακτές.
Πολύ κοντά στο Μακρύγιαλο, ανάμεσα σε καταπράσινους παραθαλάσσιους λόφους, ο επισκέπτης που αναζητά τη γραφικότητα θα ανακαλύψει την χρυσή ακτή του Αη Γιάννη. Χρυσαφένια είναι και η επόμενη ακτή της Πύδνας.
Ο επισκέπτης δεν μπορεί να φαντασθεί ότι πολύ κοντά στην αμμουδιά απλώνονται τα ερείπια βυζαντινών οχυρωμάτων, που τον περιμένουν να τα εξερευνήσει.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, απλώνεται το φυσικό λιμάνι της Αλυκής Κίτρους, ιδανικό για μικρά σκάφη.
Εκεί, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει έναν διεθνούς φήμης υδροβιότοπο.
Απέραντη, καλύπτοντας ολόκληρα χιλιόμετρα, απλώνεται η ακτή του Κορινού, που γειτνιάζει με αρχαίους μακεδονικούς τάφους.
Ζωντανός παραθαλάσσιος τόπος είναι η Παραλία. Πλατιά ακτή, που απλώνεται σε απόσταση χιλιομέτρων, με λιμάνι κατάλληλο για μικρά σκάφη, προσφέρει αμέτρητες επιλογές νυκτερινής διασκέδασης.
Μια φωταγωγημένη λεωφόρος, με παράλληλο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο για τους λάτρεις των παραθαλάσσιων περιπάτων συνδέει την Παραλία με την κοσμοπολίτικη Ολυμπιακή Ακτή.
Η Γρίτσα είναι η καθιερωμένη παραλία του Λιτοχώρου, στα πόδια του Ολύμου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Ιδανικό λιμάνι για μικρά σκάφη.
Στην Πλάκα Λιτοχώρου, ο επισκέπτης θα συναντήσει εναλλαγή φυσικών όρμων, όπου το κλασικό τοπίο της χρυσής αμμουδιάς διακόπτεται από βράχια και βότσαλα.
Η Λεπτοκαρυά, παραδοσιακός τόπος διακοπών, απλώνεται κοντά στον τόπο του μυθικού Ορφέα.
Μια ακόμη ακτή με χρυσή άμμο στα πόδια του Ολύμπου είναι η παραλία της Σκοτίνας, κοντά στον παραδοσιακό οικισμό. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται φεστιβάλ, με μουσικές συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις.
Η βλάστηση φτάνει μέχρι τη θάλασσα στη γειτονική Παραλία Παντελεήμονα, κοντά στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα, δίπλα στο βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα.
Ο Πλαταμώνας, διαθέτει θαυμάσια ακτή, εμπορικά καταστήματα και λιμάνι για μικρά σκάφη. Παράλληλα υπάρχουν πολλές επιλογές για διασκέδαση.
Οι Νέοι Πόροι είναι η νοτιότερη ακτή της Πιερίας, δίπλα στον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων και τον απέραντο και γραφικό υδροβιότοπο, στο βόρειο τμήμα του Δέλτα του Πηνειού.
ΣΠΟΡ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ο χρόνος περνά ευχάριστα στην Πιερία για τους λάτρεις των σπορ. Η θάλασσα προσφέρει μεγάλη γκάμα θαλάσσιων αθλημάτων. Οι χρυσές ακτές συνδυάζονται με το ορεινό τοπίο, τις χαράδρες, τα ποτάμια και το θαυμάσιο χιονοδρομικό κέντρο, που βρίσκεται στο Ελατοχώρι, στα μαγευτικά Πιέρια όρη.
Θαλάσσια σπορ:
Η Πιερία κρύβει εναλλαγή ακτών, με αισθητές διαφορές μεταξύ τους. Προτείνονται διαφορετικές δραστηριότητες στον λάτρη των σπορ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του τοπίου. Μπορεί να τις χαρεί όλες σε μία μέρα, λόγω των μικρών αποστάσεων: κολύμβηση, αλεξίπτωτο θαλάσσης, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι, τζετ σκι, θαλάσσιο ποδήλατο, κανό, ιστιοπλοϊα, καταδύσεις με τη βοήθεια έμπειρων δυτών.
Δραστηριότητες που αξιοποιούν τις υψομετρικές διαφορές:
Στον ναό του Προφήτη Ηλία, στον Παλαιό Παντελεήμονα, λειτουργεί πίστα για απογείωση αλεξιπτώτου πλαγιάς καθώς και αιωρόπτερου. Ο αθλητής χαίρεται το ανυπέρβλητο θέαμα και τερματίζει στην ακτή.
Αθλήματα περιπέτειας:
Σε ήσυχους δασικούς δρόμους, σε απομονωμένα μονοπάτια, όπου ακούγονται μόνο οι θόρυβοι της φύσης, ο εραστής της περιπέτειας θα ασκηθεί στο ποδήλατο βουνού ή την ιππασία. Στις εκβολές των ποταμών θα χαρεί μαγευτικές διαδρομές με αυτικίνητο παντός εδάφους, συναντώντας τους λάτρεις των ποτάμιων διαδρομών, που χρησιμοποιούν φουσκωτές βάρκες.
Εκτός από τις φυσικές πλαγιές του Ολύμπου και των Πιερίων, λειτουργούν τεχνητές αναρριχητικές πίστες στο αθλητικό κέντρο Λιτοχώρου και στο ΣΕΟ Κατερίνης.
Αναρρίχηση και σκι:
Στο Ελατοχώρι, στα Πιέρια Ορη, βρίσκεται οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με κεντρική πίστα 2,300 μέτρων, περιφερειακή 4,800 μέτρων και αρχαρίων 250 μέτρων.
ΟΡΕΙΝΗ ΠΙΕΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΟΣ
Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες δεν έπαψαν να υμνούν τον Ολυμπο από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας. Και μόνο το γεγονός ότι οι φορείς ενός μεγάλου, ιστορικού πολιτισμού, όπως οι Ελληνες, στον Ολυμπο φαντάσθηκαν την έδρα των θεών τους, είναι ενδεικτικό του δέους που προξενεί ο ορεινός όγκος του.
Δεν εντυπωσιάζει μόνο το ύψος του, που στον Μύτικα φτάνει τα 2,918 μέτρα, αλλά και η μικρή απόστασή του από τη θάλασσα πάνω στην οποία δεσπόζει και οι πολλαπλές όψεις του. Κάθε διαδρομή στον Ολυμπο προκαλεί διαφορετική αίσθηση, γιατί το βουνό έχει πολλά πρόσωπα να δείξει στον επισκέπτη.
Για τους ορειβάτες, ο Όλυμπος είναι προνομιακός τόπος, οι ορειβατικοί σύνδεσμοι έχουν οργανώσει με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και φιλόξενα ειδικά καταφύγια. Οι δρόμοι και τα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο, επιτρέπουν, ωστόσο, και στον επισκέπτη που δεν έχει ειδικά ορειβατικά ενδιαφέροντα ή γνώσεις να γνωρίσει από κοντά το βουνό, τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό κάλλος του.
Οι ευκολότερες διαδρομές ξεκινούν από το Λιτόχωρο. Ο επόμενος σταθμός, μετά από πορεία στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4, μέσα από την χαράδρα του Ενιπέα, είναι η θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να αναπαυτεί και να πάρει πληροφορίες για τη συνέχεια. Στα Πριόνια φτάνει κανείς είτε με πεζοπορία 4-5 ωρών, είτε με αυτοκίνητο,από δασικό δρόμο. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν ειδικές θέσεις, από τις οποίες μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα, να πιει καθαρό νερό και να ξεκουραστεί. Από τα Πριόνια, ο ανθεκτικός ορειβάτης μπορεί να κατευθυνθεί στο καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός" (υψόμετρο 2.100 μέτρα).
Λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Πριόνια,από τη θέση Γκορτσιά, ξεκινά η διαδρομή για το Οροπέδιο των Μουσών(υψόμετρο 2.600 μέτρα), όπου λειτουργούν ορειβατικά καταφύγια. Από τα καταφύγια ξεκινά η ανάβαση για τις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου.Υπάρχουν και άλλες δοκιμασμένες διαδρομές, ανάλογα με την αντοχή του πεζοπόρου, για τις οποίες παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες οι ορειβατικοί σύλλογοι. Ορειβατικές διαδρομές στον Όλυμπο ξεκινούν επίσης από το Δίον και τη Πέτρα.
Το 1938 ο Όλυμπος ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός. Μία έκταση 40.000 στρεμμάτων, στην ανατολική πλευρά του βουνού, αποτελεί τον πυρήνα του Δρυμού, στον οποίο απαγορεύεται κάθε είδους εκμετάλλευση. Γύρω από τον πυρήνα, η εκμετάλλευση γίνεται με περιορισμούς.
Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση τον έχει συμπεριλάβει στις περιοχές της 'Ενωσης που θεωρούνται ως σημαντικές για την ορνιθοπανίδα. 'Εχουν καταγραφεί στο βουνό 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων και σπανιότατα αρπακτικά. Ζουν, επίσης, πολλά είδη ερπετών και εντόμων και άφθονες πεταλούδες.
Η χλωρίδα της περιοχής διαφοροποιείται ανάλογα με το υψόμετρο. Πάνω από 1.700 είδη φυτών ευδοκιμούν στο βουνό. Προς τις κορuφές αναπτύσσονται αλπικά οικοσυστήματα. Χαμηλότερα, αναπτύσσεται ένα σπάνιο είδος πεύκου, το ρόμπολο. Ακόμη χαμηλότερα απλώνονται δάση οξιάς και δρυός,έλατου και πεύκου, ενώ όσο κατεβαίνοuμε συναντούμε πουρνάρια και κέδρους.
Το κλίμα στα χαμηλότερα τμήματα του Ολύμπου είναι μεσογειακό, με θερμό καλοκαίρι και υγρό χειμώνα. Οι υψηλότερες περιοχές έχουν κλίμα υγρό, με έντονα καιρικά φαινόμενα. Κατά τόπους χιονίζει ακόμη και το καλοκαίρι. Η θερμοκρασία κυμαίνεται το χειμώνα από -1Ο ώς -20 βαθμούς, ενώ τα θερινά βράδια πέφτει στο μηδέν, χωρίς να ξεπερνά τους 20 βαθμούς το μεσημέρι.
Ο Όλυμπος έχει μεγάλη ιστορική σημασία για τον νεότερο Ελληνισμό. Στις υπώρειές του, κυρίως στον κάτω Όλυμπο, αναπτύχθηκαν σημαντικά αστικά κέντρα. Ό,τι απέμεινε από το μεγαλείο τους, διασώζεται στους παραδοσιακούς οικισμούς. Οι πλαγιές του Βουνού έχουν συνδεθεί στενά με όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων.
ΟΡΕΙΝΗ ΠΙΕΡΙΑ: ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ
Τα Πιέρια Ορη καταλαμβάνουν τη δυτική πλευρά της Πιερίας. Χωρίζονταο από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου με το όρος Τιτάριο. Συγκεντρώνουν παραδοσιακούς οικισμούς, με ιδιαίτερη γραφικότητα. Οι βουνικορφές των Πιερίων αποτελούν τέρματα δημοφιλών ορειβατικών διαδρομών. Τα Πιέρια διαθέτουν καλό οδικό δίκτυο, με επαρχιακούς δρόμους, χαλικόδρομους και χωματόδρομους, καθώς και ορειβατικάμονοπάτια, που επιτρέπουν όχι μόνο την ορειβασία, αλλά και ευχάριστες πεζοπορίες σε γραφικό περιβάλλον. Επίσης, το οδικό δίκτυο προσφέρεται για διαδρομές με το αυτοκίνητο.
Κυριότερες κορυφές των Πιερίων είναι το Φλάμπουρο (2.197 μέτρα), η Θωμά Ράχη (2.020 μ.), η Σαρακατσάνα (1.680 μ.), η Σαλταπίδα (1.932 μ.) και το Σαμάρι (2.002μ.). Οι ορειβατικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στην Πιερία. Τα Πιέρια διαθέτουν δύο ορειβατικά καταφύγια. Το πρώτο στον οικισμό της Άνω Μπλιάς (υψόμετρο 1.000 μέτρα) και το δεύτερο στην Σαρακατσάνα (υψόμετρο 1.680 μέτρα). Η διαδρομή από την Άνω Μπλιά προς το Φλάμπουρο περνά μέσα από δάση και ρέματα. Ιδιαίτερα γραφική είναι η διαδρομή Παλαιά Βρύα-Μοναχό Νερό, που περνά μέσα από το αρχαίο λατομείο.
Το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 διασχίζει τα Πιέρια και κατευθύνεται προς τον Όλυμπο. Το μονοπάτι περνά δίπλα από την κορυφή Φλάμπουρο, περνά από τους οικισμούς Άνω και Μεσαία Μπλιά και κατεβαίνει προς την Κάτω Μπλιά. Συνεχίζοντας προς τον Όλυμπο, περνά από το Δίον και φτάνει ώς το Λιτόχωρο.
Τα Πιέρια καλύπτονται από δάση οξιάς, δρυός, πεύκου και έλατου, ενώ φιλοξενούν πλούσια πανίδα.
ΟΡΕΙΝΗ ΠΙΕΡΙΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Οι παραδοσιακοί οικισμοί, που απλώνονται στον Ολυμπο και τα Πιέρια, είναι εύκολα προσπελάσιμοι και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την Κατερίνη και τις ακτές. Διαθέτουν εξαιρετική κουζίνα και άνετα καταλύματα. Επιβραβεύουν τον επισκέπτη με το εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Περιβάλλονται από εντυπωσιακά δάση, χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρουσα μακεδονική αρχιτεκτονική, στην οποία επικρατεί η πέτρα, και διαφυλλάσουν όψεις της παραδοσιακής ζωής.
Παραδοσιακός οικισμός Παλαιών Πόρων:
Σε υψόμετρο 450 μέτρων, με πέτρινα σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα, περιβάλλεται από δάσος και παλαιά εκκλησάκια. Γειτνιάζει με τον υδροβιότοπο των Νέων Πόρων και βρίσκεται κοντά στην ακτή.
Παραδοσιακός οικισμός Παλαιού Παντελεήμονα:
Σε υψόμετρο 500 μέτρων, με θέα τη θάλασσα και κοντά στην ακτή, είναι γνωστός για την αρχιτεκτονική του. Διαθέτει ξενώνες, ταβέρνες και προσφέρεται για πεζοπορία.
Παραδοσιακός οικισμός Παλαιάς Σκοτίνας:
Σε υψόμετρο 750 μέτρων με παλαιές εκκλησίες, ευχάριστες διαδρομές στο γραφικό τοπίο και γειτνίαση με την ακτή.
Πέτρα:
Επιβλητικό τοπίο με υπέροχη θέα προς τον Όλυμπο και τα Πιέρια. Σημαντικό μνημείο είναι ο βυζαντινός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην παλιά μονή Πέτρας (11ος αιώνας). Διαθέτει ταβέρνες και προσφέρεται για πεζοπορία.
Παλαιά Βροντού:
Εκεί βρίσκεται η ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Παλαιά Λεπτοκαρυά:
Πολύ κοντά στην ακτή και τον αρχαιολογικό τόπο των Λειβήθρων, ανάμεσα σε αιωνόβιο πλατανόδασος, αφετηρία για διαδρομές μέσα στη φύση.
Λιτόχωρο:
Ιστορική κωμόπολη, με σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής, στενά καλντερίμια και πολλά ξωκλήσια. Θέρετρο με πλήρη τουριστική υποδομή, μόλις 5 χιλιόμετρα από την ακτή. Αφετηρία πεζοπορίας στη χαράδρα του Ενιπέα και ορειβασίας προς τις κορυφές του Ολύμπου.
Δίον:
Σημαντικό κέντρο ενδιαφέροντος για ξένους και ντόπιους τουρίστες. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό Χώρο (Αρχαιολογικό Πάρκο) και το Αρχαιολογικό Μοuσείο για να θαuμάσουν τα ευρήματα της lερής πόλης των Μακεδόνων. Το καλοκαίρι το Αρχαίο Θέατρο του Δίου, ξαναζωντανεύει με τις παραστάσεις και τις συναυλίες που δίνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Στα Πιέρια Όρη, θα βρει κανείς τους οικισμούς Σκοτεινά (Μόρνα), Άνω και Κάτω Μηλιά, Παλαιό Ελατοχώρι, Κολινδρός.
Παραδοσιακός οικισμός Σκοτεινών (Μόρνα):
Περιβάλλεται από δάση οξυάς και δρυός. Οι επισκέπτες θα χαρούν τα παλαιά πέτρινα σπίτια, την πεζοπορία, διαδρομές με αυτοκίνητα παντός εδάφους και το περίφημο χοιρινό της περιοχης.
Παλαιό Ελατοχώρι -Ελατοχώρι:
Το Παλαιό Ελατοχώρι προσφέρεται για δραστηριότπτες βουνού. Στο νέο οικισμό υπάρχει οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο.
Κάτω Μηλιά:
Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τη λαογραφική συλλογή του πολιτιστικού συλλόγου «Οι Λαζαίοι» καθώς και το Αγίασμα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαία Μηλιά.
Κολινδρός:
Χτισμένος στη θέση μεσαιωνικού κάστρου, με τυπική μακεδονική αρχιτεκτονική, γνωστός ως πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά. Παλιότερα ήταν έδρα της επισκοπής Κίτρους. Διαθέτει πολλές παλαιές εκκλησίες. Ακόμη, αξίζει κανείς να επισκεφτεί τοuς γραφικούς οικισμούς Άνω Μηλιά, σε υψόμετρο 1000 μέτρων μέσα στο δάσος, με τα ερείπια του ιστορικού Πύργου των Λαζαίων και την Παλαιά Βρία, με θαuμάσιο δασικό δρόμο και αρχαίο λατομείο. Επίσης, στο όρος Τίταρο, που χωρίζει τον Όλuμπο από τα Πιέρια, ενδιαφέρων είναι ο οικισμός του Αγίοu Δημητρίου. Διαθέτει ταβέρνες που σερβίρουν τοπικά προϊόντα μαγειρευμένα με ντόπιες συνταγές.
ΠΙΕΡΙΑ: ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ
Τρεις μεγάλοι υδροβιότοποι καλύπτουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα της Πιερίας. Βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από τα τουριστικά θέρετρα. Η οικολογική σημασία τους είναι μεγάλη. Αλλά και ο επισκέπτης που δεν έχει άμεσα οικολογικά ενδιαφέροντα, θα μαγευτεί από το γραφικό τοπίο και τα πρωτόγνωρα χρώματα που κρύβει ο μαγικός συνδυασμός νερών και σπάνιων φυτών.
Το Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα καλύπτει έκταση 40.000 στρεμμάτων και είναι από τα πιο σπμαντικά στπν Ευρώπη. Ανάμεσα σε μικρές αβαθείς λιμνοθάλασσες και αμμονησίδες, πυκνούς θάμνους και ψηλά δέντρα, ζουν αλεπούδες, τσακάλια, ασβοί, λαγοί και αγριόγατες, πετούν 215 είδη πουλιών, με πιο χαρακτηριστικό τον ερωδιό. Στο ποτάμι κρύβονται 33 είδη ψαριών, αλλά και Βατράχια, νεροχελώνες και νερόφιδα. Τα είδη φυτών υπερβαίνουν τα 500.
Η Αλυκή Κίτρους είναι εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα, με έκταση 15.000 στρεμμάτων. Οι σπάνιοι οργανισμοί που φιλοξενεί είναι η τροφή των πουλιών που συγκεντρώνονται στην περιοχή, ανάμεσα στα οποία και το ροζ φοινικόπτερο. Στπ λιμνοθάλασσα ζει μεγάλος πληθυσμός μεσογειακών χελωνών.
Ο υδροβιότοπος των Νέων Πόρων καλύπτει το βορειότερο τμήμα του Δέλτα του ποταμού Πηνειού. Περιλαμβάνει 600 είδη φυτών, εκτάσεις με πλατάνια, θαμνώνες, καλαμώνες και αγριολούλουδα. Ανάμεσά τους ζουν αποδημητικά και υδρόβια πτηνά, αλλά και τα θρυλικά αρπακτικά του γειτονικού Κάτω Ολύμπου.
ΠΙΕΡΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Στην Πιερία συναντώνται γαστρονομικές παραδόσεις από ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Στην τοπική κουζίνα αξιοποιούνται ιδιαίτερα τα πιερικά προϊόντα της θάλασσας και του βουνού. Ταυτόχρονα, οι απαιτητικές γεύσεις θα βρουν και πλήρη διεθνή κουζίνα. Εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες, σε όλη την έκταση της Πιερίας, προσφέρουν γνήσια υλικά, υγιεινή διατροφή και γευστικές απολαύσεις.
Στα παραθαλάσσια εστιατόρια, ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλασσινών.
Στα ορεινά, θα βρει κυνήγι, ψητά και πίτες. Εδραιωμένη είναι η παραδοσιακή μακεδονική κουζίνα, που διακρίνεται για τον τρόπο μαγειρέματος των κρεατικών και των τυροκομικών, με συνταγές που συνδυάζουν όλα τα προτερήματα τπς μεσογειακής διατροφής.
Ο επισκέπτης θα χαρεί τους γαστρονομικούς συνδυασμούς του ελαιόλαδου, των λαχανικών και των θαλασσινών, όπως και τους τόνους που δίνουν στο φαγητό τα αρωματικά φυτά, η ρίγανη, ο δυόσμος και ο βασιλικός.
Οι ποικιλίες των γλυκισμάτων και των ποτών απηχούν τις παραδόσεις μιας περιοχής, που ανέκαθεν διακρίνονταν για το γούστο και τις λεπτές γεύσεις.
ΠΙΕΡΙΑ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Η Πιερία έχει να επιδείξει καταπληκτική πυκνότητα σημαντικών αρχαιολογικών χώρων. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ανασκαφεί τα τελευταία χρόνια, ενώ σε εκείνους που είναι γνωστοί από παλαιότερα, η ανεύρεση αρχαιοτήτων συνεχίζεται. Το περίφημο Δίον, ο προϊστορκός οικισμός του Μακρύγιαλου, η αρχαία και βυζαντινή Πύδνα, οι γειτονικές Λουλουδιές, τα αρχαία Λείβηθρα είναι οι γνωστότεροι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί τόποι.
Νοτιοδυτικά από το σημερινό Μακρύγιαλο βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδας, που χρονολογείται στα 5.000 π. Χ.
Στα αρχαία Λείβηθρα, ανάμεσα στην Παλαιά Λεπτοκαρυά και τη Σκοτίνα, ο Ορφέας ίδρυσε τελεστήριο μυστηρίων και δίδαξε τη λατρεία του Διονύσου.
Αρχαιολογικός τόπος με διεθνή ακτινοβολία είναι το Δίον, η "πόλις του Διός", η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Στο αρχαιολογικό πάρκο μπορεί κανείς να περπατήσει ανάμεσα στα ευρήματα και να επισκεφτεί το διπλανό μουσείο. Πολυετείς ανασκαφές έχουν αναδείξει πλήθος σημαντικών ευρημάτων.
Την πόλη περιέβαλε τετράγωνος οχυρωματικός περίβολος και τη διέσχιζε πυκνό δίκτυο δρόμων. Ανασκάφτηκαν οικοδομικά τετράγωνα με κατοικίες, εργαστήρια, καταστήματα και δημόσια κτίρια.
Το ελληνικό θέατρο, κτίσμα του 4ου αιώνα, όπου ανέβηκαν τραγωδίες του Ευριπίδη, χρησιμοποιείται σήμερα για τον ίδιο λόγο. Ο,τι απέμεινε από το ιερό της Ίσιδας, που αντικατέστησε τη λατρεία της Άρτεμης,διασώθηκε σχεδόν απείραχτο.
Το ιερό του Δία, το παρακείμενο θέατρο των ρωμαϊκών χρόνων, που χτίσθηκε όταν έπαψε να χρησιμοποιείται το ελληνικό, η λεγόμενη έπαυλη του Διονύσου, με θαυμαστά ψηφιδωτά, τα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά, που καταλάμβαναν τέσσερα στρέμματα, το ιερό της Δήμητρας, λίγο έξω από τα τείχη της πόλης, το μνημείο των Ασηίδων και πολλά άλλα ευρήματα περιμένουν τον επισκέπτη σε ένα προσκύνημα στην αρχαιότητα.
Νότια του Μακρύγιαλου, η Πύδνα κατοικείται επί αιώνες. Δημιουργήθηκε στο τέλος της ύστερης εποχής του χαλκού και επεκτάθηκε κατά την πρώιμη εποχή του σιδήρου και την αρχαϊκή εποχή. Συνέχισε την πορεία της και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, φθίνοντας σταδιακά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.
Η βυζαντινή Πύδνα, που μετά τον 6ο αιώνα ονομάσθηκε Κίτρος, ήταν η σημαντικότερη μεσαιωνική πόλη της Πιερίας. 'Εχουν ανασκαφεί ερείπια του κάστρου, με την ενδιαφέρουσα φρουριακή αρχιτεκτονική του και ο μεσοβυζαντινός επισκοπικός ναός.
Ανάμεσα στις Αλυκές Κίτρους και τον Κορινό στη θέση "ΛουλουδIές" ανακαλύφθηκε πρόσφατα οχυρωμένος πρωτοβυζαντινός οικισμός που περιλαμβάνει μία παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα, επισκοπικό μέγαρο, τάφους και εργαστήρια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι του μυκηναϊκού νεκροταφείου στη θέση «Σηάθες» Αγίου Δημητρίου και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Βροντισμένης στην Κάτω Μηλιά.
ΠΙΕΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Σημαντικές είναι οι πολιτιστικές δραστηριότητες που εντάσσονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολύμπου, που πραγματοποιείται στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου και στο Κάστρο του Πλαταμώνα. Σημαντικό έργο προσφέρει επίσης και το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ. Μαζί με άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, οι θερινοί κυρίως μήνες καλύπτονται από κορυφαίες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου φιλοξενεί εξέχοντα διεθνή και ελληνικά θεατρικά σχήματα, που παρουσιάζουν αρχαίο και σύγχρονο δράμα. Φιλοξενεί επίσης σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτο και μουσικές συναυλίες. Εκτός από την ποιότητα των φιλοξενούμενων σχημάτων, σημαντικό πλεονέκτημα του Φεστιβάλ είναι ότι οι εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται στους μυσταγωγικούς χώρους του αρχαίου θεάτρου στο Δίον και στο μαγευτικό Κάστρο του Πλαταμώνα.
Το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ φιλοξενεί παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο. Ανήκει στο Διεθνές Συμβούλιο Οργανωτών Φολκλορικών Φεστιβάλ και Λαϊκής Τέχνης (CIOFF). Διοργανωτής αυτού του Φεστιβάλ είναι η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.
Τα πολιτιστικά δρώμενα της Πιερίας συμπληρώνονται από μουσικές συναυλίες και εικαστικές εκθέσεις. Επιπλέον, στην Πιερία λειτουργούν έμπειρα τοπικά θεατρικά σχήματα, όπως ο "Πηγασος", το Θέατρο Ράχης, το Θέατρο "Μάσκες" του Λιτοχώρου και το θεατρικό εργαστήρι "Αυλαία".
ΠΙΕΡΙΑ: ΜΝΗΜΕΙΑ
Η Πιερία διαθέτει πολλά μνημεία, από τα οποία τα σημαντικότερα ανήκουν στη βυζαντινή ή τη μεταβυζαντινή περίοδο και είναι ναοί ή μοναστήρια. Τα περισσότερα είναι συγκεντρωμένα στη Νότια Πιερία και βρίσκονται σε ορεινές θέσεις, επειδή ήταν ασφαλέστερες έναντι των πειρατών και των επιδρομέων.
Ο I.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στην παλιά μονή Πέτρας, χρονολογείται στον 11ο αιώνα. Το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, κοντά στη Ρητίνη, είναι μεταβυζαντινό κτίσμα, του τέλους του 15ου αιώνα με τοιχογραφίες του 1494 και του 1619.
Το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στον Όλυμπο (πρώτο μισό του 16ου αιώνα) αποτελούσε οχυρό συγκρότημα, με μύλους, μετόχια, ξυλοπρίονα και ζώα.
Το νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στο παλαιό μετόχι "Σκάλα", κοντά στο Λιτόχωρο, όπου μεταφέρθηκε η μονή μετά την καταστροφή του παλαιού μοναστηριού από τους Γερμανούς το 1943.
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στπν Κονταριώτισσα. Ιδρύθηκε πριν από το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Διαθέτει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.
Ο ναός της Αγίας Τριάδος, κοντά στην Βροντού, κτίσθηκε ως Μονή στις αρχές του 18ο αιώνα, πάνω σε βράχο. Ο ναός του Αγίου Νικολάου, στην Παλαιά Βροντού ανοικοδομήθηκε το 1876.
Ο ναός της Αγίας Παρασκευής, στην Άνω Μπλιά, κτίσθηκε τον 17ο αιώνα και, κατά την παράδοση, στο χώρο του δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Ο ναός του Αγίου Αθανασίου, στην Άνω Σκοτίνα, κτίσθηκε τον 17ο αιώνα. Στολίζεται με εξαιρετικές τοιχογραφίες.
Τέλος, πολύ γνωστό μνημείο της Πιερίας είναι το Κάστρο του Πλαταμώνα, στην νοτιοανατολική πλαγιά του Ολύμπου. Το κάστρο αρχικά κτίσθηκε από τους βυζαντινούς και αναμορφώθηκε από τους Φράγκους στις αρχές του 13ου. Σήμερα έχει αποκατασταθεί και φιλοξενεί μουσικές συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
ΠΙΕΡΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων της Πιερίας, είναι η πρωτεύουσά της, η Κατερίνη. Αποτελεί διοικητικό κέντρο του νομού, έδρα της νομαρχίας και πόλο των οικονομικών δραστηριοτήτων της. Διαθέτει τουριστική υποδομή και πεπειραμένα τουριστικά γραφεία που θα διευκολύνουν τον επισκέπτη στις μετακινήσεις τους. Η αγορά της είναι πλήρης και έτοιμη να ικανοποιήσει οποιαδήποτε επιθυμία.
Ο πεζόδρομος της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί το εμπορικό κέντρο της Κατερίνης, ιδανικό για χαλάρωση και αγορές χωρίς την πίεση του χρόνου. Πλαισιώνεται από γραφικά καφέ, εστιατόρια για όλες τις γευστικές προτιμησεις και εκατοντάδες καταστήματα, με προσωπικό έμπειρο και εκπαιδευμένο να εξυππρετεί επισκέπτες.
Η πόλη διαθέτει εξειδικευμένα εστιατόρια, ξενοδοχεία, τράπεζες, υγειονομική υποδομή και οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ο επισκέπτης της Πιερίας. Βρίσκεται στο κέντρο της Πιερίας και αποτελεί κομβικό σημείο στις κυριότερες τοπικές διαδρομές.
Ο πρώτος επισκέπτης που μνημονεύει την Κατερίνη είναι ο περιηγητής W. Μ. Leake, ο οποίος στα 1806 καταμέτρησε μόλις 100 σπίτια. Η πόλη εξαπλώθηκε κατά τον 19ο αιώνα. Στα 1912, ο πληθυσμός έφτανε τα 8.000 άτομα. 'Εκτοτε, οκταπλασιάστηκε, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της περιοχής. Σε μεγάλο βαθμό, η Κατερίνη κατοικήθηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Πιερία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ερχόμενοι από την Μικρά Ασία. Αξιοθέατο είναι το Λαογραφικό Μουσείο Ποντίων, που διασώζει μνήμες και κειμήλια από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
ΠΙΕΡΙΑ: ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ
Λίγες περιοχές προσφέρουν τόσο μεγάλη ποικιλία ευκαιριών για διασκέδαση, όσο η Πιερία. Φαγητό με μουσική, ανασυγκρότηση των δυνάμεων σε ήσυχα καφά, έντονες βραδιές, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, θαλάσσιες περιηγήσεις, κρουαζιέρες και ένας μεγάλος συνδυασμός εκδρομών απορροφούν τον ελεύθερο χρόνο, μαζί με τις επισκέψεις στους ιστορικούς και αρχαιολογοκούς τόπους.
Εκατοντάδες είναι οι χώροι νυχτερινής διασκέδασης, σε όλη την έκταση της Πιερίας. Ταβέρνες με μουσικά συγκροτήματα, cafe-bar με μουσική για όλα τα γούστα, club και disco για σύγχρονη μουσική που προτιμά η νεολαία, βραδιές με παραδοσιακή μουσική και χορός σε ξενοδοχεία είναι μερικές από τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης.
Στο χώρο του αρχαίου θεάτρου στην αρχαιολογική περιοχή του Δίου, αλλά και στο Βυζαντινό Κάστρο του Πλαταμώνα, το καλοκαίρι δίνουν παραστάσεις σημαντικοί θίασοι από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, στη διάρκεια του Φεστιβάλ Ολύμπου, κάθε καλοκαίρι.
Οι θαλάσσιες περιηγήσεις προσελκύουν τους επισκέπτες της Πιερίας, που αναζητούν κάτι περισσότερο. 'Εχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε κρουαζιέρες με καικια και άλλα σκάφη και καθημερινές εκδρομές από τα λιμάνια της Παραλίας και του Πλαταμώνα, κατά μηκος των ακτών.
Για τα πιο ανήσυχα πνεύματα, προσφέρονται πολλοί συνδυασμοί εκδρομών, μέσα και έξω από την Πιερία, ιδιαίτερα στις ακτές, τους υδροβιότοπους, τα ιστορικά μνημεία, τον Όλυμπο, τα Πιέρια, τους παλαιούς παραδοσιακούς οικισμούς, τα μοναστήρια.
Επίκεντρο της τοπικης αγοράς είναι η Κατερίνη. Προσφέρει κάθε είδος που θα επιθυμούσε ο επισκέπτης της Πιερίας, ιδιαιτέρως ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά και κοσμήματα, ενώ υπάρχει πλήρης παρακαταθήκη σε είδη αυτοκινήτου, υπολογιστών και συσκευών.
Πλούσιες αγορές περιμένουν τον επισκέπτη στο Λιτόχωρο, την Λεπτοκαρυά και τον Πλαταμώνα.
ΠΙΕΡΙΑ: ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Τα τοπικά τουριστικά γραφεία της Πιερίας οργανώνουν ενδιαφέρουσες εκδρομές, τόσο στο εσωτερικό του νομού, όσο και στις γύρω περιοχές, σε πολύ λογικές τιμές. Ακόμη, η ευκολία της πρόσβασης μέσω του οδικού δικτύου, επιτρέπει στον επισκέπτη να σχαδιάσει προσωπικά την εκδρομή του, είτε με μέσα μαζοκής μεταφοράς, είτε με τοπικά ταξί είτε με αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.
Στη Βόρεια Πιερία:
Προορισμοί των εκδρομών είναι οι ακτές και ο υδροβιότοπος της Αλυκής. Στην ίδια περιοχή, σημαντικοί αρχαιολογικοί τόποι, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, είναι ο νεολιθικός οικισμός του Μακρύγιαλου, η γειτονική Αρχαία Πύδνα και το βυζαντινό επισκοπικό συγκρότημα στη θέση"Λουλουδιές".
Ακολουθώντας την παραλιακή οδό Αλυκής Κίτρoυς- Αγαθούπολης ο ταξιδιώτης φτάνει μέχρι τον απέραντο υδροβιότοπο του Αλιάκμονα. Θα έχει τη δυνατότητα να γευτεί τα φρεσκότατα μύδια που παράγονται στην περιοχή, σε μία από τις ψαροταβέρνες της Αγαθούπολης. Αξίζει να συνεχίσει στην ορεινή ενδοχώρα, στην ενδιαφέρουσα κωμόπολη του Κολινδρού.
Στην Κεντρική Πιερία:
Οι μετακινήσεις διευκολύνονται από τον παραλιακό οδικό άξονα Ολυμπιακής Ακτής-Κορινού. Στο εσωτερικό, αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς τα Πιέρια όροι, για να θαυμάσει τις φυσικές ομορφιές τους, τα μνημεία και τους ιστορικούς οικισμούς, ακολουθώντας την εθνική οδό Κατερίνης-Ελασσόνας και τους παράπλευρους δρόμους. Σημαντικός είναι ο βυζαντινός ναός των Εισοδίων κοντά στην Πέτρα, το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, κοντά στη Ρητίνη και ο Ι.Ν. Παναγίας Παλιοζιάζιακού.
Στο Ελατοχώρι βρίσκεται οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με κεντρική πίστα 2.300 μέτρων, περιφερειακή 4.800 μέτρων και αρχαρίων 250 μέτρων.
Στη Νότια Πιερία:
Στην παραλιακή ζώνη, οι εκδρομές περιλαμβάνουν τις ακτές με τα τουριστικά θέρετρα. Στο εσωτερικό υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, όπως ο Όλυμπος με τις ανυπέρβλητη φυσική ωραιότητα, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα ιστορικά του μνημεία. Ο Όλυμπος προσφέρεται για πεζοπορία και ορειβατικές διαδρομές. Μία σχετικά εύκολη πεζοπορία, ανάμεσα σε πολλές άλλες, ξεκινά από το Λιτόχωρο, ακολουθεί το μονοπάτι Ε4, διασχίζει τη χαράδρα του Ενιπέα, φτάνει στο παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, περνά από καταρράκτες και λίμνες, ακολουθώντας τπ διαδρομή του ποταμού.
Στη θέση Πριόνια (υψόμετρο 1.100 μέτρα), ο πεζοπόρος θα βρει φιλόξενο αναψυκτήριο και εστιατόριο. Στα Πριόνια φτάνει κανείς από το Λιτόχωρο και με αυτοκίνπτο, από δασικό δρόμο μήκους 18 χιλιομέτρων. Από τα Πριόνια ξεκινούν άλλες διαδρομές, σε ανώτερο υψόμετρο.
Ο αρχαιολογικός τόπος και το μουσείο του Δίου αποτελεί ένα άλλο δημοφιλές σημείο επίσκεψης. Η νότια Πιερία διαθέτει πολλά ιστορικά μνημεία, μεταξύ των οποίων ο αρχαιολογικός τόπος των αρχαίων Λειβήθρων και το Βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα.
Εκτός Πιερίας:
Συνηθισμένος προορισμός είναι τα Μετέωρα, με διαδρομή που περνά μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών. Επίσης, το Πήλιο, ο Βόλος και από εκεί με πλοίο η Σκιάθος.
Προς βορρά, πολύ κοντά βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι της Βεργίνας και της Πέλλας, ενώ μόνο 70 χιλιόμετρα απέχει η Θεσσαλονίκη.
Μέσω αυτής, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Άγιον Όρος, αφού προηγουμένως φροντίσει για τις ειδικές διατυπώσεις που απαιτούνται. Και βέβαια, να συνεχίσει προς τα νότια, προς τους Δελφούς, την Αθήνα και την Κόρινθο, που απέχουν λίγες ώρες από την Κατερίνη.