Θεοχάρης Μπικηρόπουλος.(αρχείο)
Η συνέντευξη που παραχώρησε στο OlympοsVoice.blogspot.com ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΙΕΡΙΚΟΥ, στενός συνεργάτης του νυν δημάρχου Κατερίνης, δικηγόρος, Κώστας Καραφουλίδης, ρίχνει φως σε... πτυχές της αθλητικής και πολιτικής σκηνής της Κατερίνης, απαντάει χωρίς περιστροφές στα ερωτήματα, φωτίζει τις προοπτικές για τα όσα οραματίζεται ο ίδιος και η δημαρχιακή αρχή και μας συστήνει να συνηθίσουμε -όσον αφορά το δήμο μας- σε ευρύτερες ''υπερτοπικές" συνεργασίες, αφήνοντας κατά μέρος τις κακές συνήθειες και τα επαρχιακά σύνδρομα, προς όφελος μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής και εξωστρεφούς πόλης.
Η συνέντευξη που παραχώρησε στο OlympοsVoice.blogspot.com ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΙΕΡΙΚΟΥ, στενός συνεργάτης του νυν δημάρχου Κατερίνης, δικηγόρος, Κώστας Καραφουλίδης, ρίχνει φως σε... πτυχές της αθλητικής και πολιτικής σκηνής της Κατερίνης, απαντάει χωρίς περιστροφές στα ερωτήματα, φωτίζει τις προοπτικές για τα όσα οραματίζεται ο ίδιος και η δημαρχιακή αρχή και μας συστήνει να συνηθίσουμε -όσον αφορά το δήμο μας- σε ευρύτερες ''υπερτοπικές" συνεργασίες, αφήνοντας κατά μέρος τις κακές συνήθειες και τα επαρχιακά σύνδρομα, προς όφελος μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής και εξωστρεφούς πόλης.
Αυτό όμως που πρέπει να κρατήσετε είναι η "κουλτούρα" του αντρός που αναδεικνύει πίσω από τις λέξεις την προσωπικότητά του.
1. Κώστα Καραφουλίδη, προέρχεσαι από μια ποδοσφαιρική οικογένεια, καθώς ο πατέρας σου, έγραψε ιστορία τόσο στον Πιερικό όσο και στις μεγάλες ομάδες που έκανε καριέρα.
Το όνομα Καραφουλίδης είναι συνώνυμο της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Κατερίνης. Ο πατέρας μου, αγωνίστηκε στον Μ. Αλέξανδρο Κατερίνης, στον ΠΑΟΚ, στον Ολυμπιακό και φυσικά στον ΠΙΕΡΙΚΟ μας, που ιδρύθηκε το 1961 από τη συγχώνευση των δύο παραδοσιακών ποδοσφαιρικών δυνάμεων της πόλης, τον Όλυμπο και τον Μ. Αλέξανδρο.
Ο ίδιος δεν έχω ποδοσφαιρικές μνήμες του πατέρα μου, καθώς γεννήθηκα το 1965, όταν είχε σταματήσει να αγωνίζεται. Με συνοδεύουν όμως εικόνες του από το φωτογραφικό του αρχείο και το αρχείο που φιλοξενείται στα γήπεδα της «ΤΟΥΜΠΑΣ» και του «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ», καθώς και ανέκδοτες ιστορίες των φιλάθλων της εποχής, που όταν με συναντούν οπουδήποτε στην Ελλάδα, στο άκουσμα του ονόματος μου έχουν κάτι όμορφο να θυμηθούν και να διηγηθούν.
3. Ήταν η αιτία να ασχοληθείς κι εσύ με το ποδόσφαιρο;
Φυσικά το περιβάλλον πάντα επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις επιλογές μας. Μολαταύτα, έγινα ποδοσφαιριστής γιατί υπέκυψα στη γοητεία της μπάλας και του παιχνιδιού και όχι γιατί αναγκαστικά έπρεπε κάποιος να ακολουθήσει την πατρική γραμμή, όπως γίνεται σε άλλα επαγγέλματα.
3. Ήταν η αιτία να ασχοληθείς κι εσύ με το ποδόσφαιρο;
Φυσικά το περιβάλλον πάντα επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις επιλογές μας. Μολαταύτα, έγινα ποδοσφαιριστής γιατί υπέκυψα στη γοητεία της μπάλας και του παιχνιδιού και όχι γιατί αναγκαστικά έπρεπε κάποιος να ακολουθήσει την πατρική γραμμή, όπως γίνεται σε άλλα επαγγέλματα.
Με τον Χαραυγιακό στην Αθήνα |
4. Ποιες είναι οι καλές και ποιες κάποιες κακές στιγμές από την ποδοσφαιρική σου καριέρα.
Έπαιξα επαγγελματικά στον ΠΙΕΡΙΚΟ το χρονικό διάστημα 1983 – 1990. Ο αείμνηστος Ρούντι Ιλόφσκι με ξεχώρισε και το 1981 σε ηλικία 16 ετών άρχισα να προπονούμαι με την πρώτη ομάδα. Αφού πέτυχα την εισαγωγή μου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, έγινα πλήρες μέλος της ομάδας και την ίδια χρονιά πετύχαμε την άνοδο στην Α’ Εθνική Κατηγορία με προπονητή τον αείμνηστο Νίκο Μήτρακα. Για μένα αυτή ήταν η κορυφαία στιγμή καθώς και η επόμενη χρονιά στα γήπεδα της Α’ Εθνικής. Οι κακές στιγμές, ήταν οι κάποιοι τραυματισμοί που μου στέρησαν τη δυνατότητα να αγωνιστώ αρχικά στην Ολυμπιακή Ομάδα και την Εθνική Ελπίδων του 1984 και αργότερα σε μία από τις μεγάλες ομάδες της χώρας.
Οκτώβριος 1984 Ηρακλής-Πιερικός 1-0. Ετών 19. Πίσω αριστερά Χ"Παναγής κοιτάζει..! |
5. Η πορεία του Πιερικού που στη δεκαετία του ΄60, του ΄70 πρωταγωνιστούσε στο πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής, με τη δυνατή έδρα του στην Κατερίνη, με τον τελικό κυπέλλου που έφτασε, με τις υψηλές θέσεις στη βαθμολογία, την Α΄εθνική επίσης τη δεκαετία του ΄80, ανακόπηκε με τον υποβιβασμό στη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Από τότε και στο εξής, δεν κατάφερε να «σηκώσει» κεφάλι. Πολλά προβλήματα, πολλές προσπάθειες να ανακάμψει, αλλά δυστυχώς, το όνειρο της Α΄ Εθνικής μοιάζει μακρινό. Το σχόλιό σου.
Ο πανίσχυρος ΠΙΕΡΙΚΟΣ και για σειρά ετών η κορυφαία επαρχιακή ομάδα, ακολούθησε κατά μέγα μέρος, τη μοίρα των περισσότερων ιστορικών επαρχιακών ομάδων όπως λχ της ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ, της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, του ΠΑΝΣΕΡΑΙΚΟΥ, της ΚΑΒΑΛΑΣ, της ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ αλλά και του ΗΡΑΚΛΗ, του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ και πρόσφατα του τεράστιου ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από το 1979 μέχρι σήμερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αποστέρησε από τις επαρχιακές πόλεις τη δυνατότητα να διατηρούν ομάδες ειδικά στην Α’ ΕΘΝΙΚΗ. Το «δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν γενέσθαι των δεόντων..» του Δημοσθένη, ταιριάζει απόλυτα στο ερώτημα σας και αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε προσπάθεια για την αναγέννηση του ένδοξου παρελθόντος.
6. Σήμερα, 60 χρόνια από την ίδρυσή του, γίνεται μια προσπάθεια ο Πιερικός να βρει τον καλό του εαυτό και να ανέβει κατηγορίες. Μπορεί να γίνει αυτό, δεδομένου ότι και ο δήμαρχος στέκεται στο πλευρό του Πιερικού;
Ας μου επιτραπεί να θυμίσω, πως ο Κώστας Κουκοδήμος συμπαραστέκεται ηθικά και οικονομικά στον ΠΙΕΡΙΚΟ όλα τα χρόνια της πολιτικής του διαδρομής και όχι μόνο τελευταία ως Δήμαρχος. Εκτιμώ πως στο τέλος της τρέχουσας περιόδου, λόγω και της αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών, θα πανηγυρίσουμε μετά από χρόνια την άνοδο της αγαπημένης μας ομάδας στην SUPER LEAGUE 2.
7. Τι πρέπει να γίνει;
Έγιναν ήδη πολλά σε ό,τι αφορά την οργάνωση, τη διαχείριση και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που ταλάνιζαν το ιδρυτικό ερασιτεχνικό σωματείο αρχικά και στη συνέχεια τέθηκαν οι στέρεες βάσεις ώστε η ΠΑΕ να ανταποκριθεί και να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και του όρους που θέτει η Πολιτεία στις επαγγελματικές ομάδες.
8. Πιστεύεις ότι θα καταφέρει ο Πιερικός να ανέβει στη super league;
Η SUPER LEAGUE είναι το στέμμα που θα φορέσει η ομάδα που θα τα κάνει όλα σωστά σε επίπεδο διοικητικό, αθλητικό και οικονομικό. Θεωρώ πως αυτό που προέχει είναι να σταθεροποιηθεί η ομάδα στη SUPER LEAGUE 2, ώσπου να ωριμάσουν οι συνθήκες και να χαρούμε όλοι τον ΠΙΕΡΙΚΟ ανάμεσα στους μεγάλους του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
9. Ποιο είναι το μυστικό για την αναβάθμιση του Πιερικού ποδοσφαίρου ; Έχουμε τόσες ομάδες στη Γ΄ εθνική. Το γεγονός ότι οι ομάδες των ερασιτεχνικών κατηγοριών δεν «τροφοδοτούν» την ιστορική μας ομάδα, αλλά «συμβιβάζονται» σε μια πορεία και σε μια ποδοσφαιρική «καριέρα» στη Γ΄ εθνική, που οφείλεται;
Το ερώτημα σας, εμπεριέχει και την απάντηση. Δεκάδες Κατερινιώτες ποδοσφαιριστές, ακόμα και διεθνείς όπως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Τζιώλης, ο Μαλεζάς, ο Σιαμπάνης, ο Τσιντώτας κ.ά δεν αγωνίστηκαν ποτέ στον ΠΙΕΡΙΚΟ. Θα πρέπει να αποκατασταθεί ο δεσμός του ΠΙΕΡΙΚΟΥ με τα υπόλοιπα ερασιτεχνικά σωματεία του Νομού και ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ, παρέχοντας τις υγιείς συνθήκες και το κατάλληλο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, να αποτελεί το «κεφαλόσκαλο» στην ανέλιξη του Πιεριέα ποδοσφαιριστή.
Ολυμπιακός - Πιερικός 2-1 1962 |
10. Η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου και η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, λέγεται μόνο ή υφίσταται;
Σ’ αυτό το ερώτημα απαντά ο Ουμπέρτο Έκο στη «ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ» του. Το ποδόσφαιρο δεν είναι άθλημα αλλά κοινωνικό φαινόμενο. Αποτελεί για το λόγο αυτό σε όλο το φάσμα και τις εκφάνσεις του - αγωνιστικές και παρασκηνιακές - μικρογραφία της κοινωνίας. Θα έλεγα μάλλον, πως η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου αποδίδει ως όρος, σωστότερα τη σχέση μεταξύ των δύο και την εργαλειοποίηση του από την εκάστοτε εξουσία.
11. Σχεδόν δύο δεκαετίες στην πολιτική στο πλευρό του Κώστα Κουκοδήμου. Ποιο πιστεύεις ότι είναι «καλύτερο» πεδίο για προσφορά στον τόπο για έναν πολιτικό και της ομάδας του;
Είμαι στο πλευρό του Κώστα Κουκοδήμου σε όλους τους σταθμούς της πολιτικής του διαδρομής. Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού για μια διετία (2004-2006), ακολούθως πρώτος βουλευτής της Ν.Δ στο Νομό σε έξι εκλογικές αναμετρήσεις (2007-2019) και μετά τις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου 2019 Δήμαρχος Κατερίνης. Εκτιμώ πως τελευταία, το κέντρο βάρους της ζώσας πολιτικής, έχει μετακινηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη διαρκώς υποχωρούν, ενώ αναβαθμίζονται Περιφέρειες και Δήμοι, ως μοχλοί άσκησης των κεντρικών Ευρωπαϊκών Πολιτικών. Αυτός ήταν ουσιαστικά και ο λόγος, που ο Κ. Κουκοδήμος ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του, προκειμένου να διεκδικήσει και να κερδίσει τη θέση του Δημάρχου.
Στάδιο Ινονού (Μπεσίκτας), Τουρκία - Ελλάδα 0-0. Στις 17-10-2007 στο Αλί Σαμι Γεν της Γαλατά στη νίκη της Ελλάδας με 1-0 δίπλα από τον...Σουλτάνο Ερντογάν. |
12. Βαδίζοντας στον δεύτερο χρόνο στο δήμο Κατερίνης, πιστεύεις ότι ο δήμος έχει βρει τον βηματισμό του για να εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε ή αν θέλεις όλα όσα στοχεύει για τη δημαρχιακή θητεία;
Διανύουμε τον δεύτερο χρόνο της δημαρχιακής θητείας. Η αλήθεια είναι πως μέχρι των Οκτώβριο του 2023 έχουμε μπροστά μας, άφθονο πολιτικό χρόνο να πραγματώσουμε και να εφαρμόσουμε πολλά και να βάλουμε τις βάσεις για περισσότερα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που έμαθα από πρώτο χέρι και καλά, είναι πως ο χρόνος ως μέγεθος είναι σχετικός κυρίως δε στην πολιτική. Όμως, ο ρυθμός και η ένταση που η σημερινή δημοτική Αρχή επεμβαίνει στην πόλη, μου δίνει την αίσθηση πως στο τέλος της θητείας ο πολίτης θα επιβραβεύσει το έργο της και θα ανανεώσει τη θητεία για την επόμενη πενταετία. Η βάσιμη αισιοδοξία μου φυσικά έχει να κάνει με την απεριόριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του δημάρχου και την ισχυρή του βούληση και επιθυμία να αφήσει ως πολιτική του παρακαταθήκη το έργο του στην πόλη.
13. Λένε ότι όταν υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Δε νομίζεις ότι είναι πολύ νωρίς για τόσες πολλές καταγγελίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αποδεκτές οι καταγγελίες είτε στην αρχή είτε στο τέλος μιας θητείας.
Μιλώντας παραστατικά, παραλληλίζω το Δήμο με ένα γωνιακό μαγαζί στην καλύτερη πλατεία που η κατάφωτη βιτρίνα του δε χαμηλώνει ποτέ τα φώτα. Τίποτα δεν παραμένει κρυφό ή ημιφωτισμένο. Ο διαβάτης – πολίτης έχει την ευχέρεια να τα βλέπει όλα, να τα κρίνει και στο τέλος της ημέρας να τα επιδοκιμάζει ή όχι. Η κριτική πάντα βοηθάει. Οι αλαλάζοντες αοριστολόγοι όχι.
14. Πως κρίνεις τη διαχείριση της πανδημίας στο δήμο Κατερίνης;
Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, και με γνώμονα την προστασία των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης σε διαρκή συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον Ε.Ο.Δ.Υ., καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο Δήμος αντέδρασε υποδειγματικά. Με επίκεντρο τις απολυμάνσεις σε κλειστούς και πολυσύχναστους και επιβαρυμένους χώρους (λ.χ καταυλισμός ρομά), τα τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests), την ενίσχυση των δομών του και με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
15. Ποια είναι τα δικά σου όνειρα όντας στο στενό περιβάλλον του σημερινού δημάρχου, για τη «νέα Κατερίνη», την Κατερίνη και το δήμο, ως έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο;
Οι πόλεις είναι οι άνθρωποι τους. Γεννήθηκα και έζησα όλα μου τα χρόνια στην πόλη, γνωρίζω κάθε γωνιά της, κάθε γειτονιά, όλους του συνοικισμούς της. Η πόλη μελλοντικά θα διασυνδεθεί ακόμα περισσότερο με τη Θεσσαλονίκη – Μητρόπολη, όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας. Με αυτή την προοπτική, όλοι και ο καθένας μας χωριστά, οφείλουμε και πρέπει να συνηθίσουμε σε ευρύτερες υπερτοπικές συνεργασίες, αφήνοντας κατά μέρος τις κακές συνήθειες και τα επαρχιακά σύνδρομα, προς όφελος μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής και εξωστρεφούς πόλης.